Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ήττα με ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας


Μαύρα πανιά στην Κουμουνδούρου. Μαύρα και άραχνα στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρά την επιμονή του κομματικού μηχανισμού να προσμένει μέχρι τέλους ένα θετικό αποτέλεσμα –μία οριακή επικράτηση της ΝΔ– η ζυγαριά έγειρε όταν τα exit polls και στη συνέχεια τa πραγματικά αποτελέσματα της κάλπης επιβεβαίωσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη βαρύτατη ήττα.

Δεν είναι μόνο ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες που έχει υποστεί κυβερνητικό κόμμα στην ιστορία των ευρωεκλογών. Μην ξεχνιόμαστε.

Η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων είναι η μεγαλύτερη που έχει ποτέ παρατηρηθεί από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα από κοινού με τις εκλογές του 2004, όπου η διαφορά ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ είχε φτάσει στις εννέα μονάδες.

Το σημαντικότερο είναι ότι πρόκειται για την πρώτη εκλογική ήττα της πολιτικής καριέρας του Αλέξη Τσίπρα, του “άχαστου Αλέξη”. Ενός πολιτικού που ακόμα και οι αντίπαλοί του παραδέχονται ότι έχει υπάρξει ιδιαίτερα τυχερός στην πολιτική του πορεία. Η τύχη, όμως, κάποτε στερεύει και αυτό φαίνεται ότι το αγνόησε ο πρωθυπουργός. Έτσι, άλλωστε, συμβαίνει συνήθως! Οι κατά περίπτωση προνομιούχοι αισθάνονται αιωνίως προνομιούχοι. Η αμετροέπεια του Αλέξη επιδείνωσε τη θέση του.

Ως άλλος πολιτικός μεσσίας πήρε την εκλογική αυτή αναμέτρηση πάνω του, ξεκαθαρίζοντας σε κομματικά όργανα και συνεργάτες ότι η δοκιμασία της 26ης Μαΐου θα είναι one man show. Προσωπική υπόθεση, λοιπόν και η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ. Μία συντριβή που ο Τσίπρας προσπάθησε έως την ύστατη στιγμή να περιορίσει, πείθοντας και τον κομματικό μηχανισμό ότι στις ευρωεκλογές θα επιτύχει μικρή ήττα. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Κουμουνδούρου, μετά από σχετικές βεβαιώσεις Μαξίμου, μέχρι και τις τελευταίες ώρες προσδοκούσαν διαφορά το πολύ-πολύ πέντε μονάδων.


Κάποιοι, μάλιστα, έκαναν λόγο ακόμα και για 3-4 μονάδες, ελπίζοντας ότι η διαφορά αυτή θα δημιουργούσε εσωκομματικές έριδες στη ΝΔ, με αποτέλεσμα Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ να πάνε με άλλον αέρα στις εθνικές κάλπες τον Ιούνιο. Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν περίτρανα ότι η στρατηγική αυτή, για την επίτευξη της οποίας η κυβέρνηση έδωσε τα ρέστα της σε παροχές, κατέρρευσε.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμα και κυβερνητικά και κομματική στελέχη έκαναν τους πόθους τους πραγματικότητα, αφηνόμενοι να παρασυρθούν από την αβάσιμη αισιοδοξία και την αμετροεπή αυτοπεποίθηση του πρωθυπουργού. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί τώρα; Ο Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε πρόωρες εκλογές. Στους κόλπους του κόμματος ήδη εκδηλώνεται κριτική για πτυχές της εκλογικής στρατηγικής, αλλά και για επιλογές προσώπων τόσο για την Ευρωβουλή όσο και για δήμους και περιφέρειες. Εξάλλου, η πτώση ενός Μεσσία και η επαναφορά του σε στάτους κοινού θνητού είναι πάντα επώδυνη.

Η ήττα, λοιπόν, αυτή τη φορά έχει για τα καλά ονοματεπώνυμο: “Αλέξης Τσίπρας”, ο άλλοτε άχαστος Αλέξης Τσίπρας! Κι αυτό, επειδή ο πρωθυπουργός πήρε πάνω του όλο το εκλογικό παιχνίδι, προσδίδοντάς του χαρακτήρα "ψήφου εμπιστοσύνης". Ξέχασε ίσως το λαϊκό γνωμικό: »η στάμνα πάει πολλές φορές στο νερό. Μία φορά, όμως, θα σπάσει».

Νεφέλη Λυγερού
Πρώτο Θέμα



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]