Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ρισκάρει να «χάσει» την Ιταλία η Ευρώπη


Καθώς η Ιταλία αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κρίση της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με περισσότερους από 15.000 θανάτους από τον κορωναϊό και την οικονομία της να οδεύει προς τη βαθύτερη ύφεση στη σύγχρονη ιστορία της, υπάρχει μια εντεινόμενη αίσθηση ακόμα και ανάμεσα στη φιλοευρωπαϊκή ελίτ της χώρας, πως οι γείτονές της την εγκαταλείπουν.

Υπάρχουν ήδη ενδείξεις πως η ιταλική πίστη στην ΕΕ έχει βλαφθεί, γράφουν οι Financial Τimes. Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον περασμένο μήνα από την Tecnè, το 67% από αυτούς που συμμετείχαν είπε πως θεωρεί ότι το να είναι μέλος της Ένωσης αποτελεί μειονέκτημα για τη χώρα τους, έναντι του 47% που ήταν το ποσοστό τον Νοέμβριο του 2018. Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε στους FT πως η κατάσταση σήμερα είναι πολύ πιο ανησυχητική απ’ ότι ήταν κατά τη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά.

Οι προσδοκίες της Νότιας Ευρώπης για μια γρήγορη επίδειξη αλληλεγγύης από την υπόλοιπη ΕΕ στις αρχές της πανδημίας δεν ικανοποιήθηκαν, αν και το μπλοκ έχει ενισχύσει τη βοήθεια που παρέχει μέσω οικονομικής στήριξης και εξοπλισμού. «Ελπίζω ότι θα μπορέσουν να διορθωθούν τα πράγματα, όμως η απώλεια φήμης είναι τεράστια», σχολίασε ο κ. Τουσκ, που είναι σήμερα πρόεδρος του ΕΛΚ.


«Πρέπει να σώσουμε την Ιταλία, την Ισπανία και ολόκληρη την Ευρώπη και όχι να φοβηθούμε τα έκτακτα μέτρα. Πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης», συμπλήρωσε. Κατά τον ίδιο, η βοήθεια που παρέχει η ΕΕ στην Ιταλία και σε άλλες χώρες που έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα από τον κορωνοϊό είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που δίνουν Κίνα και Ρωσία, ωστόσο προειδοποίησε πως «στην πολιτική, η αντίληψη μπορεί να είναι πιο σημαντική από τα γεγονότα».

Από την πλευρά της, η Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Αδελφοί της Ιταλίας» το οποίο έχει σημειώσει σημαντικά δημοσκοπικά κέρδη και είναι πλέον το δεύτερο δημοφιλέστερο δεξιό κόμμα μετά τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, είπε πως «η ΕΕ έχει πάει από το απολύτως τίποτα στο να προσπαθεί να κάνει κάτι για να κερδίσει από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε». «Υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον ιό για να κερδοσκοπήσουν. Παίζεται ένα παιχνίδι για να αποδυναμωθεί η Ιταλία και να αγοραστούν τα στρατηγικά περιουσιακά της στοιχεία», δήλωσε στους FT.

«Ενώ εμείς μετράμε νεκρούς, αυτοί μετρούν τον κίνδυνο να χάσουν τόκους από τα ομόλογά τους», σχολίασε από την πλευρά του ο Κλαούντιο Μπόργκι, βουλευτής της Λέγκας, ο οποίος είχε κάνει μια τρομακτική καμπάνια κατά της αποδοχής χρήματος από τον ESM -υποστηρίζοντας πως αυτό θα ισοδυναμούσε με παράδοση της εθνικής κυριαρχίας. Αυτή την εβδομάδα μάλιστα ανάρτησε αφίσα από την ιταλική φασιστική περίοδο με έναν χαμογελαστό Γερμανό στρατιώτη που έτεινε το χέρι του και μια λεζάντα που έγραφε πως «Η Γερμανία είναι πραγματικός σου φίλος». Ο κ. Μπόργκι έγραψε πως «ο χρόνος περνάει, οι τακτικές όμως είναι πάντα οι ίδιες».

Για τον κ. Τουσκ, σημειώνουν οι FT, πλέον τα πλουσιότερα κράτη της ΕΕ έχουν ελάχιστο χρόνο για να βγουν μπροστά με θαρραλέες και θετικές πρωτοβουλίες και να αποφύγουν το ενδεχόμενο να κάνουν τις χώρες που χρειάζονται ανάγκη να νιώσουν πως εξευτελίζονται. «Ο κόσμος υποφέρει τώρα, δεν είναι ένα πολιτικό παιχνίδι», τόνισε ο κ. Τουσκ. «Ο κόσμος πρέπει να νιώσει πως είμαστε μια πραγματική κοινότητα και μια πραγματική οικογένεια σε τέτοιους καιρούς».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]