Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα νέα από τον κορωναϊό…


Μέχρι πριν από μερικές μέρες η Γιουχάν της Κίνας δεν είχε κανένα νέο κρούσμα κορωναϊού από τις αρχές Απριλίου.

Σήμερα έχει 6 νέα κρούσματα, και οι αρχές ανακοίνωσαν πως θα εξετάσουν και τα 11 εκατομμύρια των κατοίκων της πόλης.

Μετά από μια ιδιαίτερα αυστηρή καραντίνα, η πόλη άρχισε να χαλαρώνει τα μέτρα στις 8 Απριλίου, οπότε και σταμάτησαν τα κρούσματα.

Από την περασμένη Κυριακή όμως σημειώθηκαν 6 νέα κρούσματα, χωρίς κανένα από αυτά να οφείλεται σε ταξίδι, ή σε φορέα που αφίχθη από το εξωτερικό.

Έτσι, η πόλη ετοιμάζεται για μια νέα μάχη με τον θανατηφόρο ιό.

Σύμφωνα με έναν καθηγητή επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Yale, ο μόνος τρόπος για να «λυθεί» το πρόβλημα στις πυκνοκατοικημένες πόλεις της Κίνας είναι να γίνονται τα τεστ για τον ιό σε μαζικό επίπεδο, ει δυνατόν σε όλους του κατοίκους.

Άλλοι πάλι ειδικοί σημειώνουν πως τέτοιου είδους μαζικές εξετάσεις είναι αχρείαστες, αλλά και δύσκολο να πραγματοποιηθούν, ιδιαίτερα λόγω του κόστους.

Βέβαια, υπάρχουν κι εκείνοι, που όπως λένε τα ψυχολογικά κέρδη από μια τέτοιου είδους εκστρατεία είναι κατά πολύ ανώτερα από το οποιοδήποτε χρηματικό κόστος, αφού τα μαζικά τεστ θα ανεβάσουν το ηθικό του πληθυσμού, βοηθώντας την επαναφορά της οικονομίας στην κανονικότητα.

Πάντως στην Γιουχάν έχουν ήδη εξεταστεί πάνω από 5 εκατομμύρια κατοίκων, και άρα απομένει να εξεταστούν άλλα 6-8 εκατομμύρια μέσα στις επόμενες δέκα μέρες, δηλαδή 600.000 περίπου την ημέρα!

Στις ΗΠΑ έχουν ήδη εξεταστεί το τελευταίο διάστημα 9 εκατομμύρια κάτοικοι, δηλαδή 300.000 την ημέρα.


Και μιας και μιλάμε για την Αμερική, να σημειώσουμε πως το κομμάτι του πληθυσμού που χτυπήθηκε πιο σκληρά από τον κορωναϊό είναι εκείνο των Ινδιάνων, και δη του έθνους των Navajo, στο οποίο ήδη δραστηριοποιείται η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, κάτι που αντανακλά το μέγεθος της «ζημιάς».

Οι Navajo που ζουν στην Αριζόνα και στο Νέο Μεξικό είναι περίπου 175.000, και ήδη τα κρούσματα αγγίζουν τις 3.100, δηλαδή 18 ανά 1.000 κατοίκους.

Αν η περιοχή που ζουν ήταν Πολιτεία, θα ήταν εκείνη με τα περισσότερα κατά κεφαλή κρούσματα των ΗΠΑ.

Στη Βρετανία εν τω μεταξύ, η αστυνομία ψάχνει να βρει έναν άνδρα ο οποίος έφτυσε στο πρόσωπο δυο εργαζόμενους σε ταμείο του σταθμού Victoria στο Λονδίνο, λέγοντάς τους ότι είναι θετικός στον κορωναϊό.

Και οι δυο ασθένησαν, ενώ η μία, η 47χρονη Belly Mujinga μητέρα ενός 11χρονου πέθανε 14 μέρες αργότερα.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το περιστατικό ως «απεχθές».

Στη Ρωσία, όπου 3 γιατροί έχουν «πέσει» από παράθυρα νοσοκομείων, ξέσπασε πυρκαγιά σε νοσοκομείο της Αγίας Αικατερίνης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 5 διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωναϊό.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί το Σάββατο και σε νοσοκομείο της Μόσχας, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ασθενή.

Σύμφωνα με την αστυνομία οι πυρκαγιές οφείλονται σε δυσλειτουργίες αναπνευστήρων ρωσικής κατασκευής τύπου Aventi-M, οι οποίοι θεωρούνται ελαττωματικοί, ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν σταλεί ως βοήθεια και στην Αμερική, όπου χρησιμοποιούνται σε ΜΕΘ νοσοκομείων.

