Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μπορεί η Ελλάδα να εκδιώξει την Τουρκία από τα Σκόπια;


Η Άγκυρα παρουσιάζεται να αντιμετωπίζει με εξαιρετικά εχθρικό τρόπο την προσέγγιση Ελλάδας-Σκοπίων, πιέζοντας για παράδοση γκιουλενιστών

Κατά τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν δύο δημοσιεύματα του Balkan Insight, που εμφανίζουν την Τουρκία δυσαρεστημένη από την προσέγγιση Ελλάδας-Σκοπίων.

Μάλιστα, η Άγκυρα παρουσιάζεται να αντιμετωπίζει με εξαιρετικά εχθρικό τρόπο αυτήν την προσέγγιση, ενώ παράλληλα ασκεί τεράστιες πιέσεις προς τα Σκόπια για την παράδοση εκατοντάδων μελών του κινήματος Γκιουλέν.

Το δημοσίευμα καταλήγει ότι σύντομα η "Βόρεια Μακεδονία" θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα. Μάλλον πρόκειται για υπερβολική εκτίμηση, δεδομένου ότι η εισδοχή της Τουρκίας στα σκοπιανά ζητήματα είναι πολύ σημαντική.

Σε άλλο δημοσίευμα, παρουσιάζεται έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας για την Ασφάλεια, της Τσεχίας, όπου η παραδοσιακή συνεργασία ανάμεσα σε Άγκυρα και Σκόπια είναι ένα βήμα πριν από το τέλος. Αναφέρεται στην σπουδή του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, να επισκεφθεί τα Σκόπια, και να δηλώσει πως η Τουρκία είναι έτοιμη να εξοπλίσει τον στρατό της χώρας, εξαρτώντας όμως -με σαφείς αιχμές- με την παράδοση των γκιουλενιστών που έχουν βρει καταφύγιο στα Σκόπια.

Ο Ακάρ είχε δηλώσει στους Σκοπιανούς: «Είμαστε εδώ να κάνουμε ο,τιδήποτε για τον "Μακεδονικό" Στρατό, όπως και τον εκσυγχρονισμό του. Μπροστά στον Τύπο επαναλαμβάνω πως είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε μαζί σας όλες τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες».

Υπενθυμίζεται ότι επί πρωθυπουργίας Γκρούεφσκι αρνήθηκαν τα Σκόπια να κλείσουν τα σχολεία του Γκιουλέν στη χώρα και ως απάντηση η Άγκυρα ακύρωσε τη συμφωνία που είχαν οι δύο χώρες για αμοιβαία αναγνώριση των πανεπιστημιακών πτυχίων.


Έκτοτε και ιδιαίτερα με την κυβέρνηση του Ζάεφ στην εξουσία έχουν γίνει ακόμα λιγότερα βήματα που θα ικανοποιούσαν την Τουρκία στο θέμα των γκιουλενιστών στη χώρα. Η Άγκυρα ως απάντηση φέρεται να αρνείται να επικυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Λέγεται, πως η ενόχληση της Τουρκίας προήλθε από την ανάληψη του ελέγχου του εναέριου χώρου της χώρας από τις ελληνικές δυνάμεις, γεγονός που αφήνει ουσιαστικά την Τουρκία στο περιθώριο. Επ’ αυτού όμως, ο αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, διετύπωσε την άποψη ότι πρόκειται για μύθευμα της Κυβέρνησης περί "εκτοπισμού της Τουρκίας" από τα Σκόπια, εξ αυτού του λόγου!

Αναφερόμενος στον πολυδιαφημισμένο, όπως έγραψε, «Έλεγχο του Εναερίου Χώρου" των Σκοπίων από την Ελλάδα, υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα είναι μια κουτοπόνηρη απόδοση στα Ελληνικά του Νατοϊκού "Αir policing", που αποτελεί πολιτική του ΝΑΤΟ! Είναι δηλαδή, μία απλή αποστολή ειρηνικής περιόδου και αφορά την αναχαίτιση- αναγνώριση αγνώστων επικινδύνων ιχνών και άλλων πιθανών ιπταμένων ασύμμετρων απειλών (NATO Renegade Concept).

