Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δεν αρκούν τα λόγια, χρειάζονται μέτρα κατά της Άγκυρας


Το 2021 η ΑΗΕΡΑ θα διοργανώσει στην Αθήνα, και όχι στις ΗΠΑ, το ετήσιο συνέδριό της, στο οποίο συμμετέχουν χιλιάδες μέλη της, στο πλαίσιο της συμβολικής και ουσιαστικής στήριξης της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της προβολής του θετικού αφηγήματος για τη χώρα μετά τη δεκαετή κρίση. Αυτό τονίζει στην «Κ» ο ύπατος πρόεδρος της μεγαλύτερης ελληνοαμερικανικής οργάνωσης, Γιώργος Χωριάτης, ο οποίος πριν από μικρό χρονικό διάστημα βρέθηκε στην Αθήνα. Αναφέρεται επίσης στις δράσεις της ΑΗΕΡΑ τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ, ενώ εκφράζει την ανησυχία της οργάνωσης για την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, την οποία έχει μεταφέρει στον πρόεδρο Τραμπ και άλλους θεσμικούς παράγοντες της Ουάσιγκτον, αλλά και την ένθερμη στήριξη στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ.

– Ποιος ήταν ο σκοπός της πρόσφατης επίσκεψής σας στην Ελλάδα;
– Να συγχαρώ τον πρωθυπουργό και τη νέα κυβέρνηση, να συζητήσουμε τo σχέδιο για τον εορτασμό του 2021, αλλά και την έγκριση για να προχωρήσουμε στη δημιουργία υπερσύγχρονης μονάδας θεραπείας εγκαυματιών στην πτέρυγα που εδώ και δεκαετίες έχει κατασκευάσει η ΑΗΕΡΑ στον «Ευαγγελισμό».

– Πώς μπορεί να συμβάλει η AHEPA στον εορτασμό των 200 ετών ανεξαρτησίας της Ελλάδας;
– Ο εορτασμός των 200 ετών ανεξαρτησίας της Ελλάδας θα είναι πραγματικό ορόσημο στην ιστορία της Ελλάδας, και μια αίσθηση τεράστιας υπερηφάνειας για όλους τους Ελληνες και τους φιλέλληνες. Η ΑΗΕΡΑ προσβλέπει στη συνεισφορά της με τη διεξαγωγή του ετήσιου ανώτατου συνεδρίου της, στην Αθήνα το 2021.


Ανυπομονούμε να φέρουμε Ελληνες και φιλέλληνες από όλο τον κόσμο στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των εορτασμών. Πρέπει να διερευνήσουμε και τι δράσεις και πρωτοβουλίες μπορούν να υπάρξουν και στις ΗΠΑ.

– Ποιες είναι οι σημαντικότερες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η AHEPA;
– Υπάρχουν πολλές. Θα ξεκινήσω με μια πρωτοβουλία που ολοκληρώσαμε με υπερηφάνεια και ανακοινώσαμε στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδόφορο στη διάρκεια του φετινού συνεδρίου μας, τον Ιούλιο. Η ΑΗΕΡΑ εκπλήρωσε τη δέσμευσή της να συγκεντρώσει 1 εκατ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της ορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Νικολάου και του εθνικού ναού στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Το έκαναν τα μέλη και οι τοπικές οργανώσεις μας που εργάστηκαν πολύ σκληρά και απέδειξαν τη δύναμη της οικογένειας της AHEPA.
Επίσης, συνεχίζουμε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της κρίσης της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, η οποία επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης. Για 7 χρόνια συνεργαστήκαμε με την IOCC για την αποστολή 10 κοντέινερ ιατρικών ειδών που παραδίδονται σε 9 διαφορετικά νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα. Κάθε κοντέινερ περιλαμβάνει ιατρικές προμήθειες αξίας 650.000-850.000 δολαρίων. Εκτός από την παροχή υγειονομικής βοήθειας, συγκεντρώσαμε 500.000 δολάρια για τη σίτιση ανθρώπων που είχαν ανάγκη. Επίσης, η αναζήτηση θεραπείας για τη Θαλασσαιμία (Αναιμία του Cooley), μια ασθένεια του αίματος που επηρεάζει τους ανθρώπους μεσογειακής καταγωγής, είναι μια σταθερή προτεραιότητα για την AHEPA. Πέρυσι το Ιδρυμα Αναιμίας του Cooley της AHEPA δώρισε 20.000 δολάρια σε ερευνητές στο περίφημο Νοσοκομείο Ερευνας Παιδιών του St. Jude, στο οποίο βρίσκονται κοντά στην εξεύρεση θεραπείας. Επιπλέον, συγκεντρώσαμε χρήματα μετά τις πυρκαγιές του 2018 για τη μονάδα εγκαυμάτων στον «Ευαγγελισμό», όπου μόλις ολοκληρώσαμε και τη δημιουργία ιατρικής βιβλιοθήκης.

