Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ευρώπη και ο μύθος του ευρώ


Ένας ένας οι μύθοι της Ενωμένης Ευρώπης καταρρέουν. Διότι, εάν ο στόχος των οραματιστών της Ε.Ε. ήταν να μειωθούν οι ανισότητες και να υπάρξει περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των λαών και των κρατών, τότε μιλάμε για ιστορικό φιάσκο. Χρειάστηκε, πολύ απλά, μια διπλή κρίση, Μεταναστευτικό και οικονομία, για να διαπιστώσουμε ότι η Ε.Ε. κάποιους κάνει πλουσιότερους και ασφαλέστερους, και κάποιους φτωχότερους και ανασφαλείς. Και για να γίνουμε πιο σαφείς, θα αναφερθούμε στα στοιχεία έρευνας που έγινε για τα 20 χρόνια ύπαρξης του ευρώ. Ενός νομίσματος που θεωρήθηκε κατάκτηση των λαών της Ε.Ε., μια και θα θωράκιζε τις οικονομίες τους και θα έκανε τους πολίτες των οποίων οι χώρες τους θα ανήκαν στην ΟΝΕ ευημερούντες. Ιδού, λοιπόν, τι αποδείχθηκε από την έρευνα που πραγματοποίησε το Centre for European Politics: ότι άλλη μία φορά οι μεγάλοι κερδισμένοι από τη νομισματική ένωση είναι η Γερμανία και οι δορυφόροι της.

Ακόμα και στα χρόνια της κρίσης το κέρδος στο πορτοφόλι των πολιτών τους ήταν μεγαλύτερο, την ώρα που άλλες χώρες γονάτιζαν οικονομικά και αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα στην οικονομική ανάπτυξή τους με το ενιαίο νόμισμα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το think tank, η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν ωφεληθεί περισσότερο από τη δημιουργία του ευρώ. Στην έρευνα αποκαλύπτεται ότι από το 1999, οπότε κυκλοφόρησε το ενιαίο νόμισμα, έως σήμερα και όλη αυτή την περίοδο οι Γερμανοί έγιναν πλουσιότεροι κατά 23.000 ευρώ μεσοσταθμικά από ό,τι εάν δεν ήταν στην ευρωζώνη και οι Ολλανδοί κατά 21.000 ευρώ. Ωστόσο, οι Ιταλοί και οι Γάλλοι έγιναν πιο φτωχοί κατά 74.000 ευρώ και 56.000 ευρώ αντίστοιχα.


Αναφορικά με την Ελλάδα, η χώρα μας αποτέλεσε εν μέρει εξαίρεση, σύμφωνα με τη μελέτη. Όπως καταγράφεται από τους αναλυτές του Centre for European Politics, τα πρώτα χρόνια μετά την εισαγωγή του ευρώ οι Ελληνες πολίτες εμφάνιζαν βελτίωση στα εισοδήματά τους από το ευρώ. Ήρθαν όμως τα Μνημόνια και από το 2011 ήρθαν τα πάνω κάτω, με συνέπεια στα εισοδήματα να καταγραφούν τεράστιες απώλειες.

Συνολικά, κάθε Ελληνας έγινε πιο πλούσιος μόλις κατά 190 ευρώ σε σχέση με τα χιλιάδες ευρώ του Βορρά. Το χειρότερο όμως δεν είναι το γεγονός ότι κάποιοι γίνονται πλουσιότεροι από τη δημιουργία του ευρώ και άλλοι όχι. Το δυσμενέστερο είναι ότι δεν μπορούν πλέον οι αδύναμες χώρες να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητά τους υποτιμώντας τα νομίσματά τους, μετατρέποντας σε μονόδρομο την ανάγκη διπλασιασμού των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως συμπεραίνουν οι συντάκτες. Όπερ μεθερμηνευόμενον, λίγα Μνημόνια ακόμα, όπως και αν τα βαπτίσουμε...

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]