Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η ΕΕ αποδέχθηκε την ιδέα της αλλαγής των συνόρων στο Κοσσυφοπέδιο


Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την αλλαγή των συνόρων μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ο Επίτροπος της Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιόχανες Χαν. Τόνισε μάλιστα ότι οι εδαφικές αλλαγές θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος της συμφωνίας για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Σε συνέντευξή του στην «Washington Post» ο Χαν είπε ότι μια νομικά δεσμευτική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών θα καλύψει θέματα ευρύτερα από τα συνοριακά θέματα και ότι «ένα από τα βασικά στοιχεία μιας μελλοντικής συνθήκης θα πρέπει να είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μειονοτήτων».

«Σε αυτό το στάδιο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Πιθανή ανταλλαγή εδαφών σε κάθε περίπτωση μπορεί να είναι, αν θέλετε, το τελευταίο μέρος του παζλ. Η μόνη προϋπόθεση είναι μια διμερή συμφωνία που θα συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», είπε.

Σύμφωνα, εξάλλου, με η αυστριακή εφημερίδα «Der Stardand», η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θα θέσει στο τραπέζι ειδικό καθεστώς για το βόρειο Κοσσυφοπέδιο, ώστε να είναι μέρος της Ένωσης Σερβικών Δήμων, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία των Βρυξελλών, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοσθεί.


Με τον τρόπο αυτόν η Γερμανίδα ηγέτης θέλει να κρατήσει την ιδέα της διαφοροποίησης, η οποία υποστηρίχθηκε από την Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι και του Επιτρόπου Γιόχανες Χαν.

Η Μέρκελ από την αρχή ήταν ενάντια στην ιδέα της αλλαγής των συνόρων για το φόβο των ταραχών στα Βαλκάνια.

Το Βερολίνο πιστεύει ότι είναι απαραίτητο πάνω από όλα «μια καλή και όχι γρήγορη συμφωνία» μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.

Η συνάντηση μεταξύ Μακρόν και Μέρκελ θα πραγματοποιηθεί τις 29 Απριλίου στο Βερολίνο. Θα παραστούν ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άννα Μπαρνάβιτς, πρόεδρος και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι και Ραμούς Χαραντινάι καθώς και ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Αλβανίας, Έντι Ράμα και Ιλίρ Μέτα.

The Hellenic Information Team
Βαλκανικό Περισκόπιο



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]