Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εκφοβιστική προπαγάνδα με την τουρκική άσκηση "Γαλάζια Πατρίδα"


Η προσπάθεια αυτή βρίσκει πρόσφορο έδαφος στον τουρκικό πληθυσμό που αισθάνεται υπεροχή και ίσως δικαιολογεί τα υπέρογκα ποσά που ξοδεύει ο Ερντογάν

Οι Τούρκοι, εδώ και χρόνια, επιτυγχάνουν θετικά αποτελέσματα δημιουργώντας την αίσθηση ότι διαθέτουν μια πανίσχυρη στρατιωτική μηχανή, ώστε κάθε αντίσταση σ’ αυτήν να είναι μάταιη.

Η προσπάθεια αυτή βρίσκει πρόσφορο έδαφος, αφενός στον τουρκικό πληθυσμό που αισθάνεται υπεροχή και ίσως δικαιολογεί τα υπέρογκα ποσά που ξοδεύει η τουρκική κυβέρνηση, ενισχύοντας τις αμυντικές της βιομηχανίες, που πολλές από αυτές ανήκουν στην οικογένεια και το περιβάλλον του Ερντογάν, αφετέρου, βρίσκουν αφορμή οι έμφοβοι πολιτικοί της Ελλάδας και οι δήθεν ειρηνοποιοί της Αριστεράς, που διαδηλώνοντας υποστήριζαν ότι το "Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του", να είναι πρόθυμοι σε παραχωρήσεις προκειμένου να έχουν την ησυχία τους.

Για να γίνει περισσότερο κατανοητό, πώς αντιμετωπίζει το θέμα η ελληνική Αριστερά, γυρίζω πίσω πολλά χρόνια πίσω, σε ένα ρεπορτάζ του Θωμά Σάρα, στην επιθεώρησης "Πατρίδες" του Καναδά. Γράφει ο δημοσιογράφος: «Το 1999, πραγματοποιήθηκε στο Τορόντο του Καναδά η ετήσια σύνοδος της πολιτικής ηγεσίας των μελών του ΝΑΤΟ. Όταν έκλεισαν οι εργασίες του Συνεδρίου ακολούθησε η συνέντευξη τύπου της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ της οποίας προΐστατο ο Υπουργός Άμυνας Δαβίδ Κοέν. Ο υπουργός τόνισε ότι ήταν πραγματικά ενθουσιασμένος για την συνεργασία και κατανόηση που επέδειξαν όλα τα μέλη».

Στην ερώτηση πώς μιλά για συνεργασία και κατανόηση, ενώ την ίδια ώρα αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας παραβίαζαν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, καθώς επίσης ότι μόλις πρόσφατα οι δύο χώρες μέλη της συμμαχίας, ήλθαν τόσο κοντά στο πόλεμο εξ αιτίας ορισμένων ελληνικών νησιών που διεκδικούσε η "σύμμαχος της Ελλάδας, Τουρκία", ο Αμερικανός αξιωματούχος της κυβέρνησης Κλίντον, απάντησε:
«Τελικά είμαστε στο σημείο επίλυσής του, καθώς η Ελληνική πλευρά αποδέχεται ορισμένους συμβιβασμούς ικανοποίησης αιτημάτων της Τουρκίας, παραιτουμένη για τον σκοπό αυτόν δικαιωμάτων της προς όφελος της εδραίωσης της ειρήνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών. Αυτή είναι μια υποχρέωση που ανέλαβε η ελληνική πλευρά και πιστεύω ότι σύντομα το θέμα αυτό θα έχει τακτοποιηθεί».

Η ελληνική κυβέρνηση δηλαδή, με πρωθυπουργό τον Σημίτη και υπουργό άμυνας τον Τσοχατζόπουλο, ήσαν της αυτής νοοτροπίας Τσίπρα-Κοτζιά. Δεν είναι όμως μόνον αυτό. Κατά σύμπτωση μερικές εβδομάδες αργότερα επισκέφθηκε το Τορόντο ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου. Ρωτήθηκε, κατά πόσο συμφωνεί, με αυτά που δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός. Ο Γ. Παπανδρέου απάντησε:
«Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλύτερα να έχουμε μερικά στρέμματα γης λιγότερα από εκείνα που μας ανήκουν, και να κοιμόμαστε τα βράδια ήσυχοι και ασφαλείς, παρά να έχουμε ό,τι μας ανήκει και να μην μπορούμε να κλείσουμε μάτι από τον κίνδυνο κάποιας ξαφνικής επίθεσης κακόβουλων γειτόνων εναντίον μας».
Αυτός είναι ο τρόπος σκέψεως της ελληνικής Αριστεράς. Είναι ίσως ο ιδιαίτερος πατριωτισμός στον οποίον αναφέρθηκε ο Α. Τσίπρας, για να τον προσδιορίσει ο Ευ. Τσακαλώτος, ότι κάθε ένας έχει τον δικό του πατριωτισμό. Να σημειώσω δε, πως δεν είναι απαραίτητο να βρίσκεται η Αριστερά στην εξουσία, για να έχουμε τα Ίμια ή τις Πρέσπες. Η πίεση που ασκεί στις αστικές κυβερνήσεις ήταν -και θα είναι- αφόρητη κάθε φορά που αποφασιζόταν η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτήν την νοοτροπία, εκμεταλλεύονται οι Τούρκοι για να υπερτονίσουν την υπεροχή τους, γνωρίζοντας όμως πως δεν είναι σε θέση να διεξάγουν επιθετικό πόλεμο κατά της Ελλάδας. Γνωρίζουν όμως επίσης πως με την επίδειξη ισχύος, και προκειμένου οι πολιτικοί της Ελλάδας να μη ενοχληθούν στις εκλογές, υποχωρούν στις απαιτήσεις τους με αντάλλαγμα τις ψήφους των τουρκοφρόνων της Θράκης.

Όσον αφορά δε τον μεγάλο αριθμό πλοίων και αεροπλάνων που αναφέρουν -συνολικά 106- ότι θα συμμετάσχουν στην άσκηση, το είπαμε και άλλη φορά, ότι οι Τούρκοι τους αρέσει να… πολλαπλασιάζουν στα χαρτιά τις δυνάμεις τους. Η έγκυρη στρατιωτική ιστοσελίδα OnAlert, σε άρθρο της με τίτλο "Η αριθμολαγνεία της Γαλάζιας Πατρίδας και η αλήθεια των αριθμών", αναφέρει:
«H αλήθεια των αριθμών όμως είναι διαφορετική. Κατά πληροφορίες, από τους διαύλους πληροφοριών που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, η συνολική δύναμη που θα αναπτυχθεί δεν θα ξεπεράσει τις 37 μονάδες. Αυτό φυσικά δεν μεταφράζεται σε αλλαγή του επιπέδου ετοιμότητας. Αντίθετα θα υπάρχει η προβλεπόμενη, διακριτική αλλά στενή παρακολούθηση».
Ο Μακεδών
Voria





Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]