Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί επίσημα αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί, με ψήφισμά του, την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και να δώσει τέλος σε κάθε προοπτική ένταξης της χώρας στο μπλοκ των 28 χωρών.

Το ψήφισμα, το οποίο πάντως δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την ΕΕ, εγκρίθηκε νωρίτερα στο Στρασβούργο και καλεί τόσο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ να προχωρήσουν στη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η έγκριση ήλθε με 370 ψήφους υπέρ, 109 κατά και 143 αποχές.

Το περιεχόμενο του ψηφίσματος είχε προταθεί από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, και καλεί σε "επίσημη αναστολή" κάθε προενταξιακής διαδικασίας. Τροπολογίες από ευρωβουλευτές της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς που αναφέρονταν σε πλήρη και οριστικό τερματισμό των διαπραγματεύσεων Βρυξελλών - Άγκυρας.

Οι τελευταίες ξεκίνησαν επίσημα το 2005, ωστόσο εδώ και αρκετά χρόνια καρκινοβατούν, ειδικά μετά την "στροφή" του τότε πρωθυπουργού και νυν προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, από το 2013, σε σκληρές εθνικιστικές θέσεις, τη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία, την επανέναρξη των μαχών με το PKK στις νοτιοανατολικές τουρκικές επαρχίες και την ένταση της πολιτικής καταστολής στη χώρα, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.


Στην έκθεση, η Τουρκία επικρίνεται για τις φυλακίσεις πολιτικών στελεχών της αντιπολίτευσης, που κατηγορούνται για "υποστήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις", καθώς και για σοβαρές παραβιάσεις βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και για την κατοχή του βόρειου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του οποίου ηγείται ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, χαρακτήρισε την απόφαση "ασήμαντη" για την Άγκυρα, υποστηρίζοντας ότι "αυτή δείχνει την ακροδεξιά τάση του ΕΚ".


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]