Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε στρατιώτες με συμβόλαια καταφεύγουν οι χώρες του Κόλπου


Του Zoltan Barany

Κράτη με επαρκείς οικονομικούς πόρους αλλά ανεπαρκή αριθμό πολιτών πρόθυμων να προσχωρήσουν στις ένοπλες δυνάμεις τους, έχουν προσλάβει ξένους στρατιώτες από αμνημονεύτων χρόνων. Τέτοιοι μη ιθαγενείς στρατιώτες υπηρέτησαν στην Αραβία πολύ πριν από τη συμμετοχή της Βρετανίας στην περιοχή. Εκτός από τη Σαουδική Αραβία, οι μοναρχίες του Κόλπου έχουν μικρούς πληθυσμούς που περιορίζουν την ικανότητα τους να ενισχύσουν τους αμυντικούς τους τομείς με τον διαθέσιμο αριθμό πολιτών.

Αυτή η δεξαμενή είναι από μόνη της περιορισμένη διότι, όπως οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, οι ευημερόντες νέοι άνδρες δεν βρίσκουν τη στρατιωτική ζωή ελκυστική και δεν έχουν οικονομικό κίνητρο για να ενταχθούν στο στρατό. Παρόλο που ο Κόλπος είναι γεμάτος με αλλαγές -από την καθολική στρατολογία των ανδρών και τις ακτιβιστικές εξωτερικές πολιτικές, μέχρι τη μείωση των εσόδων από το πετρέλαιο και την εκτόξευση των αμυντικών προϋπολογισμών- οι βασικές δημογραφικές και πολιτικές πραγματικότητες υπαγορεύουν ότι οι ξένοι στρατιώτες είναι στον Κόλπο για να μείνουν.

Οι μισθοφόροι και οι ξένοι σύμβουλοι διαδραματίζουν έναν αναπόσπαστο ρόλο στις ένοπλες δυνάμεις του Κόλπου. Έχουν δώσει λίγους πονοκεφάλους στους ηγέτες των χωρών του Κόλπου -αν και δεν είναι ότι δεν έχουν προβλήματα, όπως αποδείχθηκε με τον βοηθητικό πακιστανικό στρατό στο Μπαχρέιν- και έχουν παράσχει σημαντική συμβολή στις στρατιωτικές τους δυνάμεις. Για τις πολιτικοστρατιωτικές σχέσεις στα κράτη του Κόλπου, η εξάρτηση από μισθοφόρους ήταν γενικά επωφελής, προωθώντας την συγκέντρωση και την εξειδίκευση των τοπικών στρατών, επιτρέποντας στην στρατιωτική ηγεσία να μετατοπίζει τα καθήκοντα σε μισθοφόρους, για όσες εργασίες οι πολίτες δεν θα ήθελαν να φέρουν εις πέρας, και προσλαμβάνοντας ξένους για να συμπληρώσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις στην Υεμένη.


Η προσφάτως εισαχθείσα στρατολόγηση στο Κουβέιτ, στο Κατάρ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ελάχιστα μόνο σχετική με την πρακτική της πρόσληψης στρατιωτών από το εξωτερικό: αυτή η πολιτική εφαρμόστηκε κυρίως για οικονομικό-κοινωνικούς και πολιτικούς, όχι για στρατιωτικούς λόγους.

Αν και τα τελευταία χρόνια τα έσοδα από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων στον Κόλπο έχουν μειωθεί και οι γενναιόδωρες κοινωνικές προβλέψεις των κρατών έχουν κάπως συρρικνωθεί, αυτές οι εξελίξεις δεν έχουν επηρεάσει σημαντικά τη χρήση μισθοφόρων στρατιωτών. Στην πραγματικότητα, η εκτεταμένη εξωτερική πολιτική και ο στρατιωτικός ακτιβισμός κάποιων χωρών του Κόλπου -σε συνδυασμό με την τεράστια αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών, της εξαγοράς όπλων και των επενδύσεων στις τοπικές αμυντικές βιομηχανίες- υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει λόγος να αναμένουμε κάποια μεγάλη αλλαγή στην απασχόληση ξένων στρατιωτών στην περιοχή στο προσεχές μέλλον.

Η μακρά παρουσία τους στην Αραβία πρόκειται να συνεχιστεί.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]