Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κάθε λέξη κάποιου άλλου Συντάγματος


Του Νίκου Ρωμανού

«Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας. Σε αυτό το Σύνταγμα ορκιστήκαμε, αυτό το Σύνταγμα θα υπηρετήσουμε. Και θα το υπηρετήσουμε μέχρι τέλους, δικαιώνοντας τα οράματα, τις αξίες, τους αγώνες, τις θυσίες του ελληνικού λαού». Πάει αρκετός καιρός από τότε που η φωνή του Αλέξη Τσίπρα «τσάκιζε», όταν εκφωνούσε τις προγραμματικές δηλώσεις της πρώτης κυβέρνησής του τον Φεβρουάριο του 2015, την εποχή, ακόμα, της αθωότητας.

Πέρασαν χρόνια από τότε. Για να είμαστε ειλικρινείς, η Πρώτη Φορά Αριστερά (με ολίγη από Καμμένο) μας έδωσε κάποια δείγματα ότι δεν τα εννοούσε ακριβώς όπως τα έλεγε. Ποιος ξεχνά, για παράδειγμα, τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες που κρίθηκε αντισυνταγματικός, αλλά και τη θλιβερή εικόνα της κ. Γεροβασίλη να απευθύνεται στον ελληνικό λαό και να λέει ότι, επειδή ακυρώθηκε ο νόμος στο ΣτΕ, το κράτος δεν θα έχει χρήματα για να απορροφήσει παιδιά σε παιδικούς σταθμούς; Και οι πρόσφατες μεθοδεύσεις, όμως, με τις a priori «δηλώσεις συμμόρφωσης» των 6 βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ.

Κάπως έτσι φτάσαμε και στην ίδια τη συζήτηση για το Σύνταγμα. Πράγματι, ίσως η κυβέρνηση είναι κάθε λέξη του Συντάγματος. Κάποιου άλλου, όμως, Συντάγματος και όχι του ελληνικού πάντως. Ίσως της Βενεζουέλας ή της Βόρειας Κορέας, αν και αυτές ακόμα οι χώρες επιτρέπουν την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων που ο ΣΥΡΙΖΑ εμμονικά αρνείται. Αντικρίζοντας, λοιπόν, την πολιτική της ήττα σε λίγους μήνες, η κυβέρνηση προσπαθεί να παγιδεύσει την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ και να βάλει μια ακόμα νάρκη στον δρόμο της. Δεν τους ενδιαφέρει καθόλου η χώρα, παρά μόνο να κάνουν τη ζωή της επόμενης κυβέρνησης δυσκολότερη, ώστε να μπορούν να την πετροβολούν από τα έδρανα της αντιπολίτευσης και να προσπαθήσουν να στήσουν σκηνικό αντίστοιχο με αυτό του 2014, με εργαλείο την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.


Η κυβέρνηση, όμως, έπεσε μέσα στην ίδια της την παγίδα. Ήταν ο κ. Τσίπρας που τον Οκτώβριο έστελνε επιστολή λέγοντας στους πολιτικούς αρχηγούς «να μην αφήσουμε στις καλένδες της επόμενης πενταετίας ώριμες αλλαγές στο Σύνταγμά μας» και είναι ο ίδιος κ. Τσίπρας που τώρα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να αποφύγει μια άβολη γι’ αυτόν συναίνεση, ειδικά στο ζήτημα της εκλογής ΠτΔ. Είναι η ίδια κυβέρνηση που κουνούσε το δάχτυλο στα υπόλοιπα κόμματα και τώρα αμφισβητεί με καινοφανή επιχειρήματα ακόμα και την ίδια τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος που ακολουθήθηκε σε όλες τις προηγούμενες παρόμοιες διαδικασίες: η προτείνουσα (σ.σ. η νυν) Βουλή καθορίζει την αναθεωρητέα ύλη και η επόμενη Βουλή που θα προκύψει μετά από εκλογές καθορίζει το περιεχόμενο της αναθεώρησης. Αν, λοιπόν, ίσχυε αυτό που λέει η κυβέρνηση, γιατί να γίνονται εκλογές ανάμεσα στις δύο φάσεις της αναθεώρησης; Για να περνάμε όμορφα;

Τα πράγματα είναι πολύ απλά: η κυβέρνηση ήθελε να στήσει ένα ακόμα σόου με όπλο το Σύνταγμα. Να εμφανιστεί ως κοινωνικά ευαίσθητη, την ώρα που το μόνο που κάνει είναι να προσθέτει όμορφες λέξεις σε αρκετές διατάξεις, χωρίς να αλλάζει δραστικά πολλά πράγματα. Και, ακόμα και εκεί που πήγε να επιφέρει κάποιες σοβαρές αλλαγές, όπως στον τρόπο εκλογής του ΠτΔ, ψάχνει ατάκτως τρόπο διαφυγής, από τη στιγμή που η ΝΔ συναίνεσε, τουλάχιστον ως προς την ανάγκη να μην διαλύεται η Βουλή για την εκλογή του. Αυτό συμβαίνει για έναν απλό λόγο: καταλαβαίνουν ότι θα χάσουν στις εκλογές που έρχονται και οπισθοχωρούν, από τη στιγμή που η ΝΔ δεν «τσίμπησε» και δεν θα μπορούν να στήσουν σκηνικό «δεξιάς παρένθεσης».

Ο αυτοεξευτελισμός της κυβέρνησης είναι εμφανής και διαρκής. Από τις πλειοψηφίες-κουρελού, πήγαμε στις καινοφανείς θεωρίες για το Σύνταγμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται πιο ιδεοληπτικός ακόμα και από τα απολυταρχικά πρότυπά του. Η χώρα, όμως, δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Και, το σημαντικότερο, η χώρα δεν μπορεί να χάσει μια ακόμα ευκαιρία για μια τολμηρή και ευρεία αναθεώρηση του Συντάγματος. Μια αναθεώρηση για την επόμενη μέρα, μια αναθεώρηση πολύ πιο γενναία από αυτή που μπορεί να εισηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ που καταρρέει και πιάνεται απ’ όπου μπορεί.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]