Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιατί «ποντάρει» ο Ερντογάν το πολιτικό του κεφάλαιο στο οικόπεδο 7


«Από τότε που έχασε τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν δεν πρέπει να κοιμάται καλά τις νύχτες» ψιθυρίζουν οι πολέμιοι του Τούρκου προέδρου, μετρώντας ένα προς ένα τα ανοιχτά μέτωπα μέσα και έξω από τα σύνορα της χώρας. Τέλη Σεπτέμβρη ο Ερντογάν επιστρέφει από τη Νέα Υόρκη. Είναι ήδη γνωστό πως δεν έχει καταφέρει τίποτα με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τα αγκάθια στις σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν, ειδικά μετά το πολιτικό «χαστούκι» και τον αποκλεισμό του από τις επίσημες συναντήσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Δίχως πράσινο φως από την Ουάσιγκτον, αμφίβολη θεωρείται και η μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία για την εγκαθίδρυση ζώνης ασφαλείας. «Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα» διατυμπανίζει ο Τούρκος πρόεδρος.

Ωστόσο, όσοι παρακολουθούν τη ρητορική του «διαβάζουν» διαφορετικά τους λεονταρισμούς και τις απειλές του. Άλλωστε, οι Αμερικανοί δεν θα επιτρέψουν καμία τουρκική εισβολή στη Συρία, όπως άφησαν να εννοηθεί οι επιτελείς του Πενταγώνου σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου. Την ίδια ώρα, ο Αλί Μπαμπατζάν, πρώην «τσάρος» της τουρκικής οικονομίας, υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, δηλώνει έτοιμος να ιδρύσει νέο κόμμα, αντίπαλο στο κυβερνών Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ερντογάν. Ο Μπαμπατζάν, ιδρυτικό μέλος του AKP, παραιτήθηκε από το κόμμα τον περασμένο Ιούλιο, επικαλούμενος «βαθιές διαφωνίες».


Για την ίδρυση του δικού του κομματικού σχήματος ο Μπαμπατζάν υπολογίζει στη συνδρομή του πρώην πρόεδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, που αποχώρησε και αυτός από το ΑΚΡ το 2007. Τους τελευταίους μήνες οι τριγμοί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος μετατρέπονται σε ρωγμές. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην πρωθυπουργός και έμπιστος του Τούρκου προέδρου, βλέπει το κενό που τείνει να δημιουργηθεί στην πολιτική σκηνή της χώρας και σπεύδει να το καλύψει, ασκώντας σκληρή κριτική στο AKP. Παράλληλα, η οικονομική πολιτική Ερντογάν κινδυνεύει να οδηγήσει την Τουρκία σε νέα κρίση. Με πληθωρισμό κοντά στο 10% και εκρηκτική αύξηση της ανεργίας (24,5% στους νέους και 4,7 εκατομμύρια άνεργοι), οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες για μια λατινοαμερικάνικου τύπου κατάρρευση της οικονομίας.

Μπροστά σε επαναλαμβανόμενες «ήττες» εντός και εκτός συνόρων, αντιμέτωπος με πρώην συνοδοιπόρους-νυν πολιτικούς αντιπάλους, με την οικονομία να μη δείχνει σημάδια ανάκαμψης και τις δημοσκοπήσεις να θαμπώνουν τη λάμψη του, ο Τούρκος πρόεδρος στρέφεται στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου. Η κίνηση στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ και οι απειλές για γεώτρηση δεν είναι μόνο αναμενόμενες, αλλά και μια εύκολη «νίκη» στο πεδίο των εντυπώσεων. Το μήνυμα Ερντογάν ότι η Τουρκία είναι πολύ μεγάλη για την αγνοούν είναι το προσωπικό στοίχημα που δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει.

Σωτήρης Δανέζης
Έθνος



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]