– Εχετε ανάλογες δράσεις και στην Αμερική.
– Φυσικά. Για παράδειγμα, τα μέλη μας έχουν οργανώσει έξι φορτία γάλακτος για τους κατοίκους του Φλιντ στο Μίσιγκαν όταν εντοπίσθηκε μόλυνση μολύβδου στο νερό. Βοηθήσαμε 2.000 νοικοκυριά. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τους βετεράνους που υποφέρουν από σύνδρομο μετατραυματικού στρες. Προσφέρουμε υποτροφίες σε φοιτητές από όλο τον κόσμο, τους οποίους βοηθάμε να υλοποιήσουν τα ακαδημαϊκά τους όνειρα.

– Πώς μπορεί η διασπορά να συμβάλει στην ανάπτυξη της Ελλάδας;
– Με την ευαισθητοποίηση και την υποστήριξη πρωτοβουλιών που δείχνουν ότι η Ελλάδα ξεπερνά την κρίση. Το κάναμε πριν από ένα χρόνο με τη χορηγία της ΔΕΘ, όπου οι ΗΠΑ ήταν η τιμώμενη χώρα. Υποστηρίζουμε εκδηλώσεις που ενθαρρύνουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Η πρόσφατη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός που πρέπει να επισημανθεί. Η διοργάνωση του ανώτατου συνεδρίου μας στην Αθήνα, το 2021, αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να φέρουμε τουρισμό, όπως και τα σημαντικά οικονομικά οφέλη που συνδέονται με την διοργάνωση μιας τόσο μεγάλης εκδήλωσης. Και αναζητούμε ευκαιρίες που να συμβάλουν στην ανάπτυξη της Ελλάδας.

– Ανησυχείτε για τις ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου;
– Ναι. Το έχουμε δηλώσει σε επιστολή μας προς τον πρόεδρο Tραμπ, στην οποία αναφέρουμε ξεκάθαρα ότι «η AHEPA θα υποστηρίξει την κοινή στάση ΗΠΑ και Ε.Ε. για την επιβολή ισχυρών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων, κατά της Τουρκίας για να προστατευθούν τα συμφέροντα της Αμερικής στην περιοχή».

– Πώς βλέπετε γενικότερα την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο;
– Είναι τεταμένη. Επικροτούμε όλες τις δηλώσεις ανησυχίας από διάφορες κυβερνήσεις, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξουν πιο απτές ενέργειες για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία, όπως και σε οποιονδήποτε άλλο παίκτη με αποσταθεροποιητικές προθέσεις στην περιοχή. Επαινούμε τους τρόπους με τους οποίους έχουν χειρισθεί την κατάσταση η Κύπρος και η Ελλάδα.

– Πώς αξιολογείτε τη στενή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ;
– Η AHEPA είναι πολύ υπερήφανη που πρωτοστάτησε στη συνεργασία αυτών των τριών χωρών, μέσω των πρεσβευτών τους στις ΗΠΑ, σε ένα πρωτοποριακό συνέδριο που έγινε στην Ουάσιγκτον το φθινόπωρο του 2010 και το οποίο έθεσε τις βάσεις για να ξεκινήσουν επαφές και συνεργασία μεταξύ των πρεσβειών στην Ουάσιγκτον.
Είμαστε εξίσου υπερήφανοι για τη συνεργασία μας με το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο, την οργάνωση B'nai B'rith International και τη Διάσκεψη των Προέδρων Μεγάλων Αμερικανικών Εβραϊκών Οργανώσεων, που το 2014 εγκαινίασαν κοινές αποστολές των ηγεσιών τους στις τρεις χώρες. Εκδίδουμε κοινές δηλώσεις που περιγράφουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην τριμερή συνεργασία και τα οφέλη που αυτή παράγει για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Αθανάσιος Έλλις
Καθημερινή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]