Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το «σκληρό καρύδι» στο παιχνίδι εξουσίας της αυλής του Ερντογάν


Ο Σουλειμάν Σοϊλού απέδειξε την Κυριακή ότι δεν έχει αδικαιολόγητα την φήμη του «σκληρού καρυδιού» της τουρκικής κυβέρνησης και της τουρκικής πολιτικής σκηνής.

Ένας τραγικός χειρισμός που απείλησε να αμαυρώσει την εικόνα της κυβέρνησης και προσωπικά του Ερντογάν στην αντιμετώπιση του κορωναϊού, με την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο σε 31 μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, όχι μόνο δεν στάθηκε ικανός, να «τελειώσει» πολιτικά τον τούρκο υπουργό εσωτερικών, αλλά τελικά τον έβγαλε ακόμη πιο ενισχυμένο από το μπρα ντε φερ που έπαιξε απέναντι στο ίδιο το Προεδρικό Μέγαρο…

Ο κ.Σοϊλού ήταν υπεύθυνος για την κατάσταση χάους σε μεγαλουπόλεις της Τουρκίας λίγο αφού ανακοινώθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας και την Κυριακή σε μια κίνηση ματ, εμφανίστηκε να αναλαμβάνει την ευθύνη και να υποβάλει την παραίτηση του στον Ερντογάν γνωρίζοντας ότι υπήρχαν ελάχιστες πιθανότητες να γίνει αποδεκτή. Καθώς εκτός της ισχυροποιημένης θέσης του στο ΑΚΡ και του ελέγχου στα Σώματα Ασφαλείας και την Στρατοχωροφυλακή, ο κ.Σοϊλου είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην εθνικιστική πτέρυγα των οπαδών του κυβερνώντος κόμματος και έχει έναν ισχυρότατο σύμμαχο: τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί ηγέτη του ΜΗΡ και των «Γκρίζων Λύκων», ο οποίος είναι κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, στον οποίο ο τούρκος πρόεδρος οφείλει την εκλογή του στις προεδρικές εκλογές.

Ο κ. Σοϊλού έκανε την κίνηση ματ, ξέροντας ότι εφόσον τελικά επιβεβαιώνονταν η πρόβλεψη του και ο Ερντογάν δεν κάνει αποδεκτή την παραίτηση του, αυτό θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις «μετοχές» του στο κόμμα και στην κυβέρνηση απέναντι και σε εκείνους που όχι απλώς τον αμφισβητούν αλλά δε θέλουν να το βλέπουν ούτε ..ζωγραφιστό. Ενας εξ αυτών είναι γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός οικονομικών Μπράτ Αλμπαϋράκ που πιθανόν εχθρεύεται στον Σοϊλού θεωρώντας τον το «αντίπαλο δέος» για την διαδοχή στο ΑΚΡ στην μετά-Ερντογάν εποχή .


Βεβαίως ο Σοϊλού έδωσε την πρώτη συνέντευξη του την Δευτέρα στο κανάλι του κ.Αλμπαϋρακ ,το A Hamber ,ένδειξη του συμβιβασμού που υπήρξε στο εσωτερικό της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο τούρκος υπουργός εσωτερικών δεν ήταν χωρίς συμμάχους όμως. Έχει άριστες σχέσεις με τον γιο του Ερντογάν, Μπιλαλ και έχει την απόλυτη στήριξη και συμπάθεια του Μπαχτσελί ο οποίος γνωρίζοντας ότι ο Σοϊλού δεν προέρχεται από το βαθύ ΑΚΡ μοιράζεται πολλά κοινά με τον τούρκο υπουργό εσωτερικών, κυρίως τον αμείλικτο τρόπο με τον οποίο κινήθηκε όχι μονο εναντίον των οπαδών του Φ. Γκιουλεν αλλά εναντίον των Κούρδων του HDP και του ΠΚΚ.

Ο κ.Σοϊλου έγινε γνωστός στην Ελλάδα από την κρίση στον Έβρο καθώς είναι αυτός που κατηύθυνε την επιχείρηση προσβολής των ελληνικών συνόρων στον Έβρο και απειλούσε την Ελλάδα και την Ευρώπη με εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Και είναι αυτός που είχε προαναγγείλει ότι η απόσυρση των μεταναστών από τον Έβρο είναι προσωρινή λόγω κορωναϊού και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την πολιτική του ανοίγματος των συνόρων προς την Ελλάδα .Και αυτό δεν αφορούσε μόνο τον Έβρο αλλά και τα νησιά.

