Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ιράκ προς ΗΠΑ: Οργανώστε την αποχώρηση του στρατού


Ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός του Ιράκ, Άντελ Αμπντέλ Μάχντι, ζήτησε από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, να στείλει αντιπροσωπεία για να οργανώσει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, την οποία ζητεί το ιρακινό κοινοβούλιο, ανακοινώθηκε σήμερα από το γραφείο του.

Παράλληλα ο κορυφαίος σιίτης ιερωμένος του Ιράκ, ο Μεγάλος Αγιατολάχ Άλι αλ-Σιστάνι, καταδίκασε σήμερα τις αμοιβαίες επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ιράν στο ιρακινό έδαφος και προειδοποίησε ότι η ασφάλεια στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή επιδεινώνεται ως αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης της Ουάσινγκτον με την Τεχεράνη.

Αφότου η Ουάσινγκτον σκότωσε με επιδρομή στη Βαγδάτη τον ισχυρό Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί και τον υπαρχηγό του, τον Ιρακινό Αμπού Μέχντι αλ-Μουχάντις, τα αντιαμερικανικά αισθήματα αναζωπυρώθηκαν στη χώρα και οι αρχές αποστασιοποιούνται όλο και περισσότερο από τον μεγάλο Αμερικανό σύμμαχο προς όφελος της Τεχεράνης, ορκισμένης εχθρού της Ουάσινγκτον.


Αφού το κοινοβούλιο ψήφισε την αποχώρηση των 5.200 Αμερικανών στρατιωτών που είναι ανεπτυγμένοι στο Ιράκ --και πιθανόν στη συνέχεια των στρατευμάτων των 75 άλλων κρατών μελών της υπό την Ουάσινγκτον αντιτζιχαντιστικής συμμαχίας--, ο Αμπντέλ Μάχντι επικοινώνησε τηλεφωνικά αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ με τον Πομπέο.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός ζήτησε από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών «να σταλούν αντιπρόσωποι για να δημιουργήσουν στο Ιράκ τους μηχανισμούς που είναι απαραίτητοι για να εφαρμοσθεί η απόφαση του κοινοβουλίου και να αποχωρήσουν με ασφάλεια στρατεύματα από τη χώρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Εξάλλου ο ιρακινός Μεγάλος Αγιατολάχ Άλι αλ-Σιστάνι χαρακτήρισε σήμερα παραβιάσεις της ιρακινής κυριαρχίας την αμερικανική επίθεση στη Βαγδάτη που στοίχισε τη ζωή στον κορυφαίο ιρανό στρατιωτικό διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί, καθώς και την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν εναντίον των υπό τις ΗΠΑ δυνάμεων στο Ιράκ και τόνισε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί σε ξένες δυνάμεις να ορίσουν την τύχη του Ιράκ.

Ο Σιστάνι δημοσιοποίησε το μήνυμά του μέσω αντιπροσώπου του ο οποίος μίλησε κατά την προσευχή της Παρασκευής στην ιερή πόλη Κερμπάλα.

«Οι τελευταίες επικίνδυνες επιθετικές πράξεις, οι οποίες αποτελούν επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της ιρακινής κυριαρχίας, αποτελούν μέρος της επιδεινούμενης κατάστασης» στην περιοχή, δήλωσε ο αντιπρόσωπος του Μεγάλου Αγιατολάχ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]