Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο στόλος στο «πόδι» με ασκήσεις στο Αιγαίο


«Αγκάλιασαν» ολόκληρη την Κρήτη και την ευρύτερη περιοχή τα Ελληνικά υποβρύχια

Αγκάλιασαν την Κρήτη οι υποβρύχιοι κυνηγοί του Στόλου και μάλιστα διάλεξαν ημέρα για να δείξουν την δική τους ξεχωριστή αξία ως ένα από τα στρατηγικά όπλα της Ελλάδας.

Τα «Παπανικολής», «Ποσειδών» και «Γλαύκος», οι κλάσεις δηλαδή των υποβρυχίων που απαρτίζουν το αθέατο και θανατηφόρο όπλο του Στόλου έχουν ήδη στήσει τα καρτέρια τους σ’ όλο το μήκος της Μεγαλονήσου.

Και ο οποιοσδήποτε μπορεί να πει ότι δεν ήταν καθόλου τυχαία η επιλογή του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και του Αρχηγείου Στόλου να σχεδιαστεί μια προκεχωρημένη άσκηση στην καρδιά των γεωπολιτικών εξελίξεων καθώς αυτός είναι ένας επιπλέον τρόπος ν’ ασφαλιστεί η ευαίσθητη περιοχή που έχει βάλει καιρό τώρα στο μάτι η Τουρκία και που σε κοντινές αποστάσεις έχει εκδόσει παράτυπες navtex για ασκήσεις.

Την στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν «βρυχάται» και δεν σταματά πλέον ν’ απειλεί, δείχνοντας παράλληλα και την έλλειψη ψυχραιμίας που χαρακτηρίζει την Τουρκία, όταν κάτι δεν της πηγαίνει όπως θα ήθελε- κι αυτό στην παρούσα στιγμή είναι η Ιντλίμπ- η Αθήνα και συγκεκριμένα οι Ένοπλες Δυνάμεις δείχνουν με τον τρόπο τους ότι οι απειλές, καλό θα ήταν να μην επιχειρήσει κανείς από τη γείτονα να τις πραγματοποιήσει.


Σύμφωνα με πληροφορίες από το Πολεμικό Ναυτικό η άσκηση «ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡ» που έχει σχεδιαστεί με πολλές λεπτομέρειες και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά διεξάγεται Δυτικά, Νότια, Ανατολικά της Κρήτης σε μια περιοχή που ουσιαστικά ξεπερνά ακόμη και τα όρια της Μεγαλονήσου.

Τα υπερσύγχρονα τύπου 214, κλάσης «Παπανικολής», τα παλαιότερα τύπου 209 κλάσεων «Ποσειδών», «Γλαύκος» και «Ωκεανός» (σ.σ. Το μόνο 209 που έχει εκσυγχρονιστεί σε σημαντικό επίπεδο από τα παλαιότερα) επιδίδονται σ’ έναν αγώνα υποβρύχιο, εναντίον υποβρυχίου, αλλά και σε στοχοποιήσεις μονάδων επιφανείας.

Το κάθε υποβρύχιο στήνει ουσιαστικά το δικό του καρτέρι, ως κυνηγός, απέναντι σ’ ένα άλλο ενώ και στα δυο «αντίπαλα» υποβρύχια, τα πληρώματα δίνουν ταυτόχρονο, διπλό αγώνα, της κάλυψης- απόκρυψης από τους ηχοσημαντήρες του «εχθρού».

Σκοπός της άσκησης είναι ποιο πλήρωμα από τα δυο υποβρύχια θα αποσαφηνίσει τη θέση του αντίπαλου και πρώτο να ρίξει την τορπίλη. Πρόκειται για μια υποβρύχια παρτίδα σκάκι έχουν πει έμπειροι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί που έχουν υπηρετήσει πολλά χρόνια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, μέσα στο ατσάλινο κήτος.

Φωτιά και Ατσάλι στο σύνολο του Στόλου

Και δεν είναι μόνο τα υποβρύχια. Μόλις πριν ένα 24ωρο είχαμε σημειώσει πως βρίσκονται σε εξέλιξη ναυτικά γυμνάσια, ωστόσο σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες το σύνολο του Στόλου βρίσκεται εν πλω σε προκεχωρημένες ασκήσεις πυρών.

Η εντολή της ηγεσίας είναι όλα τα πλοία και πληρώματα, κυρίως αυτά που αποτελούν την αιχμή του δόρατος των μονάδων επιφανείας να πραγματοποιήσουν σειρά βολών ημέρα και νύχτα, ενώ στα εκπαιδευτικά σενάρια βρίσκονται πολλά που έχουν να κάνουν με συνεκπαιδεύσεις με τις Ειδικές Δυνάμεις, όχι μονάχα του Πολεμικού Ναυτικού.

Στην Επιχειρησιακή εκπαίδευση στη «ΛΟΓΧΗ» όπως έχει ονομαστεί η έκτακτη άσκηση του Στόλου, γίνεται και αξιολόγηση των πληρωμάτων και των μονάδων επιφανείας.

Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι το σύνολο των φρεγατών βρίσκεται και πάλι στο Αιγαίο χωρίς καμία να έχει μείνει πίσω στο Ναύσταθμο για κάποια επισκευή.

Αρμάδες και ομάδες κρούσης έχουν συγκροτηθεί και βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του Αρχιπελάγους κι αυτό δίνει τη δυνατότητα τα πληρώματα των φρεγατών να εκπαιδεύονται ταυτόχρονα με πληρώματα Κανονιοφόρων, Πυραυλακάτων.

Επιπλέον σε κάθε νησίδα κι όπου μόνο αυτοί γνωρίζουν, έχουν ξεχυθεί στο μπλε του Αιγαίου οι σκληροτράχηλοι Βατραχάνθρωποι όπου με Σκάφη Ανορθοδόξου Πολέμου, «δουλεύουν» μαζί με τις μονάδες επιφανείας που βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις, αλλά και μόνοι τους σε σενάρια τα οποία μόνο εκείνοι ξέρουν.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]