Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παρακολουθήσεις και στην Ελλάδα


Η ισραηλινή εταιρεία συστημάτων παρακολούθησης NSO δεν είναι άγνωστη στην Ελλάδα. Ερευνα του Citizen Lab, εργαστηρίου του Πανεπιστημίου του Τορόντο που ειδικεύεται σε θέματα παγκόσμιας ασφάλειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είχε δείξει τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι το λογισμικό υποκλοπών Pegasus της NSO είχε χρησιμοποιηθεί και στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα σύστημα παρακολούθησης που μπορεί να εγκατασταθεί στο λειτουργικό σύστημα iOS σε κινητά τηλέφωνα της Apple. Αφού μολύνει κάποιο στόχο, το λογισμικό δίνει τη δυνατότητα υποκλοπής γραπτών μηνυμάτων και κωδικών ασφαλείας, αλλά και γεωεντοπισμού του κινητού τηλεφώνου.

Μεταξύ Αυγούστου 2016 και Αυγούστου 2018, το Citizen Lab αναζήτησε στο Διαδίκτυο σέρβερ που σχετίζονταν με το λογισμικό Pegasus της NSO. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο κατόρθωσαν να εντοπίσουν συνολικά 45 χώρες στις οποίες θεωρούν ότι γίνονται παρακολουθήσεις με το συγκεκριμένο σύστημα. Μεταξύ των χωρών βρίσκεται και η Ελλάδα. Κατά το Citizen Lab, η χρήση των υπηρεσιών της NSO γίνεται και σε κράτη με ιστορικό συστηματικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο πάντα εάν αυτές οι τεχνολογίες αξιοποιούνται μόνο στο πλαίσιο ερευνών των αστυνομικών αρχών ή εξυπηρετούν και σκοτεινούς σκοπούς.


Ο τρόπος με τον οποίο μολύνεται ένα κινητό τηλέφωνο είναι σχετικά απλός. Ο χρήστης λαμβάνει κάποιο παραπλανητικό email ή μήνυμα και πείθεται να πατήσει σε ένα link, εγκαθιστώντας εν αγνοία του το λογισμικό παρακολούθησης. Από εκείνο το σημείο κι έπειτα είναι εκτεθειμένος. Ο χρήστης του λογισμικού έχει τη δυνατότητα συνακρόασης συνομιλιών, ακόμη και ενεργοποίησης της κάμερας και του μικροφώνου του κινητού τηλεφώνου. Εκτός από την Ελλάδα ορισμένες από τις χώρες στις οποίες φαίνεται να έχει τεθεί σε εφαρμογή το συγκεκριμένο λογισμικό είναι η Αλγερία, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και οι ΗΠΑ. Οι ερευνητές του Citizen Lab διαπίστωσαν ότι το Pegasus χρησιμοποιείτο σε 45 χώρες από τουλάχιστον 33 πελάτες της NSO. Οπως φαίνεται, δηλαδή, μπορεί να τέθηκε σε εφαρμογή από κάποια χώρα για παρακολούθηση στόχου και εκτός των συνόρων της.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]