Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κατρούγκαλος: "Δεν αποκλείουμε θερμό επεισόδιο ακόμα και πόλεμο με την Τουρκία"


Στην ομολογία ότι υπάρχει διάχυτος φόβος για μια ελληνοτουρκική σύγκρουση προχώρησε πριν από λίγο ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γ.Κατρούγκαλος.

Ο υπουργός Εξωτερικών, δεν απέκλεισε τον κίνδυνο ενός ατυχήματος στο Αιγαίο και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα αντιληφθεί ότι δεν πρέπει να δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες.

«Προφανώς κανείς δεν θέλει πόλεμο και άρα ένα θερμό επεισόδιο, αλλά όσο συσσωρεύεται η ένταση δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τέτοια γεγονότα», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) είναι εξ ορισμού το μόνο θέμα στις εν εξελίξει συζητήσεις των στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων Ελλάδας και Κύπρου, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, πως στο τραπέζι του διαλόγου θα βρεθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο, την ΑΟΖ, την Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και τα ΜΟΕ, ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι «υπάρχει παρεξήγηση» στις δηλώσεις αυτές και πως ο κ. Ακάρ ήθελε να δώσει την εντύπωση «ότι τάχα επιθυμούν διάλογο εφ’ όλης της ύλης», για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις προκλητικές και παράνομες μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας στην Κύπρο.


«Η δήλωση του κ. Ακαρ αφορούσε μια ας πούμε διατύπωση προθέσεων, στην πραγματικότητα ήταν μια προπαγανδιστική δήλωση απευθυνόμενη προς το εξωτερικό, που δεν έχει να κάνει με το αντικείμενο της συζήτησης των κλιμακίων», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και επανέλαβε ότι η συζήτηση αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν.

Σχετικά με τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Ευρώπης Άλαν Ντάνκαν σχετικά με την κυπριακή ΑΟΖ στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «άτυχη και απαράδεκτη δήλωση» την οποία καταδίκασε τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία όσο και η ελληνική κυβέρνηση. Χαρακτήρισε επίσης, μη επαρκή» την διορθωτική δήλωση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Άλαν Ντάνκαν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, πως «οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση» γεγονός που προκάλεσε την οργή της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας.

Το Foreign Office προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση σχετικά με τη θέση που διατύπωσε ο Ντάνκαν στην οποία επαναλαμβάνεται η μέχρι τώρα γνωστή βρετανική θέση για την Κυπριακή ΑΟΖ.

Εδώ πάντως θα πρέπει να προσθέσουμε ότι και οι Αμερικανοί τήρησαν παρόμοια στάση με τους Βρετανούς με βάση τις δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή Τ.Πάιατ ο οποίος σε συνέδριο που οργάνωσε η Πολεμική Αεροπορία στο Τατόι, ζήτησε να μοιραστούν τα κοιτάσματα με την Τουρκία μισά-μισά.

Πιο αναλυτικά, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ, στο συνέδριο σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ, μίλησε για διάλογο και φιλία μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας καθώς και για συμφωνίες "win-win" για όλους!

Αμέσως μετά ο πρέσβης των ΗΠΑ μίλησε "για την ανάγκη σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που είναι και ο βασικός στόχος των ΗΠΑ".

Όπως διευκρίνισε ο Αμερικανός πρέσβης: «είναι πολύ σημαντικό ο κ. Τσίπρας να ταξιδέψει στην Άγκυρα, αφού στο τέλος της ημέρας η Τουρκία είναι μέλος του NATO».
Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι ανάμεσα στο "κοινό" βρισκόταν και ο ακόλουθος Άμυνας της τουρκικής πρεσβείας, ο οποίος πήρε το λόγο κι έκανε μία…φιλειρηνική τοποθέτηση περί συνεργασίας-φιλίας και "καζάν-καζάν" Τουρκίας-Ελλάδας με την οποία συμφώνησε ο Τ.Πάιατ.

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
ProNews



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. "«Η δήλωση του κ. Ακαρ αφορούσε μια ας πούμε διατύπωση προθέσεων, στην πραγματικότητα ήταν μια προπαγανδιστική δήλωση απευθυνόμενη προς το εξωτερικό, που δεν έχει να κάνει με το αντικείμενο της συζήτησης των κλιμακίων», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και επανέλαβε ότι η συζήτηση αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν."


    Μαλλον αλλος πουλαει βλακωδη προπαγανδα.

    Εαν τα μετρα οικοδομησης εμπιστοσυνης δεν τηρουνται απο τους τουρκους, τι υποχρεωση εχουμε να

    τους καλουμε για να συζητησουμε για κατι που ουτως ή αλλως δεν θα τηρησουν και στο μελλον;

    Ποση βλακεια πια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]