Όλος ο αμερικανικός ”κατάλογος” για την Τουρκία
Πρόκειται για μία αντιαμερικανική χώρα
Του Αλέξανδρου Δρίβα
Η κυβέρνηση της Τουρκίας σε άλλες εποχές θα ήταν σύσσωμη στην περιβόητη λίστα που έφτιαχνε η επιτροπή για αντιαμερικανικές ενέργειες (Un-American Actions Committee).
Δεν είναι μόνο οι πρακτικές της που είναι αντίθετες προς τα αμερικανικά συμφέροντα. Είναι η ίδια της η ρητορική που θυμίζει αντι-αμερικανισμό Βορείου Κορέας και Ιράν. Οι απειλές της Τουρκίας προς την Αμερική δεν ξεκίνησαν τώρα.
Ωστόσο, η προ λίγων ημερών απειλή της Τουρκίας προς την Ουάσινγκτον δεν έχει προηγούμενο. Πέραν της επικοινωνιακής χρησιμότητάς της, η απειλή οτι η Τουρκία θα κλείσει τη βάση του Ιντσιρλίκ μας δίνει αρκετή τροφή για σκέψη για το πού οδεύουν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις και πώς τελικά αφορούν εμάς και την Κύπρο.
Η έξοδος του ισραηλινού στόλου ως αποτρεπτική απάντηση του Ισραήλ στην Τουρκία για την Κυπριακή ΑΟΖ, μας αποδεικνύει οτι όταν τα κράτη έχουν συμφέροντα σε άλλα κράτη (όπως το Ισραήλ στην Κύπρο) τότε σπεύδουν όχι για να βοηθήσουν τα κράτη, αλλά τον ίδιον τους τον εαυτό.
Το Ισραήλ αναφέρεται στο Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act of 2019 το οποίο αξίζει ξεχωριστή μνεία και κείμενο ως μια πραγματικά ευχάριστη εξέλιξη για τον Ελληνισμό, ως ”κύριος – μη νατοϊκός σύμμαχος” και ως ”στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ”. Για να εξηγήσουμε το πόσο σημαντικές είναι αυτές οι φράσεις στη διπλωματική γλώσσα, η Ελλάδα αναφέρεται ως ”σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ” και ως ”χώρα-πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή”, στην καλύτερη περίοδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
Η γειτονιά μας έχει ενοχληθεί πολύ από τον περιφερειακό και διεθνή ταραξία που από κατοχική δύναμη της Κύπρου, τείνει να γίνει κατοχική δύναμη έμμεσα και άμεσα σε Αιγαίο, Κρητικό και Λιβυκό Πέλαγος. Ιταλία και Γαλλία βλέπουν και γνωρίζουν οτι αν ανοίξει η πόρτα της Ελλάδας και της Κύπρου από την Τουρκία τότε το μέλλον της Ευρώπης και της Μεσογείου, θα είναι ζοφερό.
Ζούμε πολύ σημαντικές μέρες και όσο και αν οι οπαδοί της ”όποιας λύσης” στην Αθήνα στιβάζονται πίσω από λέξεις και προτάσεις που δεν αφορούν τη στρατηγική και τη διπλωματία, γνωρίζουν και αυτοί κατά βάθος οτι ο δυτικός κόσμος απειλείται από μια νέα τουρκική προσπάθεια εισόδου στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Η Αμερική μόλις υπέγραψε μια συμφωνία με την Κίνα και στις 3 Δεκεμβρίου, για πρώτη φορά το ΝΑΤΟ κατονόμασε την Κίνα στο κοινό ανακοινωθέν του. Πώς συνδέεται η Τουρκία και οι πολιτικοί τραμπουκισμοί της στη Μεσόγειο με την Κίνα, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ;
Η Αμερική θέλει την Ευρώπη ζωντανή γιατί το ΝΑΤΟ είναι κατά 70% ”ευρωπαϊκό”. Πιθανή απώλεια της Μεσογείου που θα βάλει το τρίγωνο Ρωσία-Τουρκία-Ιράν και Χεζμπολάχ ως δρώντες στην περιοχή, θα έμοιαζε με οδυνηρή στρατηγική ήττα για τις ΗΠΑ. Αν θέλει η Αμερική να πείσει μεσογειακές χώρες που έχουν ήδη οικονομικές σχέσεις με την Κίνα να κινηθούν σε επίπεδο ΝΑΤΟ με σκεπτικισμό απέναντι στο Πεκίνο, δεν μπορεί να τις αφήσει να αντιμετωπίζουν γεωπολιτικό bullying από την Τουρκία. Επίσης, ο κατάλογος των τουρκικών ”απιστιών” έχει γίνει πολύ μακρύς.
