Ο κορωναϊός ωθεί την Ευρωζώνη στην κατάρρευση
Εάν η Ιταλία φύγει το ευρώ θα καταστραφεί…
Πολλοί είναι οι οικονομολόγοι που στρέφουν την προσοχή τους στις βαθύτερες επιπτώσεις της έξαρσης του Covid-19 στην Ευρώπη στις ήδη πληγείσες από το υπερβολικό χρέος μεσογειακές χώρες, αναφέρει η εφημερίδα Telegraph σε κείμενο των Charles–Henri Gallois και Alexandra Phillips.
Τα αυστηρά μέτρα περιορισμού που υιοθετήθηκαν για την ανάσχεση της εξάπλωσης θα οδηγήσουν, αναπόφευκτα σε επώδυνη ύφεση και θα επιδεινώσουν τα ήδη υψηλά ποσοστά των ελλειμμάτων προϋπολογισμού. Τα μεσογειακά κράτη της ευρωζώνης γνωρίζουν πολύ καλά τον επικείμενο οικονομικό κίνδυνο και ζήτησαν από την Ε.Ε. την έκδοση ‘’κορωνα-ομολόγων’’, ωστόσο οι χώρες με ισχυρότερη οικονομία, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία απέρριψαν αυτήν την ιδέα ίσως για πολιτικούς λόγους.
Αν δεν υπάρξει συμφωνία για τη σταθεροποίηση του χρέους στην ευρωζώνη, μια εναλλακτική λύση θα ήταν η εφαρμογή μαζικών μετακινήσεων χρέους εντός του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Ωστόσο, δεδομένων των συνθηκών, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία θα αναγκάζονταν να καλύψουν μεγάλο τμήμα του προϋπολογισμού και, από πολιτική άποψη, αυτή η επιλογή δεν πρόκειται να ευσταθήσει.
Αντιθέτως, τα ευπορότερα κράτη πρότειναν την εφαρμογή του ΕΜΣ για τη διασφάλιση πρόσβασης σε φθηνότερα δάνεια. Ωστόσο, αντί να παράσχει ένα ελιξήριο για την τόνωση της δημοσιονομικής υγείας, η χρήση του συγκεκριμένου εργαλείου συνοδεύεται από πρωτοφανείς όρους που επιφέρουν διαρκή καταστροφή στην οικονομία.
Κατά τη διάρκεια κρίσης της ευρωζώνης η Ελλάδα έλαβε τρία δάνεια από τον ΕΜΣ το 2010, 2012 και 2015 ύψους 289δις. Το πολιτικό κόστος ήταν τεράστιο καθώς το άρθρο 12 του ΕΜΣ απαιτεί σχεδόν τον πλήρη έλεγχο της οικονομικής και κοινωνικής πολιτική.
Η Γερμανία ανέλαβε ουσιαστικά την ελληνική οικονομία, επιβάλλοντας λιτότητα για να δώσει παράδειγμα σε άλλα έθνη της ευρωζώνης. Το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 25% σε μια δεκαετία, έγιναν περικοπές μέχρι και 40% επί των συντάξεων, σημειώθηκε άνοδος των αυτοκτονιών κατά 45%. Ο συμβιβασμός για την πρόσβαση στον ΕΜΣ σημαίνει ουσιαστικά τον θάνατο της αυτοδιοίκησης μιας χώρας με τους πολίτες της να να βρίσκονται σε καθεστώς δουλείας.
Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ιταλία δεν θέλει να δεχθεί τον ΕΜΣ και αυτό αφήνει μόνο μια επιλογή: την επιστροφή στη λίρα και τη χρηματοδότηση του χρέους της μέσω πρωτογενών αγορών και μέσω της ιταλικής κεντρικής τράπεζας.
Εάν η Ιταλία εγκαταλείψει το ευρώ, ως η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, το ενιαίο νόμισμα θα καταστραφεί. Η Ισπανία, ο πλησιέστερος άμεσος ανταγωνιστής της Ιταλίας, θα αναγκαστεί να ακολουθήσει το παράδειγμά της μετά από το τεράστιο σοκ που θα προκύψει.
Η κλίμακα των εφιαλτικών οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων του κορωναϊού είναι μέχρι τώρα απρόβλεπτη. Αλλά αυτό που έχει καταδειχθεί είναι ότι – ενώπιον μιας τέτοιας κρίσης- το κάθε κράτος μένει μόνο του στην αντιμετώπισή της. Η ευρωζώνη, και ίσως η ίδια η ΕΕ, θα μπορούσε να είναι ένα από τα θύματα του Covid-19.
HellasJournal
Μήπως την πείσουν να μείνει;
ΑπάντησηΔιαγραφήή την απειλήσουν;
δεν είναι τόσο απλή η φυγή τους
Είναι εντελώς άσχετος ο Τσίπρας και γι αυτό επικίνδυνος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈγραψε στο twitter:
« Τα κράτη που πρότειναν το ευρωομόλογο να είναι έτοιμα να το επιβάλλουν ».
