Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το σχέδιο Ερντογάν για την ΑΟΖ!


Αυτοχειρία η έναρξη διαλόγου με Τουρκία για τα ενεργειακά

Του Κώστα Βενιζέλου

Το γεγονός ότι δεν υπήρξε εξαρχής καμία προετοιμασία για το στρατηγικό άλμα του σχεδιασμού και προώθησης ενεργειακού προγράμματος, δεν διαμορφώθηκε μια πολιτική υποστήριξης του εγχειρήματος τούτου, είναι αδιαμφισβήτητο δεδομένο.

Το ζητούμενο τώρα είναι η ανατροπή των προσπαθειών αποτροπής και ανατροπής των τετελεσμένων, που επιχειρεί να επιβάλει η Άγκυρα σε βάρος της Κύπρου αλλά και της Ελλάδος.

Το καθεστώς Ερντογάν έχει υιοθετήσει μια τακτική, η οποία στοχεύει στην εφαρμογή της επεκτατικής πολιτικής της. Επιστρατεύει επί τούτου την ένταση και τον εκφοβισμό ως εργαλεία επιβολής. Η κάθοδος του γεωτρύπανου «Πορθητής» δυτικά της Κύπρου και του «Μπαρμπάρος» στα νότια, αποτελούν μέρος της πολιτικής αυτής.

Έτοιμη συνταγή, αυτόματης εφαρμογής, δεν υπάρχει για αντιμετώπιση της τουρκικής επεκτατικότητας. Υπάρχουν, όμως, μια σειρά μέτρων και ενεργειών, που μπορούν να προωθηθούν, προϋποθέτουν, όμως, πολιτική βούληση. Φτάνει να εγκαταλειφθούν φόρμουλες της πεπατημένης, που το μόνο που πετυχαίνουν είναι να διευκολύνουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς.


Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δοκιμάστηκε και είναι πρόδηλο ότι περιορίζεται σε φραστικές ανακοινώσεις στήριξης, που δεν επηρεάζουν ποσώς την Άγκυρα, καθώς, δεν εμπεριέχουν στοιχεία αποτροπής. Υπάρχουν, ωστόσο, οι δυνατότητες και τα εργαλεία μέσα από την ΕΕ, που μπορούν να αξιοποιηθούν από τη Λευκωσία. Επεξεργασμένα μέτρα φαίνεται να διαμορφώθηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα, μπορούν να γίνουν και ενέργειες ενίσχυσης των προσπαθειών αποτροπής των τουρκικών προκλήσεων.

Πρώτο, πρέπει να γίνουν κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ που δημιουργούν τετελεσμένα και εδραιώνουν το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας (η συμφωνία με TOTAL είναι ένα σημαντικό βήμα). Αυτό μπορεί να γίνει με ενίσχυση των ερευνών, πιο γρήγορη αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Δεύτερο, είναι σαφές πως οι πολιτικές των μικρών, προβλεπτών βημάτων, που δεν στηρίζονται σ’ ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό, δεν αποδίδουν. Θα πρέπει να διαμορφωθεί ένας οδικός χάρτης μακράς πνοής. Αυτός θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα, βήματα, που θα υποστηρίζονται πολιτικά και να ενισχύουν, μέσα και από συνεργασίες με τρίτους, τις προοπτικές υλοποίησης.

Πρέπει, δηλαδή, να αξιοποιηθούν πολλά και διαφορετικά συμφέροντα, τα οποία συγκλίνουν με τα δικά μας.

Τρίτο, η Τουρκία σκοπίμως θέλει να στρατιωτικοποιήσει το θέμα. Είναι προφανείς οι λόγοι και δεν πρέπει ασφαλώς να παρασυρθούν σ’ αυτή την πορεία Ελλάδα και Κύπρος. Το γεγονός ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε την τουρκική υπεροπλία, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα πρέπει να ενισχυθεί η χώρα μας αμυντικά. Θα μπορούσε κανείς να απαντήσει πώς ένα κράτος, που διαθέτει ενεργειακό πρόγραμμα, δεν έχει, για παράδειγμα, αναβαθμισμένα ραντάρ ή πλοία;

Πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι, πως καμία άλλη δύναμη, χώρα, δεν πρόκειται να μας σώσει, να συγκρουστεί με την Τουρκία, για την Κύπρο. Αυτές οι διαχρονικές ψευδαισθήσεις, είναι χαρακτηριστικό όσων επιλέγουν την ακινησία και επενδύουν στους τρίτους για να «πολεμήσουν» εκ μέρους μας.

Τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει.

Θα συνιστούσε αυτοχειρία να προσαρμοστούν αυτοί οι ενεργειακοί σχεδιασμοί, με τις αδυναμίες και τις παραλείψεις τους, στις τουρκικές επιδιώξεις. Να γίνει αποδεκτή η τουρκική απαίτηση να αρχίσει ένας διάλογος με το κεφάλαιο της Ενέργειας να είναι στην ατζέντα.

Η Άγκυρα θέλει, διά της έντασης να παγώσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να επιβάλει διάλογο, που θα περιλαμβάνει Κυπριακό και ενεργειακά και στο βάθος ελλαδοτουρκικά. Αυτό το τελευταίο μπορεί να γίνει με κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Γι’ αυτό και πρέπει στην Αθήνα να εγκαταλείψουν τα φοβικά σύνδρομα και τις υπεραπλουστευμένες αναλύσεις υποβάθμισης των τουρκικών επιδιώξεων.

Το θέμα δεν είναι εάν η Κύπρος… είναι μακριά, αλλά το γεγονός ότι η Τουρκία σχεδιάζει να «τρυπήσει» στην ελληνική ΑΟΖ. Γι’ αυτό και αντί της πολιτικής του κατευνασμού, πρέπει να καθοριστούν κοινές πολιτικές αποτροπής.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]