Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Μακεδονία» νέτο - σκέτο το όνομα των Σκοπίων στο συνέδριο του ΕΛΚ


Νέτο - σκέτο "Μακεδονία" (ούτε καν "Βόρεια Μακεδονία") ήταν η ονομασία, με την οποία ανέφερε τη χώρα του ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μιτσκόσκι , στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στο Ζάγκρεμπ. Στο ΕΛΚ, ως γνωστόν, μετέχει και η Νέα Δημοκρατία, ενώ στο συνέδριο, στην πρωτεύουσα της Κροατίας, παραβρέθηκε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το Euronews, λοιπόν, στο συνέδριο το οποίο ανέδειξε πρόεδρο του ΕΛΚ τον μέχρι πρότινος επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πολωνό, Ντόναλντ Τούσκ, ο Χ. Μιτσκόσκι, αναφερόμενος στο πρόβλημα της διαφθοράς και σημειώνοντας ότι αυτό πιθανώς είναι το μεγαλύτερο ζήτημα των πρώην κομμουνιστικών χωρών, είπε ότι "η Μακεδονία ήταν μέρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας κι εκείνη η περίοδος μετάβασης δεν είναι τόσο γρήγορη, και γι' αυτό πρέπει να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις".

Ελπίζουμε κάποιο μέλος της αντιπροσωπείας της ΝΔ να ήταν εντός της αιθούσης, όταν ο Μιτσκόσκι πέταξε αυτό το "μαργαριτάρι", και είμαστε πράγματι πολύ περίεργοι να ακούσουμε εάν διαμαρτυρήθηκαν ή όχι στο προεδρείο του Συνεδρίου. Πολύ περισσότερο, εάν ο επικεφαλής του VMRO ανακάλεσε. Επιβεβλημένο, άλλωστε, σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να τραβούν το αυτί του Χ. Μιτσκόσκι , ο οποίος, αν και στον ίδιο ευρωπαϊκό κομματικό σχηματισμό με τη ΝΔ, δεν τηρεί ούτε καν τα στοιχειώδη προσχήματα και προβαίνει σε προκλητικές, ακραίες εθνικιστικές κορώνες.


Άκρως ενδιαφέρον είναι επίσης, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Euronews, ότι σημαντικό μέρος των μετεχόντων στο Συνέδριο επικέντρωσε την προσοχή του στο θέμα της προενταξιακής διαδικασίας των Σκοπίων και της Αλβανίας στην ΕΕ. Κατά το Euronews, μάλιστα, μια από βασικές αποστολές του Ν.Τούσκ είναι να επαναφέρει το ζήτημα της διεύρυνσης στο προσκήνιο. Πολύ περισσότερο, στο συνέδριο του ΕΛΚ εγκρίθηκε ένα έκτακτο ψήφισμα που καλεί την ΕΕ να ξαναρχίσει το συντομότερο δυνατό συνομιλίες με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Άραγε, η Νέα Δημοκρατία τι θέση κράτησε επί τούτου, και τι όρους έθεσε (αν έβαλε, βέβαια); Επειδή το θέμα της διεύρυνσης σε Σκόπια και Αλβανία αφορά πρωτίστως την Ελλάδα, λόγω του ότι οι χώρες βρίσκονται στην "στενή γειτονιά" της, θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον να πληροφορηθεί η ελληνική κοινή γνώμη τη στάση που κράτησαν οι εκπρόσωποι της ΝΔ.

Χαρακτηριστικά, αναφέρει το Euronews, η Λίντια Περέϊρα, ευρωβουλευτής του ΕΛΚ από την Πορτογαλία, τόνισε: "Πρέπει να προχωρήσουμε με την διεύρυνση της ΕΕ. Είναι θέμα εμπιστοσύνης. Υποσχεθήκαμε ορισμένα πράγματα σε μερικές χώρες και δεν τα υλοποιήσαμε. Κι αυτό είναι θέμα εμπιστοσύνης. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εμπιστεύεται αυτές τις χώρες και νομίζω ότι αυτή μπορεί να είναι η γέφυρα μεταξύ διαφορετικών απόψεων".

Χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Α.Γεννηματάς, ανέφερε ότι "στο πλαίσιο της ελληνικής στρατηγικής για τα Δυτικά Βαλκάνια, η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής, με στόχο πάντοτε την εμπέδωση της ασφάλειας, την ενίσχυση της σταθερότητας και την προαγωγή της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. Προϋπόθεση της προώθησης αυτής της πορείας είναι η τήρηση της τεθείσας αιρεσιμότητας".

Επίσης, ανακοίνωσε ότι:

-Στις 26 Νοεμβρίου 2019, τα Σκόπια θα επισκεφθεί ο υπουργός Εξωτερικών, Ν.Δένδιας, μαζί με τον υφυπουργό, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κ.Φραγκογιάννη.

-Προχθές, ο Ν.Δένδιας είχε συνάντηση με τον σκοπιανό ομόλογό του, Ν.Ντιμιτρόφ, στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου, εκτός των άλλων, συζήτησαν για την προετοιμασία της επικείμενης επίσκεψης στα Σκόπια.

