Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δεν αξίζει τον κόπο ο καυγάς για την κυρία Θάνου


Η αντικατάσταση της κ. Θάνου από την Προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού παραβιάζει το… Σύνταγμα! Τάδε έφη ο Αλ. Τσίπρας και διάφοροι άλλοι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ και παρατρεχάμενοι. Γιατί είναι παραβίαση του Συντάγματος δεν το εξήγησε κανείς συνταγματολογών ή συνταγματολογούσα
Ποιο άρθρο, άραγε, του Συντάγματος παραβιάστηκε όταν η Βουλή ψήφισε νόμο που όριζε τα προσόντα αλλά και τα ασυμβίβαστα για τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που εκτός των άλλων συμφωνεί και με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Δεν υπάρχει ένας συνταγματολόγος να μας το εξηγήσει;

Αλλά μια και η κουβέντα για παραβιάσεις, ας δούμε μερικές πραγματικές παραβιάσεις του Συντάγματος και απόπειρες παραβίασης του:

1. Παραβίαση καραμπινάτη συνέβη τον Δεκέμβριο του 2014 στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν χρησιμοποίησαν το άρθρο του Συντάγματος για την τρίτη ψηφοφορία για να υπάρξει αδιέξοδο και να πάει η χώρα σε έκτακτες εκλογές. Τότε έκανε το εξής κολπάκι: Δεν πρότεινε δικό του υποψήφιο από τον φόβο μην τον ψηφίσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές και λυθεί το αδιέξοδο. Αυτό ήταν καραμπινάτη παραβίαση του πνεύματος του Συντάγματος, αν όχι και του γράμματος. Το θυμάσαι Αλ. Τσίπρα; Ήταν από τα κολπάκια του 15μελούς που έφερες με υπερηφάνεια στην πολιτική ζωή.


2. Απόπειρα παραβίασης του Συντάγματος ήταν όταν η κ. Θάνου ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου έφερε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου πρόταση να επεκταθεί η θητεία της, όπως και η θητεία των αντιπροέδρων κατά δυο έτη παρά το ρητό και κατηγορηματικό ορισμό του Συντάγματος για την αποχώρηση των αρεοπαγιτών. Βέβαια δεν τα κατάφερε να περάσει το αντισυνταγματικό πραξικόπημά της τότε. Τη σταμάτησαν οι ίδιοι οι αρεοπαγίτες που απέρριψαν την πρότασή της. Τότε ακόμη και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποδοκίμασε δειλά δειλά την προσπάθειά της. Επρόκειτο για θεσμικό έγκλημα αυτή η απόπειρα. Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου προσπάθησε να παραβιάσει το Σύνταγμα προς ίδιον εξουσιαστικό και άλλο όφελος.

Η προσπάθεια παραβίασης του Συντάγματος γίνεται ακόμη πιο βαριά από το γεγονός ότι στις 27 Αυγούστου ορκίστηκε υπηρεσιακή πρωθυπουργός με Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε ο άλλος εκλεκτός του Αλ. Τσίπρα, ο Πρ. Παυλόπουλος. Από την άλλη, η κ. Βασιλική Θάνου δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί της. Έτσι όταν ο καθηγητής του συνταγματικού δικαίου Σταύρος Τσακυράκης της έκανε κριτική για μια επιστολή που έστειλε στην Ευρώπη, αυτή τον μήνυσε. Αλλά μηνύσεις δεν ήξερε να κάνει μόνο η κ. Θάνου. Τον Μάιο του 2016, λοιπόν, ο Ανδρέας Βγενόπουλος μήνυσε την κ. Βασιλική Θάνου για δωροληψία, απόπειρα εκβίασης και παράβαση καθήκοντος. Τι έγινε με τις δύο μηνύσεις δεν αναγράφεται στο λήμμα της Βικιπαίδειας για την κ. Θάνου…

Όταν έληξε η θητεία της κ. Θάνου, αφού δεν μπόρεσε να την παρατείνει, παραβιάζοντας το Σύνταγμα, ο Αλ. Τσίπρας τη διόρισε άμισθο σύμβουλο του Πρωθυπουργού. Κανονικά έπρεπε να το αποφύγει, όπως ο διάβολος το λιβάνι. Αλλά δεν το απέφυγε. Δεν έγινε γνωστό ποιο ρόλο έπαιξε, αν έπαιξε, ο “Ρασπούτιν" του υπουργείου Δικαιοσύνης και της κυβέρνησης στον διορισμό. Τέλος, όταν έφτασε ο καιρός να αποχωρήσει ο Αλ. Τσίπρας από το Μέγαρο Μαξίμου τη διόρισε πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού ώστε να εξασφαλίσει ακόμη μια θητεία στην υπηρεσία του… δημόσιου συμφέροντος! Κατόπιν όλων αυτών η κ. Βασιλική Θάνου δήλωσε "δεν παραιτούμαι" και αυτοχαρακτηρίστηκε "υπερκομματικό πρόσωπο"! Χωρίς αιδώ και συστολή. Τότε έσκασα στα γέλια.

