Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ζάεφ-Ράμα στα Τίρανα: Τι είπε για τις Πρέσπες ο Αλβανός πρωθυπουργός


Τα φιλικά του αισθήματα προς τον Ζόραν Ζάεφ εκδήλωσε μια ακόμα φορά ο Έντι Ράμα καθιστώντας σαφές ότι οι δύο χώρες των Βαλκανίων διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις.

«Ιστορική και μεγαλοπρεπή» χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του την Τετάρτη με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα.

Σύμφωνα με τον Αλβανό πρωθυπουργό, «η Βόρεια Μακεδονία δεν αποτελεί απλώς μία γείτονα χώρα, αλλά ένα φιλικό και αναντικατάστατο στρατηγικά κράτος».

Ο κ. Ράμα επωφελήθηκε της ευκαιρίας να ευχαριστήσει τον κ. Ζάεφ διότι, όπως είπε, «λόγω της διορατικότητάς του άνοιξε ο δρόμος για την αρμονική συμβίωση στη γείτονα ανάμεσα στους Αλβανούς και τους Μακεδόνες κάτοικους της Β. Μακεδονίας».

Από την πλευρά του, ο κ. Ζάεφ χαρακτήρισε την Αλβανία «έναν από τους στενότερους φίλους και σημαντικό εταίρο» με τον οποίο, όπως ανέφερε, «μπορούμε να συνεργαστούμε και να πετύχουμε πρόοδο και ασφάλεια και ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών μας και της περιοχής».


Από την κοινή συνέντευξη Τύπου προέκυψε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν για την ενίσχυση της συνεργασίας, κυρίως στον οικονομικό τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των συγκοινωνιών μεταξύ των δύο χωρών, όπως οδικοί άξονες και σιδηροδρομική ένωση. Επ’ αυτού ο Αλβανός πρωθυπουργός σημείωσε πως «οι δύο πλευρές συμφωνούν για τη δημιουργία μίας κοινής οικονομικής ζώνης, ξεκινώντας πρώτα από τη μέγιστη διευκόλυνση των συνοριακών διαδικασιών».

Ο κ. Ράμα επικαλέστηκε γι’ αυτό το μοντέλο που τα Τίρανα υιοθέτησαν με το Κόσσοβο και πρόσθεσε ότι «θα θέλαμε να συνεχίζαμε με όλες τις βαλκανικές χώρες, ξεκινώντας πρώτα με τους γείτονες», αναφέροντας εδώ τη Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο.

Επίσης, συμφώνησαν να ανοίξει στο Μοναστήρι επίτιμο προξενείο της Αλβανίας, με τη δέσμευση του κ. Ράμα ότι «η μειονότητα της Βόρειας Μακεδονίας στην Αλβανία θα χαίρει όλους τους καρπούς αυτού του θετικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]