Κυβέρνηση μειοψηφίας τον Μάρτιο, εκλογές τον Μάιο
Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Ημέρα με την ημέρα και καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον δύσκολο όσο και εξαιρετικά «περίεργο» πολιτικά Ιανουάριο, ολοένα και πιο ξεκάθαρο γίνεται το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις του. Όπως όλα δείχνουν στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν κάνει τις επιλογές και τα πλάνα τους, στα οποία δε φαίνεται να περιλαμβάνεται ο Πάνος Καμμένος.
Παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις λοιπόν ότι η κυβέρνηση θα φτάσει στο τέλος της τετραετίας, η κεντρική πολιτική «ζαριά» για τον κ. Τσίπρα θα παιχτεί κάπου στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου και θα αφορά στην συγκρότηση μίας νέας κυβέρνησης μειοψηφίας χωρίς τη συμμετοχή σε αυτήν, των ΑΝΕΛ. Πρόκειται για ένα σχέδιο με πολλά ρίσκα, που αποτυπώνει όμως την προσπάθεια του πρωθυπουργού να μείνει έστω και για μερικούς μήνες ακόμα στην εξουσία, με ένα τρόπο πραγματικά ανορθόδοξο για τα ελληνικά δεδομένα. Κομβικό σημείο θα είναι η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο, η οποία θα αποτελέσει τον επιταχυντή εξελίξεων στον κυβερνητικό συνασπισμό όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.
Το παραπάνω σχέδιο δείχνει να το γνωρίζει ένας πολύ στενός κύκλος συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι σιγά σιγά το αποκαλύπτει στους πολίτες με έναν έμμεσο αλλά σαφή τρόπο:
- Ο υπουργός επικρατείας Χριστόφορος Βερναδάκης σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ επεσήμανε ότι «η κυβερνητική συνεργασία όπως την ξέραμε, με τη μορφή που την ξέραμε, φτάνει στο τέλος της», προσθέτοντας με έμφαση, «από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ένα συνολικό σχεδιασμό και στο σχεδιασμό αυτό δεν περιλαμβάνονται πρόωρες εκλογές».
- Ο υπουργός Ψηφιακής πολιτικής Νίκος Παππάς στο news247 τόνισε ότι όταν τελειώσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες στη γείτονα χώρα, τότε αναλογεί στην Ελλάδα να κυρώσει τη συμφωνία. «Την ακριβή στιγμή θα την αποφασίσει ο πρωθυπουργός» ανέφερε για να προσθέσει πως το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει πει στο υπουργικό συμβούλιο ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση απορρίπτοντας μια πρόταση μομφής από τη ΝΔ, «κλείνει οποιαδήποτε συζήτηση για πολιτικές εξελίξεις», προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο έχει συμβεί και σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (σ.σ. στήριξη και ανοχή στο κυβερνητικό πρόγραμμα).
- Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος πριν από περίπου δεκαπέντε μέρες ήταν ο πρώτος , ο οποίος σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να συνεχίσει χωρίς την στήριξη του κ. Καμμένου, επικαλούμενος μάλιστα το παράδειγμα της Ισπανίας. «Να σας θυμίσω ότι και στην Ισπανία υπήρξε κυβέρνηση μειοψηφίας η οποία κυβέρνησε με επιτυχία. Κάτι τέτοιο προβλέπεται συνταγματικά. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα» είχε πει πολύ χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.
Στην περίπτωση λοιπόν που ο κ. Καμμένος πραγματοποιήσει τη δέσμευσή του και αποχωρήσει μαζί με τα υπόλοιπα μέλη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων από το υπουργικό συμβούλιο αλλά δε ψηφίσει την πρόταση μομφής της ΝΔ, όπως ο ίδιος έχει πει τότε και αφού όπως όλα δείχνουν η συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί από την ελληνική βουλή, την επόμενη μέρα θα έχουμε να κάνουμε με μίας μορφής κυβέρνησης “μειοψηφίας”, στηριζόμενη από τη ψήφο ανοχής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο , το μεγάλο ενδιαφέρον εδράζεται στην περίοδο που θα μπορούσε να επιβιώσει πολιτικά μία τέτοια κυβέρνηση, η οποία εκτός συγκλονιστικού απροόπτου δε θα είναι μεγάλη. Στο σημείο αυτό έρχεται και «δένει» το σενάριο των εθνικών εκλογών τον Μάιο, ως μία εξέλιξη απολύτως φυσιολογική.
Liberal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...