Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το (παλιό) ΠΑΣΟΚ είναι εδώ με Αλέξη αρχηγό!


Πολύς λόγος γίνεται τώρα τελευταία για την προσπάθεια (υποτίθεται) του ΣΥΡΙΖΑ να "διεμβολίσει" το ΚΙΝΑΛ (λέγε με ΠΑΣΟΚ) με σκοπό να αναδειχθεί αυτός ως η ηγέτιδα δύναμη στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Μα, μισό λεπτό, αν θυμάμαι καλά στις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχα πάρει ποσοστό 35,46%, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη, (που ήταν το όνομα του ΠΑΣΟΚ εκείνη την εποχή) είχε πάρει 6,28%. Αυτό και μόνο το γεγονός δεν αποτελεί τρανταχτή απόδειξη ότι στον χώρο είναι από τότε κυρίαρχος ο ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος διεμβολισμός και ποια προσπάθεια;

Μήπως δεν ξέρουν οι πάντες ότι τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ γιγαντώθηκαν στα χρόνια της κρίσης εξαιτίας της μετακίνησης των στελεχών και των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ; Κρυφό το έχουν στην Κουμουνδούρου ότι η τεράστια πλειονότητα των ψηφοφόρων τους του 2015 απαρτιζόταν από πρώην υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ; Στο ΠΑΣΟΚ... έεε συγγνώμη, στο ΚΙΝΑΛ ήθελα να πω, τώρα το κατάλαβαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τους είχε πάρει και τα εσώρουχα;

Προς τι λοιπόν ο θόρυβος και η διάρρηξη των ιματίων των... γνήσιων σοσιαλιστών για την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβει και επίσημα τη θέση τους; Λογικό είναι, τώρα που τέλειωσαν τα παραμύθια περί αντιμνημονιακού αγώνα και ριζοσπαστισμού, και τίθεται θέμα υπαρξιακό, ο κος Τσίπρας και το Κόμμα του να θέλουν να "τακτοποιηθούν" σε μία συστημική θεσούλα μέσα στο Ευρωπαϊκό πολιτικό στερέωμα, για να διασφαλίσουν την ύπαρξή τους και να μην αποδειχθούν ένας διάττων Αστήρ της εποχής της οικονομικής κρίσης. Πού αλλού να στραφούν για υποστήριξη;

Οι παλιοί αριστεροί που αποτελούσαν τον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές του 2015 έχουν αποστρέψει το πρόσωπο. Μάλιστα, οι πιο επώνυμοι από αυτούς εμφανίζονται τώρα ένας-ένας στα Μέσα Ενημέρωσης για να δηλώσουν πόσο λάθος έκαναν αυτοί οι γνήσιοι αριστεροί να στηρίξουν τον... προδότη της ιδεολογίας τους. Επίσης, οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι που λόγω αγανάκτησης ή παραπλάνησης συνέβαλαν με την ψήφο τους στην άνοδο των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 έχουν προ πολλού κουνήσει το μαντήλι στην κυβερνητική παράταξη. Έτσι, στην πραγματικότητα αυτοί που στηρίζουν ακόμη τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κο Τσίπρα, μετά την παταγώδη αποτυχία του σε όλα τα πεδία, είναι οι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ.


Αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιτρέψει στο ΚΙΝΑΛ (ή ΠΑΣΟΚ, ή ΔΗΣΥ, ή όπως αλλιώς θα το πούνε) να συνεχίσει να υπάρχει, τότε πολύ σύντομα θα κινδυνεύει ο ίδιος να εξαφανιστεί. Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που τα πατριωτικά αισθήματα έχουν ξυπνήσει εξαιτίας της απαράδεκτης Συμφωνίας των Πρεσπών και είναι πολύ πιθανό το ΚΙΝΑΛ να κερδίσει πίσω αρκετούς από τους χαμένους ψηφοφόρους του επικαλούμενο την πατριωτική του παράδοση, τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ αν δεν εξοντώσει τον ανταγωνισμό. Και το ίδιο ισχύει και αντίστροφα. Αν το ΚΙΝΑΛ δεν πάρει τώρα πίσω τους ψηφοφόρους του, δεν θα τους πάρει ποτέ. Αυτή είναι όλη η ουσία της διαμάχης, το ζήτημα της επιβίωσης.

Πάντως, ο κος Τσίπρας στην προσπάθεια του να καταλάβει δια παντός τον χώρο της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε βάρος της κας Γεννηματά. Το πλεονέκτημα έγκειται στο ότι ο μέσος παραδοσιακός ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ, από την εποχή Ανδρέα Παπανδρέου ακόμη, δεν ήταν ποτέ αυτό που στην Ευρώπη θα ονόμαζαν Σοσιαλδημοκράτης. Και η ίδια η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, από την εποχή του ιδρυτή του έως και το 2010, υπήρξε ένα μίγμα λαϊκισμού, σοσιαλδημοκρατίας, κρατικισμού και πατριωτισμού. Ανέκαθεν με εχθρικές διαθέσεις και καταγγελτικό λόγο απέναντι στα "συμφέροντα", στους "ξένους", στη "συντήρηση" και σε άλλους "εχθρούς" της Ελλάδας.

