«Ριγμένη» η Ελλάδα στο Προσφυγικό
Ότι οι Ευρωπαίοι μάς «κακοποίησαν» στη διάρκεια της κρίσης πιστεύει το 77% του πληθυσμού, σύμφωνα με έρευνα
Την πεποίθηση ότι η χώρα μας έχει «κακοποιηθεί» από τους Ευρωπαίους εταίρους κατά τη διάρκεια της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, την περηφάνια για την καταγωγή τους αλλά και ανησυχίες για το Ισλάμ εκφράζουν οι Έλληνες, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα νέας έρευνας με θέμα τις αντιλήψεις σχετικά με την εθνική ταυτότητα και τη μετανάστευση στην Ελλάδα. Παράλληλα οι Έλληνες έχουν θετικά συναισθήματα για τους πρόσφυγες, ενώ εκφράζουν την ανησυχία τους για τους μετανάστες.
Την έρευνα διεξήγαγε η εταιρία ερευνών Ipsos για λογαριασμό της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης More in Common. Συγκεκριμένα, έγιναν τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε δείγμα 2.000 ενηλίκων ηλικίας 18 ως 64 ετών και συζητήσεις με πληθυσμιακές ομάδες κοινού, ενώ η έρευνα ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2018.
Από την έρευνα προκύπτει το αίσθημα βαθιάς απογοήτευσης των Ελλήνων σχετικά με τον τρόπο που οι περιφερειακοί εταίροι αντιμετώπισαν τη χώρα κατά τη διάρκεια της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Το 77% των Ελλήνων πιστεύει ότι η χώρα τους έχει κακοποιηθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους της κατά τη διάρκεια της κρίσης αυτής.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε μεγάλη πλειοψηφία -το 80%- οι Έλληνες παρουσιάζουν θετική στάση απέναντι στους πρόσφυγες, δηλώνοντας ότι εάν οι πρόσφυγες σέβονται τον ελληνικό πολιτισμό και αποδέχονται τους ελληνικούς νόμους θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα.
Άλλα στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν ότι το 50% των ερωτηθέντων έχει προβεί σε δωρεές χρημάτων, τροφίμων, ρούχων ή άλλων αντικειμένων το 2018 για την υποστήριξη των προσφύγων, το 40% αναφέρει ότι γνωρίζει προσωπικά κάποιον πρόσφυγα και το 38% κάποιον που εργάζεται εθελοντικά για τους πρόσφυγες.
Από την άλλη πλευρά, ενώ οι περισσότεροι υποστηρίζουν την αρχή της υποδοχής των προσφύγων και την παράδοση της Ελλάδας για αλληλεγγύη (67%), οι μισοί από τους ερωτηθέντες αμφισβητούν ότι οι πρόσφατες αφίξεις αντιστοιχούν σε πραγματικούς πρόσφυγες και πιστεύουν ότι έρχονται εδώ για οικονομικούς λόγους ή για να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας. Η πρόταση ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να δεχτεί άλλους πρόσφυγες και οφείλει να κλείσει τα σύνορά της γίνεται αποδεκτή από το 39% των Ελλήνων, αλλά απορρίπτεται από το 43%. Εξάλλου το 60% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι εάν η μεταναστευτική κρίση συνεχιστεί οι Έλληνες θα πρέπει να αρχίσουν να προστατεύουν μόνοι τους τις ακτές και τα σύνορά τους. Επίσης οι Έλληνες εκφράζουν και την ανησυχία τους για το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους και το 57% πιστεύει στην ασυμβατότητα μεταξύ Ισλάμ και ελληνικής κοινωνίας.
Στο ζήτημα της μετανάστευσης, οι περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στη χώρα λόγω της έλλειψης εθνικών πόρων. Επίσης υπάρχει καχυποψία για τους μετανάστες που έχουν προτεραιότητα στα οφέλη και στη στέγαση σε ποσοστό 41%, όπως και ανησυχίες για τους μετανάστες που δημιουργούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία (42%).
Τέλος, ακόμη ένα στοιχείο που δείχνει η έρευνα είναι ότι η πλειονότητα των Ελλήνων (79%) θεωρεί ότι τα παραδοσιακά κόμματα και οι πολιτικοί δεν νοιάζονται για ανθρώπους σαν αυτούς.
Περήφανοι για την ιστορία μας
Την ίδια στιγμή τέσσερις στους πέντε Έλληνες δηλώνουν υπερήφανοι για την ελληνική ιστορία και ταυτότητα. Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτό το ποσοστό είναι σημαντικά υψηλότερο από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες είχαν προηγηθεί έρευνες, όπως στη Γερμανία, στην Ιταλία, στη Γαλλία και στις Κάτω Χώρες.
Δημοκρατία
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...