DW: Σε μηχανισμό κατανομής μεταναστών συμφώνησαν Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Μάλτα
Σε συμφωνία για έναν αυτόματο μηχανισμό κατανομής μεταναστών που διασώζονται στην κεντρική Μεσόγειο, ήρθαν τέσσερις χώρες-μέλη της ΕΕ στη Μάλτα. Οι υπ. Εσωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Μάλτας, παρουσία του ευρωπαίου επιτρόπου για τη Μετανάστευση και της φινλανδικής προεδρίας της ΕΕ συμφώνησαν ότι οι διασωθέντες θα αποβιβάζονται σε λιμάνια της Ιταλίας και της Μάλτας και αν παραστεί ανάγκη και σε εκείνα της Γαλλίας.
Ο μηχανισμός θα έχει ισχύ για ένα εξάμηνο και κάθε συμμετέχουσα χώρα έχει την ευχέρεια να αποχωρήσει όποτε το επιθυμεί.
Μετά την αποβίβασή τους οι μετανάστες θα κατανέμονται εντός τεσσάρων εβδομάδων. Γερμανία και Γαλλία πρότειναν να δέχονται στο έδαφός τους το 25% των μεταναστών και η Ιταλία 10%. Ανοιχτό παραμένει ωστόσο το υπόλοιπο 40%. Τα τελικά ποσοστά αναμένεται να οριστούν στο επόμενο Συμβούλιο υπ. Εσωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, στο οποίο, όπως ελπίζει ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, θα δηλώσουν συμμετοχή και άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ.
Ελάχιστες χώρες-μέλη αναμένεται να συμμετάσχουν
Ο απεσταλμένος της DW στη διάσκεψη της Μάλτας Μπερντ Ρίγκερτ παρατηρεί ωστόσο σε σχόλιό του ότι «ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι στην ΕΕ εκτιμούν ότι οι χώρες που θα συμμετάσχουν στο μηχανισμό κατανομής δεν θα ξεπεράσουν τις έξι». Ο δημοσιογράφος της DW υπογραμμίζει ότι «παρά το γεγονός ότι δεν το παραδέχεται δημόσια ο συντηρητικός υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ αλλάζει στάση κάνοντας πλέον λόγο για συγκεκριμένο ποσοστό μεταναστών που θα δέχεται η Γερμανία στο έδαφός της. Το ποσοστό αυτό αφορά κατ΄ αρχήν μόνο όσους διασώζονται από ιδιωτικά πλοία οργανώσεων αρωγής, οι οποίοι το 2018 έφθασαν τους 2.200. Ούτως άλλως οι περισσότεροι μετανάστες δεν διαπλέουν πια τη Μεσόγειο, αλλά περνούν από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα ή από χώρες της Β. Αφρικής στην Ισπανία».
Οι υπ. Εσωτερικών δήλωσαν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της διάσκεψης. Ο Χορστ Ζέεχοφερ θεωρεί μάλιστα τον μηχανισμό κατανομής ένα είδος προσταδίου για μια ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου. Ο γάλλος υπουργός Κριστόφ Καστανά κάνει λόγο για «ισορροπημένη συμφωνία», η ιταλίδα ομόλογός του Λουτσιάνα Λαμοργκέζε για «νέο ξεκίνημα» και ο υπ. Εσωτερικών της Μάλτας για «ιστορικό βήμα». Θετικά σχολιάζουν το μηχανισμό κατανομής και οργανώσεις αρωγής, όπως η Oxfam κάνοντας λόγο για ένα «πρώτο θετικό βήμα».
Γερμανοί πολιτικοί, όπως η σοσιαλδημοκράτις πολιτικός Έυα Χέγκλ, θεωρεί τη συμφωνία «μήνυμα ανθρωπισμού και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». Την ίδια στιγμή όμως οι Φιλελεύθεροι επικρίνουν τις αποφάσεις της Μάλτας. Η γενική γραμματέας του κόμματος Λίντα Τόιτεμπεργκ θεωρεί ότι με τη συμφωνία οι υπ. Εσωτερικών δίνουν κίνητρα σε οικονομικούς μετανάστες να τολμήσουν τον διάπλου της Μεσογείου.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...