Ελληνοτουρκικά - Λιβύη: «Διπλωματικό» θέατρο σκιών
Εδώ το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης, εκεί το μνημόνιο, πως έφτασε στην ελληνική πλευρά το μνημόνιο; Κλαυσίγελο μόνον προκαλεί η ανάδειξη αυτής της... κολοκυθιάς σε σημαντικό θέμα των ημερών. Ωστόσο, είναι η ίδια η κυβέρνηση που το ανέδειξε, στην προσπάθειά της να παραπλανήσει από το μείζον θέμα που είναι το περιεχόμενο του μνημονίου, από τη στιγμή που προέβη στη - μάλλον σπασμωδική, και εκ του ασφαλούς - απέλαση του πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα.
Ως γνωστόν, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όταν ανακοινώθηκε ότι η Τουρκία υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την "κυβέρνηση" της Τρίπολης (Λιβύη), ζήτησε από τον πρέσβη της χώρας στην Ελλάδα να καταθέσει άμεσα το κείμενο στην ελληνική πλευρά.
Φέρεται, δε, να τον προειδοποίησε πως εάν δεν το κάνει, θα απελαθεί. Σήμερα, ανακοινώθηκε η απέλαση, δίχως, όμως, να έχει διευκρινιστεί με ποιον τρόπο έλαβε η Αθήνα το μνημόνιο συμφωνίας.
Μ' άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε
-Το πήρε από την ιστοσελίδα του τουρκικού Κοινοβούλιου, όπου ψηφίστηκε; Ο Ν.Δένδιας, πάντως, δήλωσε πως "η ανάρτηση της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Τουρκίας – Λιβύης στην ιστοσελίδα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ήρθε απλά να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις μας", χωρίς να διευκρινίζει πως έφτασε στα χέρια της ελληνικής πλευράς.
-Από άλλες "φατρίες" της κατακερματισμένης εξουσίας της Λιβύης που βρίσκονται σε κόντρα με την "κυβέρνηση" της Τρίπολης και είναι φίλα προσκείμενες στην Ελλάδα;
-Από τον Ερντογάν, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Λονδίνο, στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ή και μετά;
-Από τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα;
Φτάσαμε στο σημείο, ο ίδιος ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, προφανώς δίχως να έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της σοβαρότητας των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, να περιγράφει με ελαφρότητα τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, λέγοντας μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του:
"Χαριτολογώντας, ο κ.Ερντογάν είπε «μα θα μπορούσατε να το πάρετε από το Λίβυο πρέσβη, αλλά τον απομακρύνατε». Είχε δηλαδή και τις «ελαφρές» στιγμές αυτή η συνάντηση. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν μπορούσε να γίνει αυτό χθες (σ.σ. προχθές - να δώσει, δηλαδή, η τουρκική αντιπροσωπεία το τουρκολιβυκό μνημόνιο). Επομένως, ψευδώς αναφέρεται κάτι τέτοιο στα τουρκικά ΜΜΕ".
Πέπλο σιωπής
Η όλη υπόθεση παραπέμπει σε διπλωματικό θέατρο σκιών και δημιουργίας επικοινωνιακού προπετάσματος καπνού, προκειμένου να συγκαλυφθεί η κρισιμότητα της κατάστασης.
Έτσι, η Αθήνα, με ύφος νταή εξάντλησε όλη τη διπλωματική αυστηρότητά της στον αδύναμο κρίκο της υπόθεσης, τον Λίβυο πρέσβη στην Αθήνα. Ο οποίος, μάλιστα, κατά πληροφορίες, ουδόλως φαίνεται να ταυτίζεται πολιτικά με την "κυβέρνηση" της Τρίπολης, που, ως επί το πλείστον, αποτελείται από ισλαμιστές.
Εκτός των άλλων, κατά τις ίδιες πληροφορίες, με την απέλασή του, δεν αποκλείεται να ανοίξει ο δρόμος για την "κατάληψη" της πρεσβείας από φιλο-ισλαμιστικά στοιχεία.
