Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε να δοθεί η άδεια στον Κουφοντίνα


Του Παναγιώτη Στάθη

Με μια διαδιακασία- εξπρές, στην οποία, όπως λένε διαπρεπείς συνταγματολόγοι, δεν τηρήθηκαν ούτε καν τα προσχήματα της κατ΄επίφαση "συναίνεσης", η κυβέρνηση προχώρησε στην επιλογή της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου. Η κίνηση αυτή, μετά το σάλο που προκλήθηκε από πολιτικούς, νομικούς και δικαστικούς παράγοντες, και την αναγνώριση ακόμα και εκ μέρους του υπουργού Δικαιοσύνης πως "υπάρχει πολιτικό ζήτημα", ουσιαστικά σηματοδοτεί την αποχώρηση της κυβέρνησης από την εξουσία, επιχειρώντας να πάρει ως "λάφυρο" την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Η κρίση -σε επίπεδο θεσμών και όχι των προσώπων που επιλέγησαν- είναι πρωτοφανής καθώς είναι η πρώτη φορά που ανώτατοι δικαστές παραλαμβάνουν ως "προίκα" μαζί με το ανώτατο αξίωμα και τη θεσμική αποδοκιμασία του τρόπου και -κυρίως- του χρόνου επιλογής τους. Και η ευθύνη της κυβέρνησης είναι μεγάλη, καθώς αφενός αδικεί ακόμα και τα προσωπα που αναδεικνύονται και αφετέρου ουσιαστικά ναρκοθετεί μια βαθιά θεσμική διαδικασία, δείχνοντας πως δεν ορρωδεί προ ουδενός.

Δυο δικαστίνες, αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου, η Ειρήνη Καλού και η Δήμητρα Κοκοτίνη, αναλαμβάνουν τα ηνία του Αρείου Πάγου μετά τη συνταξιοδότηση της νυν ηγεσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου (των Βασ. Πέππα και Ξένης Δημητρίου) και εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση.


Η Ειρήνη Καλού, στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για τη θέση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου ισοψήφησε με 15 ψήφους με την Αρεοπαγίτη Διονυσία Μπιτζούνη (πρώην συνδικαλίστρια στην Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων και με ισχυρή νομική επάρκεια), ενώ τρίτη με 13 ψήφους αναδείχθηκε η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δήμητρα Κοκοτίνη.

Το Βατοπαίδι

Η κα Καλού, αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου, θεωρείται υψηλής ποιότητας δικαστική και έγινε ευρύτερα γνωστή από την θέση της εφέτη-ανακρίτριας στην πολύκροτη υπόθεση του Βατοπαιδίου. Η κυρία Καλού γεννήθηκε το 1954, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στον βαθμό του Αρεοπαγίτη, επίσης, τον Ιανουάριο του 2014 και στον βαθμό της αντιπροέδρου τον Οκτώβριο του 2018.

Εισαγγελέας

Η ανατροπή όμως ήρθε στη νευραλγική θέση του εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, όπου αρχικά τέθηκε στο τραπέζι το όνομα του Χαρ. Βουρλιώτη, αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο οποίος συγκέντρωσε 15 ψήφους, τα 4/5 της διάσκεψης των προέδρων. Παρ' όλα αυτά, αποφασίστηκε ομόφωνα από το υπουργικό Συμβούλιο η επιλογή να γίνει από τον Δικαστικό και όχι τον εισαγγελικό κλάδο, και έτσι μετά από πολλά χρόνια στη θέση του εισαγγελέα επιλέχθηκε να πάει μια αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου, η κα Δήμητρα Κοκοτίνη.

Το θέμα που συζητήθηκε στη συνέχεια ήταν το γεγονός ότι η κα Κοκοτίνη ήταν τέταρτη (δεν ήταν στην τριάδα) των επιλογών της διάσκεψης των προέδρων καθώς του κ. Βουρλιώτη ακολούθησαν σε ψήφους η αρεοπαγίτης Διονυσία Μπιτζούνη και η αντιπρόεδρος Ειρήνη Καλού από 9 ψήφους.

Η εξήγηση που δίνουν αρμόδιες πηγές για τη χαμηλή ψηφοφορία για τη θέση του εισαγγελέα (όταν για πρόεδρος είχε λάβει 13 ψήφους) ήταν πως δεν εμφανίστηκαν στη διαδικασία επειδή εκείνη την ημέρα υπήρχε ολομέλεια του Αρείου Πάγου για το θέμα της καθαρίστριας του Βόλου. Το υπουργικό Συμβούλιο βέβαια δεν δεσμευόταν να επιλέξει από την τριάδα, αλλά συνήθως -εθιμικά- δεν παρέκκλινε από αυτή.

Η κυρία Κοκοτίνη είναι μία δυναμική δικαστική λειτουργός, γεννήθηκε το 1954 και έχει μπροστά της διετή θητεία. Φέρεται να έχει ισχυρά ερείσματα και να χαίρει εκτιμήσεως για την νομική της κατάρτιση στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια.

Πρόσφατα προήδρευσε στο ΣΤ´ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου που έκρινε το ζήτημα της χορήγησης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Εξήγηση

Αρμόδιες πηγές εξηγώντας γιατί επιλέχθηκε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου από τον δικαστικό κλάδο, άφησαν να εννοηθεί πως η τελευταία θητεία που προέρχεται από τον εισαγγελικό κλάδο δεν κρίθηκε επαρκώς ικανοποιητική.

Πρόβλημα

Πάντως ανεξάρτητα από τη νομική επάρκεια των επιλεγέντων προσώπων είναι προφανές πως υπάρχει προβληματισμός στα δικαστικά κλιμάκια, δεδομένου πως η όλη διαδικασία και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίστηκε το θέμα έχει προκαλέσει δυσφορία. Παράλληλα είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που πέραν των πολιτικών σχολίων, επιφανείς καθηγητές αναφέρθηκαν στη διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση με φράσεις όπως "καταδολίευση του Συντάγματος" και πράξεις "εκτός συνταγματικής ηθικής".

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]