Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι «πειρατές» θα επιστρέψουν...


Ανήμερα της κρίσης των Ιμίων, οι «πειρατές» μέτρησαν την αποφασιστικότητα της ελληνικής ηγεσίας και απομακρύνθηκαν χωρίς να κλιμακωθεί η ένταση, αλλά είναι βέβαιο ότι θα επιστρέψουν...

Γράφει ο Σωτήρης Δανέζης

Πέρασαν 24 χρόνια από την κρίση των Ιμίων και τον Γενάρη του ’96, όταν χάθηκαν τρεις Ελληνες αξιωματικοί και οι Τούρκοι σήκωσαν μπαϊράκι με την έωλη θεωρία των «γκρίζων ζωνών», αμφισβητώντας για πρώτη φορά την κυριαρχία σε ελληνικό έδαφος.

Μια τέτοια μέρα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» αρχίζει να κινείται δυτικά, σε μεγάλη απόσταση από το Καστελόριζο και ανατολικά της Κρήτης, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στο ΓΕΕΘΑ, όπου το τελευταίο διάστημα οι βάρδιες δεν γνωρίζουν άλλη κατάσταση από αυτήν της επιφυλακής, δίνουν εντολή στη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς» να αποπλεύσει από την Κάρπαθο και να κατευθυνθεί περίπου 100 μίλια νότια του Καστελόριζου, για να παρακολουθήσει τις κινήσεις του τουρκικού πλοίου.


«Στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων» αναφέρει το ΓΕΕΘΑ. «Το πλοίο δεν συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά σκάφη, δεν υπήρξε πόντιση καλωδίου, ούτε ερευνητικές εργασίες» διαβεβαιώνει ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, τονίζοντας ότι πρόκειται για συγκυριακό γεγονός λόγω της κακοκαιρίας στην περιοχή.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, οι πληροφορίες που φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία κάνουν λόγο για δύο τουρκικές φρεγάτες που πλέουν σε κοντινή απόσταση με το «Oruc Reis», για αντίστοιχα άλλες δύο ελληνικές που βρίσκονται σε ετοιμότητα για να κατευθυνθούν στο ίδιο στίγμα και για «θρίλερ» με την πόντιση καλωδίων και ηχοβολιστικών συστημάτων του τουρκικού ερευνητικού.

Είναι τουλάχιστον αφελές να πιστέψει κανείς πως την ημέρα των Ιμίων ένα τουρκικό ερευνητικό όπως το «Oruc Reis» το «πήρε ο αέρας» ή «βρήκε κύμα» και εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε ένα από τα πιο «αδύναμα» σημεία που μπορούν να υποστηρίξουν οι ελληνικές ναυτικές μονάδες, για να βρει… απάγκιο.

Ο Oruc Reis, γεννημένος στη Λέσβο από Αλβανό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα, την Κατερίνα, ήταν ο μεγάλος αδελφός του κουρσάρου Hayreddin Barbarossa. H Ιστορία λέει πως έγινε ο πρώτος από τα τέσσερα αδέλφια που ακολούθησε τον δρόμο της πειρατείας και συνέβαλε στην εγκαθίδρυση της οθωμανικής κυριαρχίας στη Βόρεια Αφρική, η οποία κράτησε τέσσερις αιώνες.

Το τουρκικό ερευνητικό με το όνομά του αργά το απόγευμα «βρήκε τον δρόμο του», κινήθηκε ανατολικά και απομακρύνθηκε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η Αγκυρα φαίνεται να ακολουθεί το ίδιο σχέδιο με αυτό που εφάρμοσε στην ΑΟΖ της Κύπρου και «yavas, yavas» πατά τις ελληνικές «κόκκινες γραμμές» με στόχο τη δημιουργία τετελεσμένων και οριστική λύση στο διαπραγματευτικό τραπέζι από θέση ισχύος.

Ανήμερα της κρίσης των Ιμίων, οι «πειρατές» μέτρησαν την αποφασιστικότητα της ελληνικής ηγεσίας και απομακρύνθηκαν χωρίς να κλιμακωθεί η ένταση, αλλά είναι βέβαιο ότι θα επιστρέψουν.

Έθνος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]