-Τον Φεβρουάριο σχεδιάζεται η σύγκληση, στη Θεσσαλονίκη, της τετραμερούς συνάντησης Ελλάδας – Βουλγαρίας – Βόρειας Μακεδονίας – Αλβανίας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Να σημειωθεί ότι αυτή τετραμερής που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια με ελληνική πρωτοβουλία, είχε παγώσει από τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία, πάντως, τώρα την επαναφέρει.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Οι σκοπιανοι μας δινουν χρυσες ευκαιριες για να καταγγειλουμε την προδοτικη "συμφωνια" και οι

    γαλαζιοι αποδεικνυουν συνεχως την ξεφτιλα και προδοσια τους!

    Αφου οι σκοπιανοι αποκαλουν την χωρα τους ως "Μακεδονια", τοτε δεν θελουν να την αποκαλουν

    "Βορεια Μακεδονια"! Αρα δεν σεβονται τη "συμφωνια"!

    Εαν δεν θελουν να προερχονται απο την "Βορεια Μακεδονια", αυτο δεν σημαινει οτι ειμαστε

    υποχρεωμενοι να αποδεχθουμε την σκετη "Μακεδονια".

    Αφου οι σκοπιανοι δεν θελουν να προερχονται απο την "Βορεια Μακεδονια" και εμεις δεν

    αποδεχομαστε την "Μακεδονια",γιατι να μην ισχυριστουν οι πολιτικαντηδες μας οτι η χωρα

    προελευσης τους ειναι τα Σκοπια;

    Αφου διαφημιζουν την "Μακεδονια", ας διαφημισουμε και εμεις τα "Σκοπια".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από την πρώτη στιγμή το "Μακεδονικό" προδόθηκε. Ακολούθησε τη μοίρα άλλων τόπων ελληνογέννεσης, όπως η Ρωμυλία, η Β. Ήπειρος κλπ. Ένα πρόβλημα που αφορούσε γηγενείς ελληνικούς πληθυσμούς (κάπου 220.000 Έλληνες ζουν εκεί, μπορεί και παραπάνω) και ελληνικά χώματα, κατέληξε να παρουσιάζεται από τους πολιτικούς μας ως "ονοματολογική διαφορά".

    Ήξεραν τι έκαναν οι πολιτικοί μας. Επί αιώνες εργάζονταν πάνω σ' αυτό. Είχαν αντιληφθεί ότι στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες μισούν όσο κανέναν τους άλλους Έλληνες.

    Σωστά διαβάσατε, δεν είναι λάθος πληκτρολόγησης, είναι ο ωμός τρόπος περιγραφής της κατάρας του έθνους, της διχόνοιας, που στην καθημερινή της μορφή μπορεί να φανεί ως ρουφιανιά ή ως ευχή "να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα". Σιγά λοιπόν μη νοιαστεί ο Έλληνας για κάποιον Έλληνα που δεν τον ξέρει και δεν τον βλέπει κιόλας. Για αλλοεθνή, ναι, βεβαίως, μπορεί.
    Για Έλληνα; Εδώ γελάνε.

    Και όσον αφορά εκείνους τους Έλληνες που νοιάζονται για άλλους Έλληνες, οι πολιτικοί μας ξέρουν πολύ καλά ότι οι Έλληνες έχουν γίνει δειλοί (εδώ να δείτε για πόσους αιώνες εργάστηκαν μέχρι να το πετύχουν...)

    Ακόμα κι έτσι, όμως, απ' ότι φάνηκε οι πολιτικοί μας ενδιαφέρονταν μόνο για το πως θα πείσουν τους Έλληνες να δεχθούν τον όρο Μακεδονία. Ότι δεν είναι σημαντικό, βρε αδερφέ. Βλέπετε, ναι, οι Έλληνες μπορεί να μη νοιάζονται, μπορεί να έχουν γίνει τρομαγμένα κουνέλια, όμως πάντα κουβαλάνε μέσα τους εκείνο το ρημάδι το DNA του Αχιλλέα, του Λεωνίδα, του Αλεξάνδρου, του Καποδίστρια, του Κολοκοτρώνη. Και μ' αυτό το DNA δεν παίζεις, γιατί αν ενεργοποιηθεί....

    Και που φτάσαμε σήμερα; Να μας χορεύουν στο ταψί οι Σκοπιανοί. Αντί να υψώσουμε φωνή και να χτυπήσουμε τη γροθιά στο τραπέζι, αντί να μιλήσουμε για τους Έλληνες (Μακεδόνες, Παίονες, Πελλαγόνες κλπ.) που ζουν στα Σκόπια, καθόμαστε και συζητάμε "να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση για τα προϊόντα μας που να μη θίγει τους γείτονες". Να μας το λένε ανερυθρίαστα οι πολιτικοί μας, να μη λένε κουβέντα για τους εκεί Έλληνες, κι εμείς να τρέχουμε να βγούμε φωτογραφία με τον πολιτικό.

    Μας αξίζει, συνέλληνες, ό,τι κι αν πάθουμε.

    Και θα πάθουμε πολλά.

    Βλέπετε οι άλλοι λαοί είναι ζωντανοί. Κατάλαβαν ότι είμαστε "εθελοντές ραγιάδες". Κατάλαβαν ότι προτιμάμε οποιαδήποτε ξεφτίλα από το να πολεμήσουμε. Είδαν ότι οι Έλληνες φοβούνται τόσο τον πόλεμο που ούτε πολεμικό παιχνίδι στα παιδιά τους δεν παίρνουν (οι πιο πολλοί, τουλάχιστον). Και σκοπεύουν να το εκμεταλλευτούν... Ακόμα δεν έχουμε δει τίποτε.

    Όμως ο Ιχώρ (το DNA που λέγαμε) είναι πάντα εδώ...

    ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]