Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Τραμπ αλλάζει γνώμη όπως τα …πουκάμισα: Τελευταίο θύμα του οι σύμμαχοι του Κούρδοι!


Του Γιώργου Σκαφιδά

Εάν η αυτοδιάψευση ήταν άθλημα, ο Ντόναλντ Τραμπ θα ήταν πρωταθλητής. Ο 73χρονος Αμερικανός πρόεδρος έχει φροντίσει, άλλωστε, τα τελευταία χρόνια να αντικρούσει τον… εαυτό του, αλλάζοντας στάση (σε κάποιες περιπτώσεις πάνω από μία φορά) απέναντι σε όλους και σε όλα, από τη Ρωσία και την Τουρκία έως το ΝΑΤΟ και τη Βενεζουέλα, με πιο πρόσφατη την αλλοπρόσαλλη στάση του απέναντι στους Κούρδους της Συρίας τους οποίους δεν στηρίζει αλλά τελικώς στηρίζει…

Απέναντι στο ΝΑΤΟ

Ιανουάριος 2017: «Το ΝΑΤΟ είναι απαρχαιωμένο γιατί σχεδιάστηκε πριν από πολλά, πολλά χρόνια… και δεν αντιμετωπίζει την τρομοκρατία»

Απρίλιος 2017: «Είπα ότι το ΝΑΤΟ είναι απαρχαιωμένο αλλά πλέον δεν είναι απαρχαιωμένο. Διαμαρτυρήθηκα για αυτό πριν από πολύ καιρό και άλλαξαν. Τώρα πολεμούν την τρομοκρατία»

Ιούλιος 2018: «Καταλαβαίνω αυτό που λέτε. Έχω κάνει και εγώ την ίδια ερώτηση» (απαντώντας σε ερώτηση ως προς το γιατί θα έπρεπε οι ΗΠΑ να υπερασπιστούν το Μαυροβούνιο που εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2017)

Απέναντι στη Ρωσία

Ιούνιος 2015: «Ήμουν στη Μόσχα πριν από δύο χρόνια και τους γνώρισα όλους. Τους γνώρισα καλά. Μπορούμε να τα πάμε πολύ καλά μαζί τους. Μπορούμε να κάνουμε συμφωνίες μαζί τους»

Ιούλιος 2015: «Νομίζω ότι θα τα πήγαινα πολύ καλά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν»

Σεπτέμβριος 2015: «Ο Πούτιν ως ηγέτης παίρνει άριστα»

Νοέμβριος 2015: «Τον γνώρισα πολύ καλά τον Πούτιν γιατί ήμασταν και οι δύο στην εκπομπή “60 Λεπτά”»

Απρίλιος 2016: «Θα έχουμε μια εξαιρετική σχέση με τον Πούτιν και τη Ρωσία»

Ιούλιος 2016: «Δεν έχω καμία σχέση με τη Ρωσία. Ποτέ μου δεν γνώρισα τον Πούτιν»

Ιανουάριος 2017: «Ας δούμε εάν μπορούμε να συνάψουμε κάποιες καλές συμφωνίες με τη Ρωσία»

Απρίλιος 2017: «Αυτήν τη στιγμή δεν τα πηγαίνουμε καθόλου καλά με τη Ρωσία. Ίσως να βρισκόμαστε σε ιστορικό χαμηλό στις σχέσεις μας με τη Ρωσία»

Ιούλιος 2018: «Ανησυχώ ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει πολύ σκληρά να επηρεάσει τις επερχόμενες εκλογές (σ.σ. τις ενδιάμεσες εκλογές του 2018 στις ΗΠΑ). Επειδή κανένας πρόεδρος δεν ήταν πιο σκληρός απέναντι στη Ρωσία από εμένα, θα προωθήσουν (σ.σ. οι Ρώσοι) πολύ σκληρά τους Δημοκρατικούς. Σίγουρα δεν θέλουν τον Τραμπ»


Απέναντι στην Κίνα

Αύγουστος 2016: «Θα δώσω εντολή στον δικό μου (σ.σ. μελλοντικό) υπουργό Οικονομικών να κατατάξει την Κίνα ως χώρα που χειραγωγεί το νόμισμά της»

Απρίλιος 2017: «Για ποιο λόγο να ισχυριζόμουν εγώ ότι η Κίνα χειραγωγεί το νόμισμά της. Δεν χειραγωγεί το νόμισμά της»

