Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η αποχή δεν είναι πολιτική στάση, είναι δώρο στον αντίπαλο


Ο πολίτης που δεν μετέχει στα κοινά, δεν δικαιούται να ασκεί κριτική σε ζητήματα που αποδεικνύει ότι δεν τον ενδιαφέρουν

Έλεγαν οι παλαιότεροι, ότι οι Αριστεροί αναβάλλουν ακόμη και την κηδεία τους, προκειμένου να ψηφίσουν το κόμμα. Σε αντίθεση με τους αστούς, που για λόγους ασήμαντους, απέχουν με επιχειρήματα ελαφρά, όπως τι θα γίνει κι αν χαθεί μια ψήφος, ή σοβαρά, λόγω της ουσιαστικής περιφρόνησης του λαού από την Πολιτεία.

Είναι κοινή παραδοχή, ότι ο πολίτης αισθάνεται πλέον αποκομμένος από το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, με αποτέλεσμα να το απορρίπτει ολοκληρωτικά. Η απαξίωση πολιτικής και πολιτικών, δεν διαψεύδεται από κανέναν, αλλά και δεν γίνεται προσπάθεια να αναστραφεί η αντίληψη.

Δεν έχει άδικο ο πολίτης που υποστηρίζει ότι η Πολιτεία δεν τον λαμβάνει υπόψη. Το είδαμε με την συλλογή υπογραφών από τον μακαριστό Χριστόδουλο για την μη διαγραφή του θρησκεύματος από τις ταυτότητες. Τρία εκατομμύρια πολίτες ζήτησαν ενυπογράφως την διενέργεια δημοψηφίσματος και η Πολιτεία αρνήθηκε. Το είδαμε και στις Πρέσπες. Άνω του 70% του λαού είναι αντίθετο στην Συμφωνία, αλλά η κυβέρνηση την υπέγραψε.

Πέραν αυτού. Δίνει ο πολίτης την έγκρισή του σε κάποιο κόμμα να τον εκπροσωπήσει βάσει των προεκλογικών υποσχέσεων και του υποτιθέμενου προγράμματος λήψης μέτρων, και διαπιστώνει ότι άλλα εφαρμόζονται από αυτά που του υποσχέθηκαν. Πρέπει να αναμένει τέσσερα χρόνια, για να εκφράσει την δυσαρέσκειά του. Όμως οι παραπλανητικές υποσχέσεις έγιναν αντίθετες πράξεις από τις αναμενόμενες.


Κατ’ αυτόν τον τρόπο μεγάλος αριθμός πολιτών απογοητεύεται και απέχει από τα κοινά. Απέχουν όμως και επιφανείς προσωπικότητες, όταν καλούνται να συμμεθέξουν στα κοινά, ομού με πρόσωπα του πολιτικού περιθωρίου, που οι ιδιαιτερότητες του εκλογικού συστήματος, τους έφεραν σε υψηλές θέσεις. Πώς θα καλυφθεί η διαφορά στην ποιότητα;

Όμως, παρά τα όσα ανωτέρω ανέφερα, και που είναι αυταπόδεικτα, η αποχή από τα κοινά εξ αυτών των λόγων, οδηγεί χειροτέρευση της κατάστασης. Η αποχή θα αυξήσει τεχνικά τα ποσοστά εκείνου του κόμματος, του οποίου οι ψηφοφόροι του θα πάνε συνειδητά ή και στρατευμένα στις κάλπες. Το αποτέλεσμα θα είναι η ανάδειξη σε θέση εξουσίας, του φορέα εκείνου που ο απέχων αντιστρατεύεται. Με την αποχή δηλαδή, στην ουσία υποστηρίζει εμμέσως τον αντίπαλο φορέα.

Η αποχή επομένως δεν είναι πολιτική στάση. Είναι παράδοση άνευ όρων στις επιλογές στρατευμένων μειοψηφιών. Οι οποίες βλέπουν τα ποσοστά τους να ανέρχονται λόγω του "δώρου" που δέχονται από τον αντίπαλο.

Να προσθέσω ότι η εκλογική νομοθεσία έχει θεσπίσει μια σειρά εξαιρέσεις όπου η μη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος θεωρείται δικαιολογημένη (εκλογείς που κατοικούν στο εξωτερικό, έχουν ηλικία άνω των 70 ετών και, τέλος, βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χλμ. από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν). Για τους υπολοίπους που δεν θα ψηφίσουν προβλέπονται ποινές φυλάκισης από ένα μήνα μέχρι ένα έτος και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων από ένα έως τρία έτη.

Αλλά, στην Ελλάδα βρισκόμαστε, και μπορεί να υπάρχουν οι νόμοι, αλλά δεν εφαρμόζονται. Δεν υπάρχει δικαστική απόφαση που να εφάρμοσε τον νόμο και να επέβαλε ποινές για αδικαιολόγητη αποχή από την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Πρόκειται για "σιωπηρή κατάργηση" των σχετικών διατάξεων.