Η αγορά του μη συμβατού με τους κανόνες του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος, (S-400) η εισβολή στη Συρία, η παρεμπόδιση ενεργειακών σχεδιασμών στην Κυπριακή ΑΟΖ και εσχάτως στην Κρήτη, αποδεικνύουν ότι η Τουρκία είναι εχθρός των αμερικανικών συμφερόντων. Πλέον δεν είναι taboo να μιλάμε για σχέσεις Τουρκίας με το IK και για ”παράξενες” χρηματοδοτήσεις. Να προσθέσουμε και την Halk Bank και τις σχέσεις Τουρκίας και Ιράν.
Η Τουρκία κατεβαίνει στο Λιβύη με έναν ακόμη ”φίλο” της με τον οποίον αρκετές και περίεργες οικονομικές δοσοληψίες έχει. Πρόκειται για το Κατάρ το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ισοπεδώσει στις κυρώσεις 3 έτη πριν. Η Σαουδική Αραβία ενοχλείται επίσης από τις κινήσεις της Τουρκίας που συντονίζονται με δύο εχθρούς της, το Κατάρ και το Ιράν. Η σχέση Τουρκίας-Πακιστάν και οι φήμες για πυρηνική τεχνογνωσία που μπορεί να δώσει (κάποιοι λένε πως ήδη δίνει) στην Τουρκία, έχει γίνει πολύ σημαντική. Το Πακιστάν του οποίου πολλούς πολίτες φιλοξενούμε στην Ελλάδα, διεμήνυσε πως ”εχθροί της Τουρκίας είναι και δικοί μας”.
Το Πακιστάν έχει πάψει να δέχεται το 1,5 δις $ ανά έτος από την Αμερική από πέρυσι. Δεν μπορεί κάποιος να πει ότι το Πακιστάν είναι φίλα προσκείμενο στην Αμερική. Τέλος, οι ενεργειακοί ”τσαμπουκάδες” της Τουρκίας, συμφέρουν τη Ρωσία η οποία σαφώς και δε θα ήθελε την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ε.Ε προκειμένου να μη μειωθεί η εξάρτηση της Ε.Ε από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Όλοι αυτοί οι λόγοι αναγκάζουν τους Αμερικανούς να πνέουν τα μένεα για την Τουρκία. Όσο σημαντική αγορά και αν είναι η Τουρκία για την Αμερική, όσο χρήσιμο γρανάζι και αν είναι για το ΝΑΤΟ, όσες ειδικές σχέσεις και αν έχει ο νυν Αμερικανός πρόεδρος, ένα είναι το σίγουρο: Στο cost-benefit analysis η Αμερική δε θα μπορεί να ελέγξει την Τουρκία καθώς μονίμως η τελευταία, θα εκβιάζει.
Η Τουρκία σχεδιάζει το μέλλον της με τη Ρωσία, το Πακιστάν, το Κατάρ και με άλλα κράτη που έχουν επιθετική και αναθεωρητική πολιτική στην Μέση Ανατολή και στην Ευρασία. Η Αμερική πολύ δύσκολα θα αποφύγει την ολική ρήξη με την Τουρκία, ακριβώς επειδή επιθυμεί να μείνει η Τουρκία στη Δύση. Αν δεν τιμωρηθεί παραδειγματικά η Τουρκία ώστε να ακολουθήσει μετριοπαθή και προστατευτική προς το υπάρχον status quo πολιτική, τότε θα προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη ζημιά στα αμερικανικά συμφέροντα σε μια περιοχή που εκτείνεται από τα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική, μέχρι τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία.
Τα λεγόμενα ”Ευρασιατικά Βαλκάνια” του Μπρεζίνσκι, βρίσκονται στον πυρήνα της αμερικανικής υψηλής στρατηγικής για τον 21ο αιώνα και η Τουρκία απειλεί τους αμερικανικούς σχεδιασμούς. Η προνομιακή μεταχείριση της Τουρκίας τελειώνει και αυτό αποδεικνύεται από τη νομοθετική υπερδραστηριότητα Βουλής και Γερουσίας σχετικά με ζητήματα που αφορούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, ψηφίσματα υπέρ του Ελληνισμού και βέβαια το ιστορικό ψήφισμα για την Αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας.
* Ο Αλέξανδρος Δρίβας είναι υποψήφιος Δρ. Διεθνών Σχέσεων, Συντονιστής της Ομάδας Ανατολικής Μεσογείου στο ΤΟ.ΡΕ.ΝΕ.
HellasJournal
μπράβο πολύ κάλο
ΑπάντησηΔιαγραφή