Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα εθνικά θέματα στην προεκλογική ατζέντα βάζει ο Τσίπρας


Γράφει ο Σπύρος Γκουτζάνης

Με μία συμβολική κίνηση και αξιοποιώντας την κλιμάκωση των προκλήσεων από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έβαλε στην προεκλογική ατζέντα τα εθνικά θέματα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Αλέξης Τσίπρας διέκοψε την περιοδεία του στα Δωδεκάνησα την περασμένη Κυριακή για να γυρίσει εσπευσμένα στην Αθήνα και να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ.

Ήδη μία ημέρα νωρίτερα είχε προειδοποιήσει από την Χάλκη ότι δεν θα ανεχθεί απειλές σε βάρος της χώρας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην σύντομη ομιλία του στην Χάλκη, υπήρχαν πληροφορίες ότι η Τουρκία κλιμακώνει στην κυπριακή ΑΟΖ με γεώτρηση και ότι σκοπεύει να επεκταθεί και προς τα πάνω, δηλαδή στην περιοχή του Καστελόριζου. Όταν οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν το Σάββατο το βράδυ πήρε την απόφαση και άλλαξε το πρόγραμμα της περιοδείας για να επιστρέψει στην Αθήνα.

Ο κ. Τσίπρας είχε θέσει το θέμα των προκλήσεων στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Σιμπίου της Ρουμανίας και σε συνεργασία με τον Νίκο Αναστασιάδη, είχε ζητήσει να ληφθούν μέτρα κατά της Τουρκίας. Επανέλαβε την τοποθέτηση στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, την περασμένη Παρασκευή στη Μάλτα. Η εισήγησή του έγινε δεκτή από τους ηγέτες των Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, Ιταλία. Μάλιστα την πιο αυστηρή προειδοποίηση αυτή την φορά δεν την απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας ή ο Νίκος Αναστασιάδης αλλά ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάτι που προκάλεσε και την απάντηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Στη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ και στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης αμέσως μετά, συζητήθηκαν κινήσεις αποτροπής της Τουρκίας τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, στην περίπτωση που η Τουρκία επιβεβαιώσει τις πληροφορίες και στείλει το δεύτερο ερευνητικό σκάφος για έρευνες στην περιοχή του Καστελόριζου, συνοδευόμενο βέβαια από τα τουρκικά πολεμικά.


Δύο βήματα πίσω ο Μητσοτάκης

Η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ κατά την διάρκεια του τριημέρου αιφνιδίασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη που αντέδρασε με μία αμήχανη δήλωση. Ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει το ζήτημα μόνο μέσα από το πρίσμα της εσωτερικής πολιτικής: «Σε καμία περίπτωση, η κρισιμότητα της κατάστασης δεν δικαιολογεί την ανεύθυνη δραματοποίηση της. Σύγκληση κυβερνητικών οργάνων εντός του Σαββατοκύριακου, του Αγίου Πνεύματος, δεν ωφελεί την εθνική στάση και την εθνική γραμμή, την οποία πρέπει όλοι να τηρήσουμε».

Ενώ η κυβέρνηση έχει θέσει ήδη από το Σιμπίου και τη Μάλτα το θέμα της λήψης μέτρων κατά της Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποβαθμίζει το ζήτημα και λέει ότι μόνο «εφόσον υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση τέτοιων ενεργειών, είναι απολύτως επιβεβλημένο, Ελλάδα και Κύπρος, να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας«.

Στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης είναι δύο βήματα πίσω από τις κινήσεις που έχουν κάνει σε συντονισμό η ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση. Φυσικά, ο Αλέξης Τσίπρας δεν άφησε αναξιοποίητη την αμήχανη στάση του κ. Μητσοτάκη. Χθες, από το Θησείο του επιτέθηκε λέγοντας ότι “τώρα που βρισκόμαστε μπροστά σε μια απαράδεκτη κλιμάκωση προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, έφτασαν στο σημείο να μας κατηγορούν γιατί συγκαλέσαμε το ΚΥΣΕΑ μέρα Κυριακή, λες και η ασφάλεια της χώρας πρέπει να πηγαίνει τριήμερα…τυφλωμένοι από μικροπολιτικές σκοπιμότητες μας λένε ότι κάνουμε κόλπα για να φτιάξουμε προεκλογικό κλίμα. Τους απαντάμε δεν είναι κόλπο η εθνική μας στρατηγική, Ελλάδα και η Κύπρος να διαμορφώσουμε ένα αρραγές ευρωπαϊκό και διεθνές μέτωπο ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα«.

Εθνική γραμμή και στο βάθος εκλογές

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι κινήσεις που έχει κάνει θα αποδώσουν, καθώς τόσο στη Μάλτα αλλά όπως φάνηκε και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων “για πρώτη φορά η ΕΕ αποφασίζει μέτρα σε βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ. Το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και να απέχει από αυτές τις ενέργειες. Η ΕΕ θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απόλυτη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταθέσει επιλογές για κατάλληλα μέτρα χωρίς καθυστέρηση”.

Η ελληνική κυβέρνηση όμως προχωρά ακόμη πιο πέρα και ζητά την επιβράβευση από την ΕΕ της εξωτερικής της πολιτικής τόσο στις σχέσεις με την Αλβανία όσο και στο Σκοπιανό. Σημειώνει ότι “το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θέτει επίσημα την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, ως κριτήρια για την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας”. Επιπλέον στο Μακεδονικό ότι “Για πρώτη φορά το Συμβούλιο δεν καλωσορίζει μόνο ως ιστορική τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας τη σημασία της για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά υπογραμμίζει και τη σημασία της εφαρμογής της”.

Είναι δεδομένο ότι σε περιόδους απειλών η κοινή γνώμη συσπειρώνεται γύρω από την κυβέρνηση. Και αυτό το αξιοποιεί στο μέγιστο ο Αλέξης Τσίπρας φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Φυσικά ακόμη και με την αξιοποίηση της εξωτερικής πολιτικής και με την συμπαράσταση της ΕΕ ξέρει ότι το προβάδισμα της ΝΔ που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κινείται από 8-12 μονάδες, δεν ανατρέπεται. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η αυτοδυναμία δεν έχει ακόμη κριθεί. Στόχος του είναι να αποτρέψει την αυτοδυναμία της ΝΔ, ώστε να συμμετέχει στο πολιτικό παιχνίδι την επόμενη ημέρα.

SLPress


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]