Μάιος 2018: «Έχω πολύ μεγάλο σεβασμό για τον πρόεδρο Σι (σ.σ. Τζινπίνγκ). Έχουμε μια υπέροχη σχέση»

Αύγουστος 2019: «Η Κίνα πάντοτε χρησιμοποιούσε τη χειραγώγηση του νομίσματός της για να μας κλέβει τις εταιρείες και τις βιομηχανίες, να βλάπτει τις δουλειές μας, να ρίχνει τους μισθούς μας και να πλήττει τις τιμές των αγροτών μας. Όχι πια»

Αύγουστος 2019: «Γνωρίζω τον πρόεδρο Σι (σ.σ. Τζινπίνγκ) της Κίνας πολύ καλά. Είναι ένας εξαιρετικός ηγέτης»

Απέναντι στην Τουρκία και τον Ερντογάν

Σεπτέμβριος 2017: «Ο πρόεδρος Ερντογάν της Τουρκίας έχει γίνει φίλος μου. Τα πηγαίνει πολύ καλά και συνεργάζεται με τις ΗΠΑ. Έχουμε μια εξαιρετική φιλία ως χώρες. Νομίζω πως είμαστε, τώρα, πιο κοντά από ποτέ. Και αυτό έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό και με την προσωπική μας σχέση»

Αύγουστος 2018: «Μόλις ενέκρινα τον διπλασιασμό των (σ.σ. αμερικανικών) δασμών για τον χάλυβα και το αλουμίνιο σε σχέση με την Τουρκία, καθώς η τουρκική λίρα καταρρέει ραγδαία έναντι του πολύ ισχυρού δολαρίου… Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτήν την περίοδο».

Δεκέμβριος 2018: «Ο πρόεδρος Ερντογάν της Τουρκίας με ενημέρωσε ότι θα εξαλείψει ό,τι έχει απομείνει από το ISIS στη Συρία… και αυτός είναι ο άνθρωπος που μπορεί να το κάνει συν ότι η Τουρκία είναι ακριβώς δίπλα. Οι στρατιώτες μας επιστρέφουν στην πατρίδα»

Σεπτέμβριος 2019: «Ο πρόεδρος Ερντογάν της Τουρκίας είναι ένας άνθρωπος που έχει γίνει φίλος μου, ευτυχώς»

7 Οκτωβρίου 2019: «Εάν η Τουρκία κάνει (σ.σ. στη Συρία) οτιδήποτε εγώ κρίνω, με τη μεγάλη και ασύγκριτη σοφία μου, ότι ξεπερνάει τα όρια, θα καταστρέψω ολοκληρωτικά και θα εξαφανίσω την οικονομία της Τουρκίας (το έχω ξανακάνει)»

8 Οκτωβρίου 2019: «Μπορεί να είμαστε στη διαδικασία της αποχώρησης από τη Συρία αλλά δεν έχουμε κατ΄ ουδένα τρόπο εγκαταλείψει τους Κούρδους που είναι ιδιαίτεροι άνθρωποι και υπέροχοι μαχητές… Αχρείαστες μάχες από την πλευρά της Τουρκίας θα είναι καταστροφικές για την τουρκική οικονομία και το πολύ εύθραυστο τουρκικό νόμισμα. Βοηθούμε τους Κούρδους οικονομικά και με όπλα».

Απέναντι στον Κιμ Γιονγκ Ουν και τη Βόρειο Κορέα

Απρίλιος 2017: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε έτσι ανεξέλεγκτο έναν τρελό με πυρηνικά όπλα»

Αύγουστος 2017: « Η Βόρεια Κορέα καλά θα κάνει να μην εξαπολύσει άλλες απειλές προς τις ΗΠΑ. Θα βρεθεί αντιμέτωπη με φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί»

Σεπτέμβριος 2017: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεγάλη δύναμη και υπομονή, αλλά εάν αναγκαστούμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας ή τους συμμάχους μας, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το καταστρέψουμε ολοσχερώς τη Βόρειο Κορέα. O Rocket Man είναι σε αποστολή αυτοκτονίας»

Ιανουάριος 2018: «Έχω και εγώ πυρηνικό κουμπί, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερο και πολύ ισχυρότερο από το δικό του, και το δικό μου κουμπί λειτουργεί»

Ιούνιος 2018: «Είναι πολύ ταλαντούχος. Ωραία προσωπικότητα και πολύ έξυπνος. Είναι άξιος διαπραγματευτής. Είχαμε μια υπέροχη ημέρα και μάθαμε πολλά ο ένας για τον άλλον»