Φαίνεται ότι ο Τσίπρας, δεν κατάλαβε τίποτε στα 4,5 χρόνια που ήταν πρωθυπουργός.
Κατ΄αρχήν η Γερμανία, που αρνείται την έκδοση ευρωομολόγου, δεν είναι μόνη της. Έχει και άλλες εννιά χώρες με το μέρος της. Άρα υπάρχει αρνητικός συσχετισμός για το ευρωομόλογο σε περίπτωση ψηφοφορίας για την λήψη της σχετικής απόφασης.
Ο Τσίπρας, δεν μπορεί να καταλάβει, σε τι ύψος θα έφτανε το επιτόκιο του ευρωομολόγου, αν από την έκδοση του έλειπε η Γερμανία, η ισχυρότερη οικονομία της Ε.Ε.
Θα το άντεχαν οι εννιά χώρες του Νότου;
Μια σκέψη που θα την έκανε και ένας πρωτοετής φοιτητής των οικονομικών επιστημών.
Άλλωστε το ευρωομόλογο για να συμφωνηθεί, να εκδοθεί και να πωληθεί, απαιτεί ένα διάστημα 3-5 μηνών, που είναι πολύ μεγάλο. Οι ανάγκες για ρευστότητα στις ευρωπαϊκές οικονομίες είναι άμεσες.
Τι εννοεί ο Τσίπρας όταν γράφει «να το επιβάλλουν »;
Δεν γνωρίζει πως η ΕΕ λειτουργεί με συμβιβασμούς και συνθέσεις απόψεων; Δεν έχει αντιληφθεί πως η επιβολή είναι ξένη στην λογική της Ε.Ε.;
Συμμετείχε σε τόσες συνόδους της, δεν το κατάλαβε; Στην Ε.Ε. δεν γίνεται όπως στα μαθητικά συμβούλια.
Το 2015 ο Τσίπρας πίστευε ότι με τον εκβιασμό της αποχώρησης, θα ανάγκαζε τους εταίρους μας να υποχωρήσουν. Η συνέχεια γνωστή. Υπέγραψε ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο, που ήταν το βαρύτερο όλων και μας κόστισε εκατό δισ.
Η Γαλλία, όταν διαπίστωσε πως το ευρωομόλογο δεν θα γίνει τελικά αποδεκτό, πρότεινε την δημιουργία Ταμείου διάρκειας 5-10 χρόνων που θα χορηγήσει ρευστότητα στις οικονομίες που επλήγησαν από την πανδημία.
Τι έχει να προτείνει ο Τσίπρας στις εννιά χώρες, αν οι βόρειοι επιμείνουν στην άρνηση τους; Να εκδώσουν δικό τους ευρωομόλογο; Σ αυτή την περίπτωση, προοίμιο διάλυσης της ευρωζώνης, ποιά θα ήταν η αντιμετώπιση του ευρώ από τις αγορές;
Τι προτείνει στην Ιταλία; Να αποχωρήσει από το ευρώ; Υπάρχει στενή αλληλεξάρτηση των οικονομιών. Κατάρρευση της Ιταλίας θα οδηγούσε στην κατάρρευση και του γαλλικού τραπεζικού συστήματος, καθώς γαλλικές τράπεζες κατέχουν ιταλικά κρατικά ομόλογα. Πάνω από 800 ιταλικές βιομηχανίες τροφοδοτούν με κάθε μορφής υλικά γερμανικά εργοστάσια.
Τελικά θα βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις. Όλα τα κράτη έχουν επίγνωση των κρίσιμων στιγμών. Η λύση θα προκύψει μέσα από τις γνωστές διαδικασίες που χαρακτηρίζουν την ΕΕ. Συζητήσεις, διαπραγματεύσεις, υποχωρήσεις, συμβιβασμοί και στο τέλος έρχεται η λύση. Όλα τα κράτη πιστεύουν στο ευρωπαϊκό όραμα.
Εύλογο το ερώτημα: Αυτός ο άνθρωπος διετέλεσε πρωθυπουργός;
Είναι απλή και η απάντηση!
ΔιαγραφήΠοτέ δεν έπαψε να είναι ο κουμπούρας του Πολυκλαδικού...
Και οι κουμπούρες δεν αντιλαμβάνονται γενικώς...
Μόνο κοάζουν σαν τα βατράχια του βάλτου!
Το να προβαλλεις την ασχετοσυνη του Τσιπρα για να προπαγανδιζεις το ευρωπαϊκο "μεγαλειο",
Διαγραφήσε κανει πολυ πιο επικινδυνο απο τον πρωην πρωθυπουργισκο.