Η τελευταία είδηση για την κ. Θάνου προέρχεται από το επιστημονικό προσωπικό της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ιδού τι γράφει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Σωματείου τους:

«Η διοίκηση "ασκεί πιέσεις και υποδείξεις προς τα μέλη - ειδικούς επιστήμονες της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού ως προς την άσκηση των καθηκόντων τους πέραν των ορίων που ορίζει η νομοθεσία στο πλαίσιο της ιεραρχίας, προσβάλλοντας την ανεξαρτησία της επιστημονικής άποψης. Καταγγέλλουν ακόμη ότι γίνονται προσπάθειες να επιβληθούν "μη ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα εξέτασης υποθέσεων, έλλειψη προτεραιοποίησης των υποθέσεων ή συνεχούς μεταβολής αυτών, διενέργεια μέτρων έρευνας εν αγνοία των αρμοδίων στελεχών της επιτροπής". Τέλος αναφέρονται οι επιστήμονες της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε διαρκή μεταβολή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των βαθμίδων της ιεραρχίας "με αποτέλεσμα να παρατηρούνται διαρκώς κενά διοίκησης και καθημερινής διαχείρισης".

Συμπέρασμα από την κάπως αισώπεια γλώσσα των συνδικαλιστών είναι ότι ο τρόπος διοίκησης της κ. Θάνου είναι η ανακατωσούρα. Έτσι που κανείς δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του απερίσπαστος προς μεγάλη χαρά των ελεγχομένων που βλέπουν τους ελέγχους να καθυστερούν ή ν' αναβάλλονται τα αποτελέσματά τους. Δεν αναφέρεται αν αυτή είναι μέθοδος διοίκησης ή γίνεται για λόγους σκοπιμότητας. Πάντως, ότι και να είναι, η κ. Θάνου δεν κάνει σωστά το έργο της και αδυνατεί να συνεργαστεί με τους ειδικούς επιστήμονες. Δηλαδή είναι ακατάλληλη γι' αυτή την ευθύνη.

Κακώς, κάκιστα λοιπόν, ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχτηκαν στη μάχη της αντιπολίτευσης με το θέμα της κ. Θάνου και μάλιστα χαρακτηρίζοντάς το παραβίαση του Συντάγματος. Πρώτον επειδή ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας παραβίασε το Σύνταγμα και η κ. Θάνου αποπειράθηκε να το παραβιάσει και τη στήριξε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Και, δεύτερον, επειδή κάνοντας τόση φασαρία για την κ. Θάνου που υπονόμευσε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ο Αλ. Τσίπρας επιβεβαίωσε την κατηγορία ότι η κ. Θάνου προτιμήθηκε σε όλες τις θέσεις που κατέλαβε χάρη των κομματικών και άλλων διασυνδέσεών της και όχι επειδή ήταν η πιο κατάλληλη και η πιο ικανή. Η πιο διασυνδεδεμένη ήταν με τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον Αλ. Τσίπρα και τον Πρ. Παυλόπουλο.

Συμπέρασμα: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνεται καυγάς για την κ. Θάνου και άδικα σκίζει τα ιμάτιά του ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κ. Θάνου είναι τυπικό προϊόν της νεοελληνικής κοινωνίας. Όπως η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και Ελληνίδων που εμφανίζονται στο πολιτικό, πνευματικό, διοικητικό και κοινωνικό προσκήνιο το καταφέρνει με τις κατάλληλες σχέσεις, διασυνδέσεις, εξυπηρετήσεις. Πώς αλλιώς να γίνεις πρόεδρος του Αρείου Πάγου από την ένατη θέση στον κύκλο των ανώτατων δικαστών; Για ένα πάντως δεν μπορεί να κατηγορηθεί: ότι χρησιμοποίησε την ομορφιά της για την ανέλιξή της…

Υ.Γ.: Φαίνεται ότι ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποφασίσει να δώσουν μερικές χαμένες μάχες χαρακωμάτων κατά την αποχώρησή τους από την εξουσία. Εκτός από τη χαμένη μάχη της κ. Θάνου που τον εκθέτει, δίνουν και τη μάχη του ασύλου των μπαχαλάκηδων, των μικροπωλητών, των ναρκεμπόρων κλπ. στα Πανεπιστήμια. Τι είδους μάχη είναι αυτή; Ιδεολογική, πολιτική ή περιμένουν να τους ψηφίσουν οι μπαχαλάκηδες και οι ναρκέμποροι; Τόσο ηλίθιοι είναι; Ή μήπως θεωρούν ότι η πολιτική τους είναι αριστερή; Η πολιτική τους για την κα Θάνου και το άσυλο των μπαχαλάκηδων και των ναρκεμπόρων κλπ υπονομεύει και συκοφαντεί τα θεμέλια της Αριστεράς. Ό,τι απέμεινε βέβαια μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Θάνος Παπαδόπουλος
Πρώτο Θέμα



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]