Σεπτέμβριος 2018: «Ήμουν πραγματικά σκληρός… το ίδιο ήταν και εκείνος… Και μετά ερωτευτήκαμε, εντάξει; Όχι, αλήθεια…»

Φεβρουάριος 2019: «Μου αρέσει. Τα πηγαίνουμε υπέροχα. Έχουμε φανταστική χημεία μεταξύ μας»

Απέναντι στη Συρία

Νοέμβριος 2017: «Συναντήθηκα με τον πρόεδρο Πούτιν της Ρωσίας… Είχαμε καλές συνομιλίες για τη Συρία… Σημειώνεται πρόοδος»

Απρίλιος 2018: «Πολλοί νεκροί, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σε επίθεση με χημικά στη Συρία… Ο πρόεδρος Πούτιν, η Ρωσία και το Ιράν είναι υπεύθυνοι που στηρίζουν το ζώο τον Άσαντ»

Απρίλιος: «Η Ρωσία δεσμεύεται να καταρρίψει όσους πυραύλους εκτοξευθούν κατά της Συρίας. Ετοιμάσου Ρωσία γιατί έρχονται…»

Απρίλιος 2018: «Ποτέ δεν είπα πότε θα επιτεθούμε στη Συρία. Μπορεί ναι πολύ σύντομα ή καθόλου σύντομα»

Οκτώβριος 2019: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποτίθεται ότι θα έμεναν στη Συρία για 30 ημέρες, και αυτό ήταν πριν από πολλά χρόνια… Είναι τώρα ώρα για εμάς να αποχωρήσουμε από αυτούς τους παράλογους ατέρμονους πολέμους… και να φέρουμε τους στρατιώτες μας πίσω στην πατρίδα… Τουρκία, Ευρώπη, Συρία, Ιράν, Ιράκ, Ρωσία και Κούρδοι θα πρέπει τώρα να βγάλουν άκρη…»

Απέναντι στο Αφγανιστάν

Ιανουάριος 2019: «Ο λαός του Αφγανιστάν θέλει ειρήνη. Θα δούμε σύντομα εάν οι συνομιλίες θα είναι επιτυχείς»

Αύγουστος 2019: «Μόλις ολοκλήρωσα μια πολύ καλή συνάντηση για το Αφγανιστάν. Προσπαθούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία»

Σεπτέμβριος 2019: «Οι μεγαλύτεροι ηγέτες των Ταλιμπάν και, χωριστά, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν επρόκειτο να συναντηθούν μαζί μου κρυφά στο Καμπ Ντέιβιντ. Ερχόντουσαν στις ΗΠΑ… Ακύρωσα τη συνάντηση και ματαίωσα τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».

Απέναντι σε Σαουδική Αραβία και Ιράν

Αύγουστος 2014: «Η Σαουδική Αραβία θα έπρεπε να δίνει μόνη της τις μάχες της, ή να μας δώσει μια περιουσία για να την προστατεύουμε»

Μάιος 2019: «Εάν το Ιράν θέλει να πολεμήσουμε, αυτό θα είναι το επίσημο τέλος του Ιράν. Μην απειλήσετε τις ΗΠΑ ποτέ ξανά»

15 Σεπτεμβρίου 2019: «Η γραμμή παραγωγής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας δέχθηκε επίθεση. Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε τον δράστη. Έχουμε οπλίσει και είμαστε έτοιμοι (σ.σ. να επιτεθούμε στο Ιράν)»

16 Σεπτεμβρίου 2019: «Δεν θέλω έναν πόλεμο µε το Ιράν»

16 Σεπτεμβρίου 2019: «Δεν χρειαζόμαστε το μεσανατολικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο»

18 Σεπτεμβρίου 2019: «Μόλις έδωσα εντολή στον υπουργό Οικονομικών να αυξήσει σημαντικά τις κυρώσεις ενάντια στο Ιράν».

Απέναντι στη Βενεζουέλα

Μάιος 2019: «Έχουμε πολλές επιλογές για τη Βενεζουέλα. Δεν αποκλείω και μια στρατιωτική επιλογή. Έχουμε στρατεύματα σε ολόκληρο τον κόσμο και η Βενεζουέλα δεν είναι πολύ μακριά»

Οκτώβριος 2019: «Εξελέγην πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχόμενος να τερματίσω όλους εκείνους τους παράλογους ατέρμονους πολέμους»

Έθνος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]