Εν τω μεταξύ ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντιμίτρι Πεσκόφ παραδέχθηκε χθες ότι και αυτός είναι θύμα του κορωναϊού.

Στη Ρωσία τα κρούσματα αυξάνονται, με το σύνολό τους να ξεπερνά τα 232.000, με 2.100 θανάτους. Κάτι που σημαίνει ότι η Ρωσία είναι η δεύτερη χώρα μετά την Αμερική, η οποία μετράει 1.3 εκατομμύρια, σε κρούσματα κορωναϊού.

Και αυτό λίγο μετά την χαλάρωση των μέτρων καραντίνας, που επέτρεψε στους εργάτες και τους οικοδόμους να επιστρέψουν στα εργοστάσια, στις βιοτεχνίες, και στα γιαπιά.

Στον τομέα της επείγουσας αναζήτησης αποτελεσματικού εμβολίου για τον κορωναϊό, έχει προκύψει ένα πρόβλημα, που μπορεί να ακούγεται ως δευτερεύον, είναι όμως σοβαρό.

Ο πλανήτης δεν διαθέτει αρκετά γυάλινα φιαλίδια για την συσκευασία του εμβολίου, και κάτι τέτοιο αποτελεί σοβαρή τροχοπέδη στην γενικευμένη χρήση του εμβολίου αν και όποτε αυτό «ανακαλυφθεί».

Ανάλογη έλλειψη, αλλά λιγότερο επείγουσα, υπάρχει και σε σύριγγες, αλλά και στα καπάκια των φιαλιδίων.

Την προειδοποίηση εξέπεμψε πρώτος ο ειδικός στα εμβόλια Rick Bright, ο οποίος και απολύθηκε από την (κρατική) θέση του, ενώ αντίστοιχη ανησυχία για το θέμα εκφράζει και ο Μπιλ Γκέιτς.

Όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, ακόμη και πριν την πανδημία του COVID-19, η έλλειψη άμμου στις ΗΠΑ προκαλούσε δυσχέρειες στην παραγωγή ιατρικών φιαλών και φιαλιδίων.

Το υλικό για τη κατασκευή τους θα πρέπει να είναι αρκετά ανθεκτικό ώστε να αντέχει το ψύχος, αλλά και να μπορεί να αποστέλλεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως η άμμος της ερήμου είναι πολύ μαλακή, ενώ η κατάλληλη άμμος από ποτάμια και από το υπέδαφος είναι δύσκολη στην εξόρυξή της.

Οι φαρμακευτικές εταιρίες γνωρίζουν το πρόβλημα και ήδη η Johnson & Johnson εξετάζει τη δυνατότητα να παρασκευάζει φιαλίδια 5 δόσεων. Αν όμως χρειαστεί να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού της γης, δηλαδή κάπου 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι, τότε το πρόβλημα φαντάζει ανυπέρβλητο.

Τέλος, όσον αφορά στο πολυπόθητο εμβόλιο, τα νέα είναι καλά.

Η αμερικανική εταιρία Pfizer συνεργάζεται εδώ και κάποιο διάστημα με τη γερμανική BioNTech, και αν όλα πάνε καλά τότε ένα εμβόλιο θα είναι έτοιμο για άτομα υψηλού κινδύνου αυτό το φθινόπωρο.

Οι δοκιμές σε ανθρώπους είναι πυρετώδεις, ενώ αυτό αποτελεί το 8ο εμβόλιο που δοκιμάζεται, με την ελπίδα να αποδειχθεί αποτελεσματικό έτσι ώστε να είναι έτοιμο σε μερικούς μήνες από σήμερα.

Η Pfizer χρησιμοποιεί γενετικό υλικό RNA το οποίο «ξεγελάει» το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, έτσι ώστε να καθίσταται ακίνδυνος ο κορωναϊός.

Στην Αμερική ήδη δοκιμάζεται σε 360 υγιείς ανθρώπους, ενώ προβλέπεται το δείγμα να επεκταθεί στους 8.000, σε 4 διαφορετικά γεωγραφικά σημεία, στα Grossman School of Medicine της Νέας Υόρκης, University of Maryland School of Medicine, University of Rochester Medical Center της Νέας Υόρκης, και στο Cincinnati Children’s Hospital Medical Center.

Όσο για εμάς, αναμένουμε στο ακουστικό μας για το τι μέλει γενέσθαι στα μέτρα για τον τουρισμό, και πιο ειδικά για τα αεροπορικά ταξίδια και τα ξενοδοχεία, αφού αυτά θα κρίνουν και το πώς θα πάει το καλοκαίρι, δηλαδή η οικονομία μας…

Strange Attractor
AntiNews



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]