Με το σκεπτικό, όμως, ότι ο Λίβυος πρέσβης δεν "υπάκουσε" και δεν παρέδωσε το μνημόνιο, έπρεπε να απομακρυνθεί και ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα.
Δυστυχώς, η "λογική" των δυο μέτρων και δυο σταθμών, κάνει την Αθήνα να φαίνεται νταής στους ανίσχυρους, και κατευναστική απέναντι στους ισχυρούς. Κάτι που είναι παντελώς ξένο στην ιστορική κληρονομιά της χώρας μας και των ανθρώπων της.
Μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας τα' κανε ακόμα πιο πολύ μαντάρα με τις δηλώσεις του.
"Ενώ η ελληνική πλευρά και ο πρωθυπουργός ζητήσαμε να λάβουμε γνώση του περιεχομένου αυτής της συμφωνίας, ώστε η Αθήνα να κάνει τα δικά της σχόλια, δεν κατέστη αυτό δυνατό, δηλαδή να γίνει ενημέρωση από την τουρκική πλευρά", είπε ο Ν.Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν.
Και συνέχισε - άκουσον, άκουσον - λέγοντας: "Αλλά συμφωνήσαμε εκεί ότι το πρόβλημα δεν είναι φοβερό. Εφόσον περάσει η συμφωνία από τη Βουλή (σ.σ. την τουρκική), θα δημοσιοποιηθεί. Στο μέλλον θα έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε ένα αντίγραφο να το μελετήσουμε".
Αλίμονο, σιγά μην είναι "φοβερό" ότι δεν δίνουν στον άμεσα ενδιαφερόμενο, την Ελλάδα, τη συμφωνία που έχουν υπογράψει Άγκυρα και Τρίπολη! Μα, θέλει και τα λέει αυτά ο υπουργός Άμυνας ή του ξεφεύγουν;
Εύλογα, επίσης, γεννά απορίες η στάση του υπουργείου Εξωτερικών να μην θέλει ούτε καν να διευκρινίσει τι ακριβώς συνέβη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όταν ερωτήθη ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ "πώς έγινε γνωστή στην ελληνική πλευρά η συμφωνία από χθες που παρουσιάσατε, που δεν ήταν από τη Λιβύη", ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει, περιοζόμενος να πει: "Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε ό,τι είπε ο κ. υπουργός". Ο οποίος, όμως, προηγουμένως επίσης δεν είχε δώσει διαφωτιστική απάντηση.
Από την άλλη, βέβαια, η επίδειξη σκληρής διπλωματικής στάσης απέναντι στην "κυβέρνηση" της Τρίπολης ήταν επιβεβλημένη, ειδικά επειδή, όπως εξήγησε ο Ν.Δένδιας, ο Λίβυος ομόλογός του του είχε πει ψέματα. "Το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης. Είναι ο ίδιος άνθρωπος, ο οποίος παρέσχε το Σεπτέμβρη (σ.σ. στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, Νέα Υόρκη) στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση", έχει δηλώσει ο Έλληνας υπουργός.
Με βάση αυτό το σκεπτικό, μπορεί να γίνει αποδεκτή η σκληρή διπλωματική γλώσσα, αν και εκφράζονται ορισμένες επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα του μέτρου της απέλασης. Πόσο μάλλον, που η Αθήνα διαθέτει ισχυρότατα "όπλα" εντός της ΕΕ, όπως είναι τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε ευρωπαϊκά κονδύλια που διατίθενται στη Λιβύη για το Μεταναστευτικό και την ανοικοδόμηση της διαλυμένης χώρας.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πάντως ότι "η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης. Ελήφθη αφού η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους τους οποίους είχαμε θέσει (σ.σ. να καταθέσει στην Αθήνα το τουρκολιβυκό μνημόνιο). Η απέλαση δεν αποτελεί διακοπή των διπλωματικών μας σχέσεων".
AntiNews
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...