Ξεκίνησε με "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο", συνέχισε με "Απόψε πεθαίνει η Δεξιά" και "Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες" και κατέληξε στο "Για μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη". Επιβλήθηκε τη δεκαετία του ’80 στο συνδικαλιστικό κίνημα με τους περίφημους "πρασινοφρουρούς", πέρασε από τον "αυριανισμό" στον "εκσυγχρονισμό" και τελικά πανηγύρισε ως μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του την ένταξη στην Νομισματική Ένωση, δηλαδή το Ευρώ. Σε ένα πράγμα έμεινε σταθερό, στην αντίληψή του ότι το Κράτος υπάρχει για να ταΐζει τον κόσμο. Αυξήσεις στους μισθούς του Δημοσίου και στις συντάξεις και διορισμοί παντού. Από το "Τσοβόλα, δώστα όλα" στο "Λεφτά υπάρχουν" με απόλυτη και διαχρονική συνέπεια.

Έτσι γαλουχήθηκαν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, με παροχές, διορισμούς, ξενοφοβία και αντιδεξιά ρητορική μίσους. Κι όταν έφτασε η ώρα που το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσε να συνεχίσει σε αυτές τις γραμμές, όταν αναγκάστηκε να επιβάλει επώδυνα μέτρα και να συνεργαστεί με την "επάρατη", οι ψηφοφόροι του το εγκατέλειψαν και μετακόμισαν εκεί όπου τα συνθήματα και τα αισθήματα παρέμειναν τα ίδια.

Από αυτά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αλλά και από την απλή υπόθεση ότι οι άνθρωποι δεν μπορεί να εξαφανίστηκαν, προκύπτει ότι το ποσοστό αυτών που επιμένουν στα παλιά ΠΑΣΟΚικά ιδεώδη, στα αντιδεξιά σύνδρομα και στη λατρεία του κράτους-πατερούλη είναι πάνω από το 20% του εκλογικού σώματος. Αυτοί οι συμπολίτες μας εξακολουθούν να στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ του κου Τσίπρα, παρότι η πολιτική του έχει αποδειχθεί εντελώς ανακόλουθη και σε κάθε περίπτωση αντίθετη με τα συνθήματά του.

Συμβαίνει λοιπόν το παράδοξο, τώρα που το ΚΙΝΑΛ έχει εξαιρετικά στελέχη, με υψηλό επίπεδο γνώσεων και εμπειρία, τώρα που έχει γίνει ένα πραγματικό ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, όχι μόνο να έχει ήδη χάσει την πρωτοκαθεδρία στον Κεντροαριστερό χώρο, αλλά να κινδυνεύει να χάσει και τη θέση του ως εκπρόσωπος της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα, από το λαϊκιστικό συνονθύλευμα των δήθεν αριστερών συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζεται στις ψήφους των πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι αρνούνται να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα!

Υπό αυτές τις συνθήκες, ήταν πολύ σοφή η απόφαση της κας Γεννηματά να συνταχθεί στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων με αυτούς που κατήγγειλαν τη συμφωνία ως ενδοτική και ζημιογόνα για την Ελλάδα. Ήταν το μοναδικό σημείο στο οποίο το ΚΙΝΑΛ είχε την ευκαιρία να εναντιωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον στο επίπεδο των συνθημάτων, υποστηρίζοντας μία πάγια πατριωτική θέση του εκφρασμένη πολλάκις και από τον ίδιο τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, και να επιχειρήσει να αποσπάσει από τον ΣΥΡΙΖΑ κάποιους από τους παλαιούς ψηφοφόρους του.

Πολύ σύντομα η συνέχεια στην κάλπη θα δείξει πόσοι θα μείνουν στη μία πλευρά και πόσοι θα επιστρέψουν στην άλλη. Αυτό που είναι απολύτως επιβεβαιωμένο είναι ότι το παλιό και φθαρμένο ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πια και θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ με αρχηγό του τον κο Τσίπρα, ενώ το ΚΙΝΑΛ με όποιο όνομα επιλέξει να πολιτευτεί, έχει περάσει με μεγάλες ζημίες από το στάδιο της κάθαρσης, και με τα στελέχη που έχει διατηρήσει στις τάξεις του αναδεικνύεται τελικά σε ένα αμιγώς Ευρωπαϊκό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Drastis
Capital



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Μια ερώτηση θα κάνω, Γ.Παπανδρέου και Ε.Βενιζέλος είναι στο ΚΙΝΑΛ; αν είναι μαζί με την Γεννηματά στο ΚΙΝΑΛ ας ξεχάσουν την άνοδο. Ο ένας μας έφερε το ΔΝΤ και ο άλλος το PSI και το Αγγλικό δίκαιο. Όσο για τον συριζα θα πάθει τέτοια νίλα στις Ευρωεκλογές που δεν θα το πιστεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]