Όταν η ίδια η χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ δεν έχει δικά της μέσα, μέσω ΝΑΤΟ καλείται γειτονική χώρα να καλύψει αυτή την αποστολή. Κάτι που το τόνισε και ο Ζόραν Ζάεφ ίσως για να μην "στενοχωρήσει" την Άγκυρα. Η Ελλάδα το έχει κάνει αυτό εκ περιτροπής με την Ιταλία τόσο για την Αλβανία όσο και για το Μαυροβούνιο. Αυτή η αποστολή νατοϊκής ρουτίνας δεν είχε διαφημιστεί, όπως κάνει τώρα ο κ. Τσίπρας με τα Σκόπια, για να αποδείξει την δήθεν ελληνική "διείσδυση" μετά την Συμφωνία των Πρεσπών!

Τα Α/Φ σταθμεύουν σε επιφυλακή στην χώρας τους και ίπτανται όταν απαιτηθεί. Που είναι λοιπόν αυτός ο…. Έλεγχος για τον οποίο μας λένε, ρωτά ο στρατηγός Λουκόπουλος; Δεν πρόκειται για… αεροπορική προστασία! Πρόκειται όμως πρωτίστως για μία κατ’ αρχήν Νατοϊκή διαδικασία που καθορίζεται από την Συμμαχική Διοίκηση Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (ACO-SHAPE) και αφορά μέλη, όπως αναμένεται να γίνουν τα Σκόπια μέχρι τον Δεκέμβριο.

Ο στρατηγός μάλιστα αναρωτιέται και αποκαλύπτει: «Γιατί λοιπόν μία τέτοια βιασύνη καθόσον είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι πιέστηκε πάρα πολύ το ΓΕΕΘΑ να προετοιμάσει προσχέδιο σχετικής συμφωνίας χωρίς τις απαραίτητες τεχνικές και επιχειρησιακές λεπτομέρειες που έχουν σχέση με διασύνδεση Ραντάρ, Κέντρων Ελέγχου περιοχής κλπ! Σε αυτούς που θα σπεύσουν να μας πουν "για να προλάβουμε την Τουρκία" ας αποκαλύψουμε ότι ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε η Άγκυρα για κάτι τέτοιο».

Επιφυλακτικότητα επομένως, στην κυβερνητική προπαγάνδα, έως ότου τα λόγια αντικατασταθούν με έργα.

Ο Μακεδών
Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Όχι, δεν μπορεί να διωχθεί η τουρκία από τα σκόπια.
    Είναι στρατηγικοί σύμμαχοι και φίλοι διαχρονικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από την Ελλάδα πήραν ότι ήθελαν.
    Αυτή ήταν η Σκοπιανή προπαγάνδα όλα αυτά τα χρόνια(οι "τρεις Μακεδονίες")
    πλέον θα αρχίσουν τη διείσδυση στη χώρα και θα θέτουν θέματα μειονότητας.
    Ας μην ξεχνάμε πως είναι ένα παλαιό θέμα που άρχισε το 1826 με το βιβλίο του Muller το 1826 που υποστηρίζει ότι οι "Μακεδόνες ήταν βάρβαροι Ιλλυροί"
    στις απόψεις αυτές στηρίχθηκε η προπαγάνδα του Τίτο.

    http://www.biblionet.gr/book/143331/Abel,_Otto/%CE%97_%CE%BC%CE%AD%CF%87%CF%81%CE%B9_%CE%A6%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CF%80%CF%80%CE%BF%CF%85_%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B1_%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82

