Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν το Κοσσυφοπέδιο ή απλώς απειλούν;


Η αποκλειστική παρουσία των ΗΠΑ βρίσκεται στο στρατόπεδο Μπόνστιλ, το μεγαλύτερο που είχε ποτέ ο αμερικανικός στρατός εκτός των ΗΠΑ, μετά το Βιετνάμ

Κατά την διάρκεια συνομιλιών των αξιωματούχων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ με εκπροσώπους της κυβέρνησης και αντιπολίτευσης του Κοσσυφοπεδίου, οι Αμερικανοί απείλησαν ότι αν το Κοσσυφοπέδιο δεν καταργήσει τους υπερβολικούς, κατά 100% δασμούς, των σερβικών προϊόντων, η Ουάσιγκτον θα αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από το Κοσσυφοπέδιο.

Να σημειωθεί, ότι την προστασία του Κοσσυφοπεδίου έχει αναλάβει διεθνής δύναμη υπό το ΝΑΤΟ. Η αποκλειστική παρουσία των ΗΠΑ βρίσκεται στο τεράστιο στρατόπεδο Μπόνστιλ, το μεγαλύτερο που είχε ποτέ ο αμερικανικός στρατός εκτός των ΗΠΑ, μετά το Βιετνάμ, το οποίο φαίνεται πως δεν πρόκειται να παίξει τον ρόλο για τον οποίο είχε ιδρυθεί.

Μάλιστα, έχουν περιοριστεί οι αμερικανικές δυνάμεις, προ τριών ετών δε, είχε δημοσιευθεί πως θα το εγκατέλειπαν -δεν είναι η πρώτη φορά δηλαδή που γίνεται λόγος για εγκατάλειψη του στρατοπέδου-, και τότε είχε σπεύσει η Τουρκία να αναγγείλει πως … θα το αγοράσει η ίδια.

Βεβαίως, τα οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή αμερικανικών επιχειρήσεων είναι τεράστια. Όπως είχε σημειωθεί εδώ παλαιότερα, τόσο η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ουλμπράιτ, όσο και ο στρατηγός Κλαρκ, εμπνευστές και εκτελεστές του σχεδίου βομβαρδισμού της σερβικής επικράτειας και του θανάτου χιλιάδων αμάχων Σέρβων, είχαν εμφανιστεί μετά την βίαιη απόσπαση του Κοσσυφοπεδίου από την Σερβία, ως εκπρόσωποι αμερικανικών εταιριών για εκμετάλλευση του τεράστιου πλούτου του κοσοβάρικου υπεδάφους.

Δεν θα παύσουν ποτέ οι ΗΠΑ -και καλά κάνουν- να υποστηρίζουν με κάθε τρόπο τις επιχειρήσεις τους. Επομένως, εγκατάλειψη του Κοσσυφοπεδίου από αυτές, μοιάζει σαν απειλή που δεν θα λάβουν υπόψη οι Κοσοβάροι.


Παρ’ όλα αυτά, ο αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας (NSC) για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Τζον Έρατ και ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο NSC, Μπρεντ Μπέρκελεϊ συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι και τον πρωθυπουργό Ραμούς Χαραντινάι, μεταφέροντας το μήνυμα του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ «ότι θα πρέπει να επωφεληθούν από τη μοναδική στιγμή που τους δίνεται και να απέχουν από ενέργειες που εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας, όπως ανακοίνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πρίστινα.

Σημειώνω, την δημόσια εκφρασμένη αντίθεση -στους λόγους τουλάχιστον- ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, αλλά και Ε.Ε., σχετικά με την ίδρυση στρατού στην Πρίστινα αφενός, και με την διευθέτηση των συνόρων -δηλαδή, ανταλλαγή εδαφών- μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, αφετέρου.

Το CNN Greece, στις 15 Δεκεμβρίου 2018, δημοσίευσε, ότι η ίδρυση κοσοβάρικου στρατού χαιρετίστηκε ως "ιστορική" από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το ΝΑΤΟ επέκρινε την κίνηση, εκτιμώντας ότι δεν βοηθά στις προσπάθειες να μειωθούν οι εντάσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. «Λυπάμαι που η απόφαση αυτή έγινε παρά τις ανησυχίες που εξέφρασε το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Γιενς Στόλτενμπεργκ.

Ως προς την στάση της Ευρώπης για την ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, η αυστριακή υπουργός Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ, η χώρα της οποίας ασκούσε την προεδρία της ΕΕ, δήλωσε πως αντιμετωπίζει τις ενδεχόμενες εδαφικές τροποποιήσεις με "μεγάλο σκεπτικισμό", ενώ ο Γερμανός ομόλογός της Χάικο Μάας διατύπωσε την εκτίμηση πως οι συζητήσεις για το θέμα αυτό "δεν είναι επίκαιρες".

Οι τοποθετήσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με την επίσημη θέση των ΗΠΑ, με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, να γνωστοποιεί πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αντιμετώπιζε ευνοϊκά μια ενδεχόμενη συμφωνία ανταλλαγής εδαφών μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας, στο πλαίσιο μιας οριστικής λύσης για το καθεστώς της περιοχής.

«Αν το Κόσοβο και η Σερβία καταλήξουν σε μια συμφωνία η οποία ικανοποιεί και τα δυο μέρη, πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα την υποστηρίξουν αναμφίβολα», είπε ο Μπόλτον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο. «Η θέση μας, η θέση των ΗΠΑ, είναι ότι εάν τα δύο μέρη καταλήξουν σε μια συμφωνία εμείς δεν θα εναντιωθούμε σε αυτή», συμπλήρωσε.

Δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα, πόσο οι διαφορετικές τοποθετήσεις είναι προσχηματικές, και άλλα συμβαίνουν στο παρασκήνιο, ή αν είναι αυθεντικές, οπότε έτσι μπορεί να εξηγηθεί και η στάση του Χαραντινάι, που αυθαδιάζει ατιμωρητί -ακόμη- στις ΗΠΑ, από τις οποίες εξαρτάται η ύπαρξη του πλάσματος κράτους του Κοσσυφοπεδίου, έχοντας στήριξη άλλων πλευρών. Ο καιρός θα δείξει.

Ο Μακεδών
Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]