Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μήπως ήρθε η ώρα η Ελλάδα να «επιστρέψει» διπλωματικά στη Μέση Ανατολή;


Παρατηρώντας τις εξελίξεις, διερωτάται κανείς μήπως η Ελλάδα θα έπρεπε να αρχίσει να ενισχύει τη διπλωματική της παρουσία σε μέτωπα όπως για παράδειγμα της Συρίας

Γράφει ο Γιώργος Σκαφιδάς

Το 2020 έχει πλέον μπει για τα καλά, κομίζοντας αλλαγές και νέα δεδομένα. Ο πόλεμος στη Συρία δείχνει πια να οδεύει προς ένα τέλος, με το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ και τους συν αυτώ (Ρώσους, φιλοϊρανούς κ.ά.) να πανηγυρίζουν απανωτές νίκες εναντίον των υποστηριζόμενων από την Τουρκία τζιχαντιστών στα βορειοδυτικά της χώρας.

Εάν πιστέψουμε μάλιστα και τα σχετικά δημοσιεύματα, τότε η Τουρκία πλέον δέχεται πιέσεις από τους Ρώσους να αποκαταστήσει τους δεσμούς της με τον Ασαντ. Η συνάντηση που είχαν στη Μόσχα στις 13 Ιανουαρίου οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και της Συρίας, Αλί Μάμλουκ, δεν θα μπορούσε (ούτε θα έπρεπε) να περάσει απαρατήρητη.

Οπως δεν περνούν απαρατήρητες (τουναντίον) και οι ηγεμονικές βλέψεις του Ερντογάν, που επιμένει να πλασάρεται εκβιαστικά ως αυτόκλητος προστάτης του Φαγέζ αλ Σάρατζ στη Λιβύη, των Παλαιστινίων (εξαπολύοντας επικοινωνιακά πυρά ενάντια στο σχέδιο που παρουσίασε προ ημερών ο Ντόναλντ Τραμπ για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή) κ.ά.


Ο Τούρκος ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο άνθρωπος που καλούσε ήδη από τον χειμώνα του 2011 τον Ερντογάν να οριοθετήσει ΑΟΖ με τη Λιβύη, στο τελευταίο άρθρο που δημοσίευσε προ διμήνου στο τεύχος υπ’ αριθμόν 30 της τουρκικής «Επιθεώρησης Στρατηγικών Ασφαλείας», εστιάζει πλέον στο πόσο σημαντικό είναι για την Τουρκία το... Ιράκ.

Παρατηρώντας τις εξελίξεις, διερωτάται κανείς μήπως η Ελλάδα θα έπρεπε πλέον, αρχές Φεβρουαρίου του 2020, να αρχίσει να ενισχύει τη διπλωματική της παρουσία σε κάποια από τα καυτά μέτωπα της Μέσης Ανατολής. Η λειτουργία ελληνικού γενικού προξενείου στο Ερμπίλ του βορείου Ιράκ αξιολογείται ως κάτι θετικό. Θετικά είναι γενικώς και όσα λέγονται για τον πρέσβη Χριστόδουλο Λάζαρη, που ανέλαβε ειδικός απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Λιβύης, έναν πρέσβη ο οποίος όμως παρακολουθεί τις εξελίξεις από την Αθήνα, κάνοντας τα απαραίτητα ταξίδια όποτε χρειάζεται.

Στη Δαμασκό ωστόσο από την άλλη, ακολουθώντας τη γραμμή κάποιων εκ των Ευρωπαίων (και όχι όλων των Ευρωπαίων), επιλέγουμε να κρατούμε διπλωματικές αποστάσεις από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ, προτιμώντας ως επιλογή την αποστολή επιτετραμμένου (του Νικόλαου Πρωτονοτάριου) στη Βηρυτό για να καλύπτει από εκεί τα της Συρίας…

Έθνος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]