    Η μέχρι Φιλίππου αρχαία ιστορία της Μακεδονίας


    Όθων Άβελ
    μετάφραση: Μαργαρίτης Γ. Δήμιτσας

    Ο Γερμανός ιστορικός Όθων 'Aβελ (Otto Abel, 1824-1854), διπλωμάτης και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης (συνέβαλε στα Monumenta Germaniae Historica και ήταν δάσκαλος του Heinrich von Treitschke), δημοσιεύει εδώ τη συμβολή του στην πολεμική γύρω από την ελληνικότητα ή μη των αρχαίων Μακεδόνων, που είχε ξεκινήσει ο ομοεθνής του "φιλέλληνας" αρχαιολόγος και φιλόλογος Κάρολος Οδοφρείδος Μύλλερος (Οttfried Muller, "Reise eines Philhellenes durch Schweig und Frankreich nach Griechenland", Bamberg 1825), και αντικρούει την ιστοριογραφική άποψη του τελευταίου ότι οι Μακεδόνες ήταν "βάρβαροι Ιλλυριοί". Σκοπός του ήταν να ανεύρει "το όντως αρχαίον και αληθές" και να εναντιωθεί στις "απατηλές και ανυπόστατες υποθέσεις", που βασίζονταν σε "συγκεχυμένα εθνογραφικά πράγματα". Η μονογραφία του 'Aβελ ("Makedonien vor Konig Philipp", Λειψία 1847) μεταφράστηκε από τον ιστοριοδίφη καθηγητή γυμνασίου Μαργαρίτη Γ. Δήμιτσα (1829-1903), ο οποίος είχε επίσης ασχοληθεί με τη γεωγραφία και την ιστορία και της αρχαίας και της βυζαντινής Μακεδονίας. Ο Γερμανός φιλόλογος και ιστορικός, ο οποίος έχει μελετήσει εξαντλητικά τους αρχαίους συγγραφείς (τον Όμηρο, τον Ηρόδοτο, τον Θουκυδίδη, τον Διόδωρο τον Σικελιώτη, τον Πλούταρχο κ.ά.), ξεκινά με μια τοπογραφική περιγραφή της αρχαίας Μακεδονίας, εν συνεχεία αναφέρεται στους προϊστορικούς κατοίκους της (Πελασγούς, Φρύγες, Θράκες και Ιλλυριούς) και μετά τεκμηριώνει την ελληνική καταγωγή των Μακεδόνων με βάση τη γλώσσα, τη θρησκεία και το πολίτευμα. Στο τέταρτο και τελευταίο μέρος του βιβλίου εξιστορεί την πολιτική και στρατιωτική ιστορία του μακεδονικού κράτους από την ίδρυσή του από τον βασιλιά Περδίκκα (652 π.Χ.) έως την ανάρρηση στον θρόνο του Φιλίππου Β' (360 π.Χ.). Η μελέτη περιέχει γενεαλογικό δέντρο του μακεδονικού βασιλικού οίκου, χρονολογικό πίνακα της αρχαίας ιστορίας της Μακεδονίας πριν τον Φίλιππο Β' (700-350 π.Χ.) και ευρετήριο κυρίων ονομάτων (προσώπων και τόπων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  3. Επίσης σημαντικό και το

    http://www.biblionet.gr/book/135238/%CE%A7%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%B9%CE%B4%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CF%82,_%CE%93%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%9D./%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%AF_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CF%89%CE%BD_%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CF%8C%CE%BD%CF%89%CE%BD

    Περί του ελληνισμού των αρχαίων Μακεδόνων

    Δύο μελέτες

    Γεώργιος Ν. Χατζιδάκις

    Ο διάσημος Έλληνας γλωσσολόγος Γεώργιος Ν. Χατζιδάκις (1848-1941), καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποδεικνύει εδώ με γλωσσολογικά τεκμήρια την ελληνικότητα των Αρχαίων Μακεδόνων (και κατ' επέκταση του γεωγραφικού χώρου όπου αυτοί κατοικούσαν). Δεδηλωμένος σκοπός του συγγραφέα είναι να ανατρέψει το επιχείρημα ότι "η Μακεδονία ουδέποτε ήν Ελληνική χώρα ουδ' οι Μακεδόνες γνήσιοι Έλληνες". Με βάση ελληνικές και λατινικές πηγές αποδεικνύει ότι η μακεδονική διάλεκτος ήταν ετυμολογικά ακραιφνώς ελληνική και οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν διέκριναν τους εαυτούς τους εθνολογικά από τους άλλους Έλληνες. Οι δύο αυτές μελέτες, που εκδόθηκαν από την Εταιρεία ο Ελληνισμός (του Νεοκλή Καζάζη) και από το Εθνικό Πανεπιστήμιο (Αθηνών), δημοσιεύτηκαν σε μία περίοδο κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων για την έκβαση του Μακεδονικού Ζητήματος: ένα έτος μετά την ίδρυση της Ανωτάτης Μακεδονο-Αδριανουπολίτικης Επιτροπής στη Σόφια (1895) και ένα έτος πριν την έκρηξη των Βαλκανικών Πολέμων (1912-13).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]