Ο Σ.Σοϊλού γεννημένος το 1969 στην Κωνσταντινούπολη δραστηριοποιήθηκε ενεργά στην πολιτική μέσω του Δημοκρατικού Κόμματος DP στο οποίο έφτασε μέχρι την κορυφαία θέση του Γενικού Προέδρου. Το 2010 πραγματοποίησε καμπάνια με τίτλο «Δημοκρατικές συναντήσεις» για να υποστηρίξει το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα που οργάνωσε ο κ. Ερντογάν . Το 2012 εντάχθηκε στο ΑΚΡ και σύντομα, το 2014, αναδεικνύεται αναπληρωτής πρόεδρος Οργανωτικού του ΑΚΡ, γίνεται υπουργός Εργασίας και από την 1 Σεπτεμβρίου 2016 είναι υπουργός εσωτερικών .

Μπαίνοντας στην πρώτη γραμμή αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 κέρδισε ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη του Ερντογάν αλλά και των μελών του κόμματος. Ήταν αυτός που όρμησε επικεφαλής οπαδών του ΑΚΡ για να αντιμετωπίσει την προσπάθεια των Γκιουλενιστων να καταλάβουν την κρατική Τηλεόραση.

Έκτοτε κατηύθυνε το κυνήγι μαγισσών και εξόντωσης κάθε πυρήνα των Γκιουλενιστών και κάθε αντιτιθέμενης φωνής …

Όμως αυτό που ανέβασε το κύρος του μεταξύ των εθνικιστικών κύκλων του ΑΚΡ αλλά και του ΜΗΡ ήταν ο ανήλεής πόλεμος του εναντίον των Κούρδων του HDP και του ΠΚΚ και η επιχείρηση καθαίρεσης και αντικατάστασης των εκλεγμένων δημάρχων δεκάδων πόλεων που κατοικούνται από Κούρδους και ήταν προσκείμενοι στο HDP.

Ο κ.Σοϊλού δήλωσε «ταπεινός» απέναντι στην υποστήριξη του Έθνους και του Προέδρου Ερντογάν και ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται στην υπηρεσία του Έθνους.

«Θα ήταν ανεύθυνο να αδιαφορήσω για ότι συνέβη την Παρασκευή το βράδυ » καθώς όπως είπε τον άγγιξαν τα μηνύματα ειδικά των παιδιών των «μαρτύρων»(σ.σ. των νεκρών είτε από την απόπειρα πραξικοπήματος είτε από το ΠΚΚ). « Τα μηνύματά τους άγγιξαν πραγματικά την καρδιά μου, και είμαι γοητευμένος από το γεγονός ότι το έθνος μας δεν αμφέβαλε για τις καλές μου προθέσεις» δήλωσε στο ΑHABER

Πολιτικοί, καλλιτέχνες, δημοφιλείς τραγουδιστές κινητοποιήθηκαν αμέσως εκφράζοντας την στήριξη τους στον Σοϊλού. Οι δεσμοί του με την οργανωμένη βάση του κόμματος επιβεβαιώθηκαν και ετσι ηταν αναμενόμενες οι εκδηλώσεις ενθουσιασμού για την μη αποδοχή της παραίτησης του.

Και στο διαδίκτυο υπήρξε πραγματικό «κίνημα» εναντίον της παραίτησης του με hashtags όπως #istifanıkabuletmiyoruzSoylu (Δεν δεχόμαστε την παραίτηση Σοϊλού), #SüleymanSoylu, #SensizOlmazSoylu (Δεν μπορούμε χωρίς εσένα Σοϊλού) και #suleymansoyluyalnızdegildir ( Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού δεν είναι μόνος).

Ο Σ.Σοϊλού κέρδισε αυτή την μάχη ενισχύοντας τον ρόλο του και την θέση του στο σύστημα εξουσίας γύρω από τον Ερντογάν. Μένει να αποδειχθεί όμως εάν αυτή η νίκη τον ψηλώνει περισσότερο από ότι μπορεί να ανεχθεί ο ίδιος ο Ερντογάν. Καθώς ο τούρκος πρόεδρος κάθε άλλο παρά γενναιόδωρος και μεγαλόψυχος ήταν απέναντι σε πιστούς μεν αλλά φιλόδοξους συνεργάτες και συνοδοιπόρους του…

Νίκος Μελέτης
Liberal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]