Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι συμβαίνει με το τέμενος στην Αθήνα;


Πότε θα ανοίξει τις πύλες του και ποιός θα είναι ο ιμάμης;
Το τέμενος των Αθηνών θα είναι το πρώτο επί ευρωπαϊκού εδάφους που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του κράτους και όχι των εκάστοτε χρηματοδοτών, που όπως έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν σε χώρες όπως η Βρετανία, το Βέλγιο, η Γαλλία ή η Γερμανία, μόνο αγαθούς σκοπούς δεν έχουν.

Αγώνα δρόμου για την πραγματοποίηση ως το τέλος του έτους της επίσημης τελετής εγκαινίων του ισλαμικού τεμένους των Αθηνών δίνουν οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου με την έναρξη της λειτουργίας του να διευθετηθεί οριστικά μια εκκρεμότητα της ελληνικής πολιτείας. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ο λατρευτικός χώρος που θα εξυπηρετεί τις θρησκευτικές ανάγκες της πολυάριθμης ισλαμικής κοινότητας του Λεκανοπεδίου πρόκειται να ανοίξει τις πύλες του - το συντομότερο - τον ερχόμενο Δεκέμβριο, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο αυτό να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2020.

Στις 7 Ιουνίου ο τέως υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου είχε πραγματοποιήσει μια πρώτη επίσημη επίσκεψη-ξενάγηση στον χώρο του τεμένους, γεγονός που είχε εγείρει αντιδράσεις, κυρίως για τη χρονική συγκυρία που είχε επιλεγεί για αυτήν, ακριβώς έναν μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές. Τότε ο Γαβρόγλου είχε εκφράσει την ελπίδα ο ναός να ανοίξει τις πύλες του μέχρι τον Σεπτέμβριο, γεγονός που όμως δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς υπάρχουν διαδικαστικές εκκρεμότητες, μεταξύ των οποίων και ο διορισμός του ιμάμη.


Ελληνας πολιτης

Εν τω μεταξύ, όπως έχει γίνει από καιρό γνωστό, επικρατέστερος για τη θέση του πρώτου ιμάμη των Αθηνών είναι ο 49χρονος Σιντί Μοχάμεντ Ζακί. Πρόκειται για έλληνα πολίτη με καταγωγή από το Μαρόκο ο οποίος μιλάει άπταιστα ελληνικά, αραβικά και γαλλικά, ενώ είναι κάτοχος πτυχίου Φυσικομαθηματικών και Μουσουλμανικών Σπουδών. Είναι πατέρας τριών παιδιών που φοιτούν σε ελληνικά δημόσια σχολεία, ενώ είναι ενεργό μέλος του Συλλόγου της Μαροκινής Κοινότητας στην Ελλάδα. Ο 49χρονος επελέγη για τη θέση αυτή από το Διοικητικό Συμβούλιο του ισλαμικού τεμένους, όπως προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα 42 (Οργανισμός του ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών»). Μάλιστα, ο Ζακί είχε δώσει το «παρών» κατά την επίσκεψη του πρώην υπουργού στις εγκαταστάσεις του τεμένους επί της Ιεράς Οδού 144, στο πλάι εκπροσώπων των μουσουλμανικών κοινοτήτων της Αθήνας.

Το τέμενος των Αθηνών θα είναι το πρώτο επί ευρωπαϊκού εδάφους που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του κράτους και όχι των εκάστοτε χρηματοδοτών, που όπως έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν σε χώρες όπως η Βρετανία, το Βέλγιο, η Γαλλία ή η Γερμανία, μόνο αγαθούς σκοπούς δεν έχουν, αφού οι λατρευτικοί χώροι αποτελούσαν τη βιτρίνα για τη στρατολόγηση ακραίων ισλαμιστών. Μάλιστα, το κήρυγμα θα γίνεται στην ελληνική γλώσσα (σε κάποιες περιπτώσεις θα χρησιμοποιείται και η αγγλική), ενώ μόνο η προσευχή θα γίνεται στα αραβικά, όπως εξάλλου συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πάντως, η περάτωση του έργου στην Αθήνα (είχε ψηφιστεί στη Βουλή κατόπιν σχετικής εισηγήσεως της Μαριέττας Γιαννάκου το 2006) μόνο εύκολη υπόθεση δεν ήταν. Οι πολέμιοι της ανέγερσής του (ακροδεξιές, ρατσιστικές και παραθρησκευτικές οργανώσεις) προσπάθησαν με κάθε τρόπο να καθυστερήσουν τις διαδικασίες, πότε μέσω της δικαστικής οδού, με προσφυγές, και πότε με πιο ακραίες μεθόδους, όπως καταλήψεις, πορείες και βανδαλισμούς. Οι εργασίες, έπειτα από παλινωδίες, ξεκίνησαν τελικά το 2016, δέκα χρόνια μετά την κατάθεση του Νόμου Γιαννάκου και ολοκληρώθηκαν μόλις εφέτος, όμως η επίσημη έναρξη της λειτουργίας του φαίνεται ότι θα καθυστερήσει για τουλάχιστον τέσσερις μήνες ακόμη.

Το τέμενος ανεγέρθη στη θέση του παλαιού Κεντρικού Σταθμού Αυτοκινήτων του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή του Βοτανικού, σε οικόπεδο έκτασης 17 στρεμμάτων και δεν διαθέτει μιναρέ, ενώ σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση, το κόστος του ανήλθε στις 887.000 ευρώ. Περιβάλλεται από μεγάλο προαύλιο ενώ ιδιαίτερη φροντίδα έχει δοθεί στον περιβάλλοντα χώρο όπου δεσπόζει ένα σιντριβάνι καθώς και παιδική χαρά. Στην είσοδο του κτιρίου ξεχωρίζει η επιγραφή «Ελληνική Δημοκρατία, Υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών».

Άγγελος Σκορδάς
Τα Νέα



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. " Οι πολέμιοι της ανέγερσής του (ακροδεξιές, ρατσιστικές και παραθρησκευτικές οργανώσεις) προσπάθησαν με κάθε τρόπο να καθυστερήσουν τις διαδικασίες, πότε μέσω της δικαστικής οδού, με προσφυγές, και πότε με πιο ακραίες μεθόδους, όπως καταλήψεις, πορείες και βανδαλισμούς."


    Ο "αντιρατσιστης" αρθρογραφος δεν μας αναφερει εαν ενα τεμενος θα ειναι τελικα αρκετο.

    Θα μπορουν αραγε Κουρδοι,σουνιτες και σιιτες να προσευχονται στον ιδιο χωρο λατρειας;

    Εδω σφαζονται μεταξυ τους στα hot spots του "φιλοξενου" Συριζα!

    Αλλα ο αρθογραφος δεν λαμβανει υποψιν του οτι και στην Θρακη υπαρχουν τζαμια στα οποια ομως

    εισχωρουν χαφιεδες του τουρκικου προξενειου Κομοτηνης.

    Τωρα πως ειναι τοσο σιγουρος οτι δεν θα διεισδυουν και στην Αθηνα;

    Και τελος:

    Ποσο σιγουρος ειναι ο αρθρογραφος, οτι οι μουσουλμανοι για τους οποιους κοπτεται ειναι νομιμοι

    μεταναστες;

    Οταν βανδαλιζονται Εκκλησιες απο αγνωστους, ο αρθρογραφος δειχνει την ιδια ευαισθησια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]