Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κάλπες ή απειλή συντριβής το πρωθυπουργικό δίλημμα


Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Με τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες να αποτελούν το διάστημα όπου θα διαφανούν στην πράξη οι προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα για την προκήρυξη εθνικών εκλογών ή την εξάντληση, όπως επισήμως επιμένει, της τετραετίας όλα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά του για το τι μέλλει γενέσθαι.

Με την κυβερνητική επικοινωνιακή αντεπίθεση μέσω Novartis να βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά την ουσία της υπόθεσης να μοιάζει μάλλον ανίκανη να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ σωσίβιο εκλογικής σωτηρίας,το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών παραμένει ανοιχτό.

Όπως επισημαίνουν πηγές που γνωρίζουν τις πρωθυπουργικές προθέσεις δύο είναι τα στοιχεία που τελικώς, όταν φτάσει η κατάλληλη στιγμή, θα αποτελέσουν τους καθοριστικούς παράγοντες για την όποια απόφαση.

Από την μία ένα καλό εκλογικό ποσοστό για το κυβερνών κόμμα (γύρω στο 25%) και από την άλλη η αποφυγή επίτευξης αυτοδυναμίας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είναι προφανές ότι στο Μέγαρο Μαξίμου παρότι κανείς δεν το δηλώνει δημοσίως οι περισσότεροι εκτιμούν ότι οι επερχόμενες εθνικές εκλογές θα είναι μία εξαιρετικά δύσκολη δοκιμασία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιαυτό άλλωστε ορισμένοι θεωρούν ότι ο κ.Τσίπρας στο σχεδιασμό του έχει ως κεντρικό άξονα τις μεθεπόμενες εκλογές , οι οποίες πιθανότατα θα γίνουν με απλή αναλογική.


Την ίδια ώρα λοιπόν που η πολιτική ζωή της χώρας κινείται στον αστερισμό της Novartis και κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν κρύβουν την “αγωνία” τους σε ιδιωτικές συζητήσεις για τον αριθμό των επόμενων αρχειοθετήσεων, από το προσκήνιο δε λένε να φύγουν πληροφορίες που θέλουν τον Ιούνιο να διεκδικεί το ρόλο του πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα και παράλληλα να μειώνονται οι πιθανότητες οι κάλπες να στηθούν στο τέλος του φθινοπώρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός έχει δεχτεί εισηγήσεις, τις οποίες και δεν έχει απορρίψει να προχωρήσει σε εκλογές εντός του Ιουνίου, στον απόηχο της ευρωκάλπης. Το σκεπτικό μίας τέτοιας επιλογής στο εσωτερικό του Μαξίμου είναι συγκεκριμένο: Στην περίπτωση που οι ευρωεκλογές τον φέρουν δεύτερο αλλά με διαχειρίσιμη για εκείνον διαφορά, το momentum θα κρίνεται θετικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, με άξονα την διάψευση των δημοσκοπήσεων και την πίστη ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για άμεση αντιστροφή του κλίματος.

Στην περίπτωση όμως που οι ευρωεκλογές καταγράψουν μία “καθαρή” ήττα από την ΝΔ, τότε ο κ.Τσίπρας θα προσπαθήσει να ξυπνήσει τα όποια “αντιδεξιά” αντανακλαστικά της κοινωνίας. Σε κάθε ένα από τα παραπάνω ενδεχόμενα ο κ.Τσίπρας θα πατήσει το κουμπί των εκλογών εντός του πρώτου μήνα του καλοκαιριού.

Αρνητικός προς το παρόν παράγοντας για τον κ.Τσίπρα παραμένει εκείνος των δημοσκοπήσεων, τις οποίες αλλιώς τις περίμενε και αλλιώς του βγαίνουν.

Σύμφωνα με την “φωτογραφία” της στιγμής η λεγόμενη “χαλαρή” ψήφος που παραδοσιακά παρατηρείται στην ευρωπαϊκή κάλπη επηρεάζει αρνητικά περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ από την ΝΔ, μεγαλώνοντας την μεταξύ τους ψαλίδα.

Εάν η παραπάνω εικόνα διατηρηθεί , τότε στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει χαμηλότερο ποσοστό από αυτό που θα είχε αν τελικώς ο πρωθυπουργός αποφάσιζε να κάνει ταυτόχρονα ευρωπαϊκές και εθνικές εκλογές. Αυτό είναι το στοιχείο που κάνει την όποια απόφαση του κ.Τσίπρα ακόμα πιο πολύπλοκη, γιαυτό και όποια πρόβλεψη είναι σαφώς παρακινδυνευμένη. Βεβαίως υπάρχουν και αυτοί που εκτιμούν ότι πλέον ο πρωθυπουργός δύσκολα θα κάνει πίσω από τον αρχικό του σχεδιασμό περί της εξάντλησης της θητείας, θεωρώντας ότι όλα μπορούν να συμβούν, όπως άλλωστε έχει συμβεί στο παρελθόν και με τους προκατόχους του.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]