Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θέμα δικαιωμάτων των «Τούρκων» σε Ρόδο, Κω και… Θεσσαλονίκη θέτει τώρα η Τουρκία


Θέμα δικαιωμάτων των «Τούρκων» Ρόδου, Κω και… Θεσσαλονίκης θέτει τώρα η Τουρκία με τον νέο Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ.

Στην ομιλία του στην 14η Σύνοδο Κοινοβουλευτικής Ένωσης του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ISIPAB) ο κ. Σεντόπ έκανε ειδική αναφορά στο Κυπριακό αλλά και στην «παραβίαση δικαιωμάτων» στην Ελλαδα.

Ο κ. Σεντόπ έκανε λόγο για «άδικες πρακτικές εναντίον της μουσουλμανικής - τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα δηλώνοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν... διευρυνθεί και ότι τα «δικαιώματα και οι ελευθερίες των μουσουλμάνων Τούρκων δεν παραβιάζονται μόνο στην περιοχή της Δυτικής Θράκης αλλά επίσης στην Θεσσαλονίκη και στα νησιά Ρόδος και Κως».

Ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης αναφέρθηκε και στο κυπριακό δηλώνοντας ότι δεν έχει εξευρεθεί λύση επειδή η Δύση έχει υποστηρίξει τους ελληνοκύπριους και η λύση θα αναζητηθεί για τα «αδέλφια Τουρκοκύπριους με τη στήριξη του Ισλαμικού κόσμου και την Μουσουλμανική στήριξη και αλληλεγγύη».


Υπενθυμίζεται ότι σε παρόμοιο τόνο εκφράστηκε χτες και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε νέες προκλητικές δηλώσεις του υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τα θρησκευτικά δικαιώματα της μειονότητας στη Θράκη και ότι οι μουσουλμάνοι που ζουν στη χώρα δεν μπορούν να δηλώσουν ότι είναι «Τούρκοι».

Ο κ. Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ακόμα ότι οι «Τούρκοι» στην Ελλάδα δεν μπορούν να δηλώσουν «Τούρκοι» παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τρεις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το συγκεκριμένο ζήτημα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Περι "τουρκων" στα Δωδεκανησα:

    https://kostasxan.blogspot.com/2011/08/blog-post_2402.html


    Οσο για τους "τουρκους" της Θρακης τα αρθρα 30-34 της Συνθηκης της Λωζαννης ειναι σαφεστατα:

    Άρθρο 30
    «Οι τούρκοι υπήκοοι,οι εγκατεστημένοι στα εδάφη εκείνα που δυνάμει των διατάξεων της παρούσης Συνθήκης,αποσπώνται της Τουρκίας,καθίστανται αυτοδικαίως και κατά τους όρους της εγχωρίου νομοθεσίας υπήκοοι του Κράτους στο οποίο μεταβιβάζεται το έδαφος αυτό.»

    Άρθρο 31
    «Οι άγοντες ηλικία άνω των 18 ετών,οι οποίοι αποβάλλουν την τουρκική ιθαγένεια και αποκτούν αυτοδικαίως νέα ιθαγένεια δυνάμει του άρθρου 30,έχουν δικαίωμα επιλογής υπέρ της τουρκικής ιθαγένειας επί δύο έτη από της ενάρξεως της ισχύος της παρούσης Συνθήκης.»

    Άρθρο 32
    «Οι άγοντες ηλικία άνω των 18 ετών, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι σε έδαφος αποσπώμενο της Τουρκίας συμφώνως προς την παρούσα Συνθήκη και οι οποίοι διαφέρουν φυλετικώς της πλειονότητας του πληθυσμού του ρηθέντος εδάφους,έχουν το δικαίωμα επί δύο έτη από της ενάρξεως της ισχύος της παρούσας Συνθήκης να ασκήσουν επιλογή υπέρ της ιθαγένειας ενός των Κρατών, στο οποίο η πλειονότητα του πληθυσμού είναι της αυτής φυλής μετά του ατόμου του ασκούντος το δικαίωμα της επιλογής και υπό τον όρο της συγκαταθέσεως του Κράτους αυτού.»

    Άρθρο 33
    «Οι ασκήσαντες το δικαίωμα επιλογής ,συμφώνως προς τις διατάξεις των άρθρων 31 και 32,οφείλουν,εντός των επομένων 12 μηνών,να μεταφέρουν την κατοικία τους στο Κράτος υπέρ του οποίου άσκησαν την επιλογή.Είναι ελεύθεροι να διατηρήσουν την κεκτημένη ακίνητη περιουσία τους στο έδαφος του Κράτους, στο οποίο είχαν την κατοικία τους προ της γενομένης επιλογής.»

    Άρθρο 34
    «Υπό την επιφύλαξη των συμφωνιών,οι οποίες θα απέβαιναν αναγκαίες μεταξύ των κυβερνήσεων που ασκούν την εξουσία σε χώρες αποσπώμενες από την Τουρκία και των Κυβερνήσεων των χωρών στις οποίες είναι εγκατεστημένοι,οι άγοντες ηλικία άνω των 18 ετών τούρκοι υπήκοοι,οι καταγόμενοι από αποσπώμενο έδαφος της Τουρκίας δυνάμει της παρούσης Συνθήκης και εγκατεστημένοι στο εξωτερικό κατά την έναρξη της ισχύος αυτής,μπορούν να ασκήσουν επιλογή υπέρ της επικρατούσης ιθαγένειας της χώρας καταγωγής τους,εάν συνδέονται φυλετικώς με την πλειονότητα του πληθυσμού της χώρας αυτής και αν η Κυβέρνηση που ασκεί την εξουσία συναινέσει σ’αυτό.Το δικαίωμα αυτό της επιλογής οφείλεται να ασκηθεί εντός δύο ετών από της ενάρξεως της ισχύος της παρούσης Συνθήκης.»

    «Διεθνείς πολιτικές και στρατιωτικές Συνθήκες-Συμφωνίες και Συμβάσεις» Χαραλ. Γ. Νικολάου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]