Αφιερωμενο ειδικα σε σενα:
http://www.ksipnistere.com/2019/03/250-220.html
"Μια συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάσιμο Ντ’ Αλέμα, προκάλεσε πανικό στους δανειστές μας.
Ο Μάσιμο Ντ’ Αλέμα, μιλώντας στη RaiNews24, αποκάλυψε ΚΑΘΑΡΑ, πως τα 220 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 250 δισ. ευρώ της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα, κατέληξαν απευθείας στις γερμανικές, γαλλικές και σε μικρότερο ποσοστό τις ιταλικές τράπεζες.
«Δώσαμε στην Ελλάδα 250 δισ. ευρώ, αλλά όχι για τις συντάξεις των Ελλήνων, αλλά για να πληρωθούν οι τόκοι στις τράπεζες» είπε χαρακτηριστικά ο Πρώην πρωθυπουργός, εξηγώντας πως έχουμε ένα ενιαίο νόμισμα, αλλά με εντελώς διαφορετικά επίπεδα ανταγωνιστικότητας και οικονομικής ισχύος.
«Από μία φτωχή χώρα όπως η Ελλάδα, τεράστια ποσά μεταφέρονται σε μία πλούσια χώρα όπως η Γερμανία μέσω της διαφοράς των επιτοκίων. Η φτωχή χώρα γίνεται όλο και φτωχότερη, η πλούσια χώρα πλουσιότερη» δηλώνει ανοιχτά ο Ντ’ Αλέμα.
«Όταν η φτωχή χώρα δεν μπορεί πλέον να πληρώσει τα χρέη έρχονται οι ευρωπαϊκές βοήθειες. Έχουμε δώσει στην Ελλάδα 250 δισ. ευρώ, αλλά όχι για τις συντάξεις των Ελλήνων, αλλά για να πληρωθούν οι τόκοι στις γερμανικές, γαλλικές και σε μικρό ποσοστό στις ιταλικές.
Διακόσια είκοσι δισ. ευρώ από τα 250 δισ. ευρώ βοήθειας πήγαν απευθείας στις γερμανικές, γαλλικές και ιταλικές τράπεζες» σημειώνει το στέλεχος της ιταλικής κεντροαριστεράς και υπογραμμίζει συγκεκριμένα: «Στην πραγματικότητα, όταν λέγεται ότι εμείς πληρώνουμε τις συντάξεις των Ελλήνων -όχι, εμείς πληρώνουμε τις γερμανικές τράπεζες.
Αυτή είναι η καθαρή αλήθεια. Είναι χρήματα κάνουν έναν κύκλο, αλλά οι Έλληνες δεν οσφραίνονται ούτε καν την μυρωδιά τους». "
ΠΕΣ ΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ!!
ΔιαγραφήΓΜ οι πολίτες υποβλήθηκαν σε πλύση εγκεφάλου από τα ΜΜΕ που κατόπιν χρηματοδοτήσεων έλεγαν ότι τους έλεγαν οι εκάστοτε πρωθυπουργοί και πίστεψαν ότι έπρεπε να εξοφλήσουμε τα δάνεια μας, χωρίς να ξέρουν για τα ληστρικά επιτόκια και τα κέρδη της "φίλης" Γερμανίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚελλυ,τωρα να δεις πλυση εγκεφαλου για "χρηματοδοτησεις" λογω... κορονοϊου!
ΔιαγραφήΕχει λιωσει ο εγκεφαλος απο την πολυ πλυση!
Δεν παει αλλο!
Διορθωση: πολλη πλυση
ΔιαγραφήΙσως είναι καλύτερα για όλους τους απλούς πολίτες της ΕΕ να καταρρεύσει πλέον αυτό που περίτρανα αποδεικνύεται εμπράκτως ως το έκτρωμα των Βρυξελλών, με τα γερμανικά και όχι μόνον αρπακτικά να λυμαίνονται τους λαούς υπέρ των τραπεζών και σε κρίσιμες καταστάσεις να παραμένει το ιερατείο σε πολλά λόγια & συσκέψεις, αλλά χωρίς ουσιαστική αλληλεγγύη στους απλούς ανθρώπους που φορολογούνται βαρύτατα και αγωνιούν καθημερινά για τον επιούσιο. Ισως η επιστροφή στα ΕΘΝΗ - ΚΡΑΤΗ και τα εθνικά νομίσματα σύντομα, φέρει και μία νέα ισορροπία στις διεθνείς σχέσεις και την ευζωία στον πλανήτη για όλη την ανθρωπότητα. Η παγκοσμιοποίηση, εργαλείο της οποίας αποδείχθηκε και η ΕΕ, είναι ο αιμοδιψής αχόρταγος καρχαρίας που πρέπει να εξολοθρευτεί για την σωτηρία μας.
ΑπάντησηΔιαγραφή