Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Από τη συντριπτική ήττα στην κατάρρευση – Μία αλαζονεία δρόμος


Η βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ έπιασε κυριολεκτικά στον ύπνο όλους στην κυβέρνηση και στο κόμμα. Τόσο δεν το πίστευαν που κανείς δεν ήταν έτοιμος να παραδεχθεί ότι έχασαν. Αν ο κόσμος διαπιστώσει ότι επιμένουν αλαζονικά στην ίδια γραμμή είναι πολύ πιθανόν η τιμωρία των ευρωεκλογών να μετατραπεί σε αποβολή διαρκείας στις εθνικές εκλογές.

Οι ανακουφιστικές ‘διαπιστώσεις’ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ‘εξασφάλισε’ για τον εαυτό του τη θέση του άλλου πυλώνα στο δικομματικό σύστημα, επειδή κράτησε ένα πυρήνα δυνάμεων, μπορεί να αποδειχθούν απατηλές. Υπάρχει η απότομη κατάρρευση, υπάρχει και η σταδιακή απαξίωση. Όπως συμβαίνει με την πορεία από το ΠΑΣΟΚ στο ΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πιστούς οπαδούς, αλλά περιστασιακούς ψηφοφόρους.

Το νέο πολιτικό σκηνικό μετά τις εθνικές εκλογές έχει ένα κίνδυνο, ορατό από τώρα. Η νέα κυβέρνηση –μονοκομματική ή όχι– της ΝΔ έχει μπροστά της δυσεπίλυτα προβλήματα οικονομικά και εθνικά. Η τουρκική απειλή είναι σημαντική, αλλά ίσως δεν είναι η πιο επικίνδυνη. Επειδή οι κινήσεις του Ερντογάν εξαρτώνται, εν πολλοίς, από τις διαθέσεις, τις βλέψεις, τους στόχους, των υπερκείμενων δυνάμεων με ισχυρό λόγο στην περιοχή. Ως τώρα ο Ερντογάν δεν έχει παραβιάσει ρητές ή άρρητες επιθυμίες των ΗΠΑ, της Γερμανίας και φυσικά της Ρωσίας. Η Ελλάδα είναι εκ νέου πεδίο ανταγωνισμού τους.


Αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει να μην παραδέχεται την βαριά ήττα και νομίζει ότι ‘μπόρα είναι θα περάσει’ μπορεί να πάψει να θεωρείται εναλλακτικός πόλος πριν καν το καταλάβει. Άλλωστε δεν είδε κάποια αξιόλογη στήριξη από τις ΗΠΑ αν και προσκολλήθηκε με θρησκευτική προσήλωση στις επιθυμίες της Ουάσιγκτον στο Σκοπιανό. Όπως αποδείχθηκε δεν πήρε αντάλλαγμα ούτε από την ΕΕ, τη Γερμανία ή έστω τη Γαλλία. Με απλά λόγια του γύρισαν την πλάτη ή, αλλιώς, τον άδειασαν στην ψύχρα.

Η νέα κυβέρνηση, με άλλα λόγια, μπορεί να βρεθεί με ένα αντίπαλο ημιθανή και αυτό δεν είναι καλό ούτε για την ίδια ούτε για τη χώρα. Θυμίζει, χωρίς να το θέλει η νέα κυβέρνηση, το γνωστό «μετά από μένα το χάος».

Απόστολος Αποστολόπουλος
SLPress



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]