Να σημειώσω επίσης, το παράδοξο, ότι στην Ελλάδα πρέπει να ψηφίζουν και τα βρέφη και οι τεθνεώτες. Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός ότι οι εγγεγραμμένοι είναι 9.922.294, ενώ συμφώνως προς τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας -κατά την 1η Ιανουαρίου 2018- εκτιμήθηκε σε 10.741.165 άτομα. Παντού και πάντα οι εγγεγραμμένοι είναι μεταξύ 70-80% του πληθυσμού. Προφανώς, και κάποτε πρέπει να ελεγχθούν οι εκλογικοί κατάλογοι.

Θα μας δοθεί και άλλη φορά η ευκαιρία να ασχοληθούμε μ’ αυτό το θέμα. Μένω με την διαπίστωση, ότι ο πολίτης που δεν μετέχει στα κοινά, δεν δικαιούται να ασκεί κριτική σε ζητήματα που αποδεικνύει ότι δεν τον ενδιαφέρουν.

Ο Μακεδών
Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Σχετικές πλειοψηφίες, ή μειοψηφίες και κόμματα που τα οποία δεν εκπροσωπούν στην πραγματικότητα παρά ελάχιστους είναι απλώς μια έκφανση πολιτικοποίησης(δήθεν) μπροστά σε άλλες μορφές πολιτεύματος. Εκτεταμένη αποχή που δεν μπορεί να συγκαλυφθεί είναι προπαρασκευαστικά και το τέλος κυριαρχίας των μειοψηφικών ομάδων και των κομμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ελεγε ο Ιωνας Δραγουμης για τους πολιτικαντηδες:

    «Το Σύνταγμα θέλησε να δώσει στο έθνος αντιπροσώπους και είπε να υπάρχουν βουλευτές. Επρόκειτο αυτοί οι βουλευτές να αντιπροσωπεύσουν το έθνος. Αλλά η πραγματικότητα τα χάλασε και οι βουλευτές δεν είχαν κανένα συμφέρον να καταγίνουν με το έθνος. Τέτοιοι μια φορά δεν είναι. Για όνομα του Θεού, βρείτε άλλους να αντιπροσωπεύσουν το έθνος».



    Λοιπον Μακεδονα,

    αν εχεις βρει αλλους να αντιπροσωπευουν το Εθνος, γνωστοποιησε τους!!

    Διαφορετικα ΕΣΥ δεν δικαιουσαι να ασκεις κριτικη!

    Διοτι οσοι εκλεγουν προδοτες εχουν εξισου την ιδια ευθυνη με αυτους!

    Μιλας για την καταπτυστη συμφωνια των Πρεσπων, αλλα δεν μιλας για την καταπτυστη και ακομα

    χειροτερη "Ενδιαμεση Συμφωνια" πριν 25 χρονια!

    Πως περιμενεις να σωθει ενας λαος οταν ψηφιζει απατεωνες,κλεφτες,λωποδυτες και προδοτες;

    Μην χαιρεσαι που φευγει ο τσιπρας!

    Το εργο συνεχιζεται με αλλους πρωταγωνιστες!

    Και η τραπουλα παραμενει σημαδεμενη!

    Το αθλιο πολιτικο συστημα, που νομιμοποιειται δια της ψηφου των Ελληνων, καταστρεφει την

    Ελλαδα!!

    Και θα τρως στην μαπα τις φαρες των Παπανδρεου,Καραμανλη ,Μητσοτακη και αλλων συντομως!

    Αυτοι αραγε που μετεχουν στα κοινα και υποτιθεται οτι εχουν το δικαιωμα να ασκουν κριτικη ,εχουν

    κανει αραγε την αυτοκριτικη τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΡΘΡΟ 23

      1 Η παρούσα Ενδιάμεση Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ και θα αρχίσει να εφαρμόζεται την τριακοστή ημέρα από της επομένης της ημέρας υπογραφής της από τους εκπροσώπους των Μερών, όπως αναφέρεται παρακάτω.

      2 H παρούσα Ενδιάμεση Συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου αντικατασταθεί από οριστική συμφωνία, υπό τον όρο ότι μετά από επτά έτη, οποιοδήποτε από τα Μέρη μπορεί να αποσυρθεί από την παρούσα Ενδιάμεση Συμφωνία με γραπτή ειδοποίηση, η οποία θα αρχίσει να ισχύει σε 12 μήνες από την επίδοσή της στο άλλο Μέρος....https://www.naftemporiki.gr/story/1321635/ellada-pgdm-to-xroniko-mias-dieneksis-pou-metra-27-xronia

      " οποιοδήποτε από τα Μέρη μπορεί να αποσυρθεί από την παρούσα Ενδιάμεση Συμφωνία με γραπτή ειδοποίηση," ΓΜ, πέρασαν τα επτά έτη και ας ονομάσουμε τώρα τους "Έλληνες" πολιτικούς που δεν έκαναν τίποτα, αντιθέτως υπέκυπταν στους εκβιασμούς ξένων. Τι θα μπορούσαν να κάνουν οι ξένοι, αν έβρισκαν σύμφωνους όλους τους Έλληνες; τώρα να δούμε τι άλλο θα κάνει ο Μητσοτάκης με το προσύμφωνο των Πρεσπών (έτσι το λέει ό Κρίς Σπύρου) θα το καταργήσει; θα αλλάξει την ονομασία, την γλώσσα και την ιθαγένεια; ή θα πάει να συναντήσει τον Τσίπρα στην αντιπολίτευση σύντομα;

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]