Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Χαφτάρ θέλει να επιβάλλει καθεστώς χούντας στη Λιβύη


Αφήνονται αιχμές και για τις χώρες που υποστηρίζουν τον στρατάρχη, υποστηρίζοντας ότι θα λογοδοτήσουν ενώπιον του λαού της Λιβύης

Τα βέλη του κατά του στρατάρχη Χαφτάρ στη Λιβύη και της Αιγύπτου εξαπέλυσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με αφορμή τη μονομερή αυτο-ανακήρυξη του ηγέτη του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ, σε κυβερνήτη της Λιβύης.

«Ο Χαφτάρ απέδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν επιδιώκει πολιτική λύση στην κρίση στη Λιβύη, δεν υποστηρίζει τις διεθνείς προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένης της Διάσκεψης του Βερολίνου, και στοχεύει στη δημιουργία στρατιωτικής δικτατορίας στην χώρα. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να απαντήσει, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, σε αυτό το άτομο, το οποίο αναμφίβολα αποκάλυψε την πρόθεσή του να ιδρύσει ένα καθεστώς χούντας στη Λιβύη».


Το Τ/ΥΠΕΞ αφήνει αιχμές και για τις χώρες που υποστηρίζουν τον στρατάρχη Χαφτάρ, υποστηρίζοντας ότι θα λογοδοτήσουν ενώπιον του λαού της Λιβύης.

«Από την άλλη πλευρά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όσοι τον υποστηρίζουν, συμπεριλαμβανομένων κάποιων χωρών που ενεργούν ως απόστολοι της δημοκρατίας, θα μοιραστούν την ευθύνη για τις ενέργειές του στα μάτια των Λίβυων. Η Τουρκία, με αίσθημα ευθύνης λόγω των βαθιά ριζωμένων ιστορικών δεσμών της με την περιοχή, θα συνεχίσει σε κάθε περίπτωση να στηρίζει τον αδελφό λαό της Λιβύης και την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης, καθώς και τις προσπάθειες για μια πολιτική λύση».

Η Αίγυπτος να σταματήσει να στηρίζει τη χούντα του Χαφτάρ

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, απαντώντας στα σχόλια του ομόλογού της Αιγύπτου, που στόχο είχαν την Τουρκία, ανέφερε ότι:

«Η κατηγορία του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου ότι η χώρα μας υποστηρίζει εξτρεμιστές τρομοκράτες στη Λιβύη καταδεικνύει την ξεκάθαρη προσπάθεια αυτής της χώρας να καλύψει τις συνωμοσίες της στη Λιβύη. Εάν η αιγυπτιακή κυβέρνηση θέλει πραγματικά να ενθαρρύνει τη διαδικασία πολιτικής λύσης στη Λιβύη και ενδιαφέρεται για την ευημερία του λαού της Λιβύης, θα πρέπει αμέσως να σταματήσει την στήριξή της στις απόπειρες πραξικοπήματος του Χαφτάρ».

Πόλη-κλειδί η πόλη Ταρχούνα στη Λιβύη – Η Τουρκία ενισχύσει τον Σάραζ

Την ίδια ώρα που η Τουρκία κατηγορεί άλλες χώρες της περιοχής της ανατ. Μεσογείου για παρέμβαση υπέρ του Χαφτάρ, η ίδια αυξάνει τη στρατιωτική της παρουσία υπέρ της κυβέρνησης Αλ Σάραζ και αλλάζει τη στρατιωτική ισορροπία στη Λιβύη.

Η κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, έχει αρχίσει και καταλαμβάνει το τελευταίο διάστημα πολλές πόλεις δυτικά της Τρίπολης, που βρίσκονταν στα χέρια των δυνάμεων Χαφτάρ, έπειτα από την τουρκική υποστήριξη που έλαβε στα μέσα Απριλίου.

Η προσοχή των υποστηριζόμενων από την Τουρκία δυνάμεων Σάραζ έχει στραφεί πλέον στην πόλη Ταρχούνα, που αποτελεί τη βάση των επιχειρήσεων του Εθνικού Λιβυκού Στρατού του Χαφτάρ, περίπου 60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολης. Η πρώτη προσπάθεια κατάληψης της Ταρχούνα στις 19 Απριλίου απέτυχε και η πτώση της φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη, σύμφωνα με τους στρατιωτικούς παρατηρητές. Η πόλη είναι καλά εξοπλισμένη και οι στρατιώτες του Χαφτάρ εκεί είναι οι πιο φανατικοί εχθροί της κυβέρνησης της Τρίπολης. Ωστόσο, με την προμήθεια όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού από την Τουρκία, με την παρουσία τουρκικών φρεγατών εξοπλισμένων με πυραύλους επιφανείας και με τον έλεγχο του εναέριου χώρου από τουρκικά drones, η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν αποκλείεται να καταλάβει το οχυρό του Χαφτάρ.

«Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ κατέρριψαν την προηγούμενη εβδομάδα αρκετά τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα νότια της Τρίπολης, στην περιοχή της Ταρχούνα και στο άλλο κύριο μέτωπο το Αμπού Γκρέιν νότια της Μισράτα, αλλά, όπως και η Λερναία Ύδρα, όσα περισσότερα πέφτουν, τόσο περισσότερα drones στέλνει η Τουρκία», εκτιμά το Arab Weekly.

Μαρία Ζαχαράκη
Έθνος



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. "Ωστόσο, με την προμήθεια όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού από την Τουρκία, με την παρουσία τουρκικών φρεγατών εξοπλισμένων με πυραύλους επιφανείας και με τον έλεγχο του εναέριου χώρου από τουρκικά drones, η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν αποκλείεται να καταλάβει το οχυρό του Χαφτάρ."


    Μηπως ο Χαφταρ πρεπει να περασει στην αντεπιθεση και αντι να ριχνει μονο τουρκικα drones θα

    πρεπει να βουλιαξει και μερικες τουρκικες φρεγατες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενώ ο σάρατζ τουρκική ελεγχόμενη "Δημοκρατία"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]