Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Άλλος σου έταξε βοήθεια και σε γελάσανε φρικτά


Όλα τα δόγματα γκρεμίστηκαν. Στις δύσκολες στιγμές φαίνονται οι φίλοι. Τρίχες. Στις δύσκολες στιγμές όπου φύγει φύγει. Σε χτυπάνε στην πλάτη. Πατ, πατ, πατ. Και σου λένε «μα φυσικά, οπωσδήποτε, είσαι δικό μας παιδί, της οικογενείας, να προσέχεις, άντε γεια».

Ένα ένα τα δόγματα σωριάστηκαν σαν τραπουλόχαρτα. Όπως ας πούμε, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και οι λοιποί. Τι να κάνει και ο Κυριάκος; Τι θα έκανε ο Αλέξης; Τι θα έκανε η Φώφη; Φυσικά τα ίδια. Παιδιά βοηθάτε καιγόμαστε. Τον κοιτάνε, του ρίχνουν βλέμμα κατανόησης, αμολάνε ένα «τσ τσ τσ», πετάνε ένα «τι μας λες τώρα, αλήθεια;» Και μετά τον συνοδεύουν μέχρι την πόρτα με ευχές, με συμβουλές και με φιλικά χτυπήματα στην πλάτη.

Τι να κάνει και ο Κυριάκος; Να ζητήσει κυρώσεις; Να τους βάλει σε δύσκολη θέση; Να τους αναγκάσει να αρνηθούν; Κι άμα αρνηθούν; Όπως θα έκαναν, να είστε σίγουροι γι αυτό. Τότε τι; Να πάρει την Ελλάδα και να την βγάλει από την συμμαχία; Να τα χαλάσει; Κι αν τα χαλάσει τότε τι θα γίνει με το χρέος; Τότε τι θα γίνει με το ευρώ; Τότε καταστρόφα.

Τι θα πρεπε να γίνει; Μα το αυτονόητο. Αφού η Ελλάδα είναι ο Ακρίτας της συμμαχίας. Αφού τα σύνορά της είναι και σύνορα της Ευρωπαικής Ενωσης. Τότε μια προειδοποίηση στον ψευτοσουλτάνο. Ετσι και τολμήσεις θα σου κόψουμε και τα δύο ποδάρια. Πως; Μα φυσικά με το δικό μας ναυτικό. Ε ψιτ Ταγίπ, ούτε να το σκέφτεσαι. Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες σου. Μη κάνεις ρούπι.

Γιατί δεν το κάνουν; Για τα αυτονόητα. Ποια είναι αυτά; Πολλές ευρωπαϊκές βιομηχανίες εγκατεστημένες στην Τουρκία. Επειδή Cheap Labour. Φτηνό εργατικό. Επειδή κοντά στα εκατό εκατομμύρια καταναλωτικό κοινό. Επειδή τέσσερα εκατομμύρια προσφύγων και μεταναστών είναι μαντρωμένοι στο βαθύ, καθυστερημένο, μεσαιωνικό κράτος του Ερντογάν. Επειδή η Τουρκία τριτοπέμπτη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στον πλανήτη, Επειδή είναι χωροφύλακας της περιοχής. Επειδή λαμβάνουν πρώτες ύλες. Επειδή, επειδή, επειδή...


Να πάω στο δόγμα του ΝΑΤΟ. Της στρατιωτικής συμμαχίας; Χειρότερα εκεί. Θυμηθείτε τους λόγους που ανάγκασαν Κωνσταντίνο Καραμανλή να βγάλει την Ελλάδα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, Θυμηθείτε τα λόγια του γενικού γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ. Περίπου είπε «βρείτε τα». Άσε που είναι Νορβηγός. Εκ του ασφαλούς αυτός. Αραχτός. Τι να καταλάβει; Πέρα βρέχει. Εξαιρετική προστασία. Εξαιρετική οικονομία. Εξαιρετικούς υδρογονάνθρακες, Εξαιρετικό ασφαλιστικό σύστημα. Εξαιρετικό βιοτικό επίπεδο. Εξαιρετική αλιεία. Εξαιρετικός, αλανιάρικος, σολομός. Όλα τα χει ο Γενς ο Νορβηγός.

Να πάω στο δόγμα ΗΠΑ, Ουάσινγκτον, Λευκός Οίκος; Εκεί η απόλυτη διαιτησία. Εκεί η «ουδετερότητα». Εκεί η ψιθυριστή, των παρασκηνίων, συμβουλή «βρείτε τα». Τι να βρούμε; Θέλεις να πεις να σκοτωθούμε. Οχι, σου λέει ο Ντον Τραμπ. Το συνεταιράκι στις μπίζνες, με Ταγίπ Ερντογάν. Γύρισε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι. Όχι να σκοτωθείτε. Να κάτσετε και να τα βρείτε. Σαν φίλοι. Σαν γειτόνοι. Σαν σύμμαχοι. Σαν πολιτισμένοι. Τώρα πλάκα μας κάνεις;

Με απλά λόγια διαχρονικοί κάποιοι στίχοι του Διονυσίου Σολωμού:
«Μοναχή το δρόμο επήρες
εξανάλθες μοναχή
Δεν είναι εύκολες οι θύρες
εάν η χρεία τες κουρταλή»

«Αλλος σου έκλαψε εις τα στήθια
αλλ ανάσασιν καμιά
Αλλος σου έταξε βοήθεια
Και σε γελάσανε φρικτά»
Δημήτρης Δανίκας
Πρώτο Θέμα



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]