Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέα ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξαιτίας Ερντογάν


Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας οδηγούν στα άκρα τις σχέσεις με την Ελλάδα. Οι κινήσεις στην διπλωματική σκακιέρα αλλάζουν διαρκώς, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενισχύει τις συμμαχίες του σε διεθνές επίπεδο. Ο Ταγίπ Ερντογάν έφτασε να μετατρέψει μια ειρηνική εκδήλωση που ενώνει τους λαούς μέσω του αγωγού φυσικού αερίου και στην οποία μετείχε και η ελληνική αντιπροσωπεία, σε κομματική φιέστα εξαπολύοντας νέα επίθεση εναντίον της χώρας μας.

"Ο κατεξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή επιμένει να μην αντιλαμβάνεται ότι η παρανομία δεν παράγει δίκαιο. Η συνεχιζόμενη παραβατικότητα της Τουρκίας, άλλοτε με τη μορφή απειλών άλλοτε με έμπρακτες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, δυστυχώς δεν επιβεβαιώνει απλώς αυτή την ιδιότητα αλλά και υπονομεύει τη σταθερότητα και τα συμφέροντα όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής" ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.


Ο Μητσοτάκης δεν έπεσε στην "παγίδα" του Ερντογάν

Αρχικά στην συγκεκριμένη εκδήλωση είχε προσκληθεί ο πρωθυπουργός, ωστόσο αποφασίστηκε να μην μεταβεί στην Τουρκία προκειμένου να στείλει στην Άγκυρα ένα ξεκάθαρο μήνυμα δυσαρέσκειας, για την ακολουθούμενη τουρκική πολιτική στο μεταναστευτικό.

Παράλληλα με την ανακοίνωση της συμφωνίας της γειτονικής χώρας με την Λιβύη ακύρωσε την παρουσία του και ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, με αποτέλεσμα η ελληνική αντιπροσωπεία να εκπροσωπηθεί τελικά από τον υφυπουργό Δημήτρη Οικονόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχε συνεννόηση του Μαξίμου με τον κ. Οικονόμου πως στην περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε πρόκληση να αποχωρήσει από την εκδήλωση, όπως και έγινε.

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη σε Άγκυρα

Ο πρωθυπουργός στην σημερινή του ομιλία κατά το κλείσιμο του συνεδρίου αναμένεται να στείλει νέες προειδοποιητικές βολές προς την Άγκυρα, τονίζοντας πως η χώρα μας, ως μέλος της Ε.Ε. δεν είναι μόνη της απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει αναλάβει ήδη σημαντικές πρωτοβουλίες θα μεταβεί την Δευτέρα στην Μαδρίτη και την Τρίτη θα βρίσκεται στο Λονδίνο προκειμένου να πάρει μέρος στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει επαφές με τους ευρωπαίους ηγέτες και αναμένεται να θέσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων, εκεί θα έχει μια πρώτη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τράμπ στο γεύμα εργασίας μαζί με τους ηγέτες της Βουλγαρίας της Ρουμανίας και της Λιθουανίας. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει τις βαλίτσες του για το σημαντικό του ταξίδι στην Ουάσιγκτον που πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιανουαρίου.

Στον "αέρα" η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν θα είναι παρόντες την Τρίτη στο Λονδίνο και οι πληροφορίες ήθελαν τους δύο άντρες να έχουν έστω και μια σύντομη συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου ΝΑΤΟ.

Ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις και κυρίως μετά το διπλωματικό επεισόδιο που συνέβη χθες στην Τουρκία, έχουν βαρύνει αρκετά το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών με αποτέλεσμα να βρίσκεται στον "αέρα" το ραντεβού μεταξύ Μητσοτάκη – Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός μπορεί να έχει τονίσει πως τα προβλήματα ξεπερνιόνται μέσα από τον διάλογο, όμως οι προκλήσεις από τον Ταγίπ Ερντογάν τα τελευταία 24ωρα έχουν ξεπεράσει κάθε όριο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιθυμεί να στείλει ένα ακόμη μήνυμα δυσαρέσκειας προς τον Τούρκο πρόεδρο.

Εκτάκτως στο Κάιρο ο Δένδιας

Δύο 24ωρα μετά το τελεσίγραφο του υπουργού Εξωτερικών στον Λύβιο πρέσβη, προκειμένου να αποκαλύψει την συμφωνία με την Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει εκτάκτως στο Κάιρο. Άλλωστε η Αίγυπτος ήταν από τις πρώτες χώρες που καταδίκασαν την συνεργασία των δύο χωρών τονίζοντας πως δεν έχει καμία νομική βάση. Άλλωστε στόχος του Ταγίπ Ερντογάν με την συγκεκριμένη δημιουργία και την δημιουργία ΑΟΖ με την Λιβύη είχε ως στόχο να τορπιλίσει τα κοινά σχέδια Ελλάδας, Αίγυπτου και Κύπρου για την δημιουργία αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στην Μεσόγειο.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]