Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανησυχούν οι ιεράρχες και περιμένουν αιφνιδιασμό


Ο Γαβρόγλου μίλησε για συμφωνία χωρίς... βιασύνες, αφού πρώτα αφουγκραστεί(;) τους προβληματισμούς που έθεσαν οι κληρικοί 

Ρεπορτάζ Αντώνης Τριανταφύλλου

Aνησυχία στους κόλπους της Ιεραρχίας προκαλούν οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για τα επόμενα βήματα των συνομιλιών για τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερωνύμου. Σε συνέντευξή του στον Αθήνα 9,84, χθες, ο Κώστας Γαβρόγλου είπε ότι οι νέες συζητήσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις Εκκλησίες της Ελλάδος και της Κρήτης «θα γίνουν με βάση κείμενα τα οποία θα συντάξουμε και θα παρουσιάσουμε εμείς, έχοντας προφανώς ακούσει και ένα σύνολο προβληματισμών». Εκκλησιαστικά στελέχη δεν αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο, ακόμα και αυτό οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού να κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις...

Αυτό που θορυβεί μητροπολίτες, εκκλησιαστικά στελέχη, αλλά και τους ιερείς είναι το ενδεχόμενο νομοθετικού αιφνιδιασμού από πλευράς της κυβέρνησης, που θα έφερνε τις διαπραγματεύσεις ενώπιον τετελεσμένων. Εξάλλου, το Μέγαρο Μαξίμου στις 16 Νοεμβρίου είχε ανακοινώσει ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση σχεδίου νόμου, στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους», ενώ λίγη ώρα νωρίτερα η Ιεραρχία με ομόφωνη απόφασή της έθετε ως «κόκκινη γραμμή» για τις διαπραγματεύσεις τη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος μισθοδοσίας του κλήρου.


Ο Κώστας Γαβρόγλου στην ίδια συνέντευξη επιχείρησε να καθησυχάσει πάλι τους απλούς ιερείς για την πλήρη διασφάλιση της μισθοδοσίας τους, υποστηρίζοντας ότι «θα δημιουργηθεί ένα Ταμείο στο οποίο το Κράτος θα δίνει κάθε χρόνο ένα συγκεκριμένο ποσό» και πως «η δέσμευση για το ποσό θα ισχύσει για το μέλλον χωρίς ημερομηνία λήξης». Μάλιστα, τόνισε ότι «η μισθοδοσία δεν έχει καμία σχέση με την αξιοποίηση της περιουσίας. Το τι ακούγεται κάθε μέρα είναι εκτός ελέγχου».

Βέβαια, ο υπουργός Παιδείας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον πρωθυπουργό, που είχε συνδέσει τη μισθοδοσία των κληρικών με την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον Alpha, είχε πει: «Από αυτή την αξιοποίηση (σ.σ.: της εκκλησιαστικής περιουσίας), που θα προχωρήσει άμεσα, εμείς υπολογίζουμε ότι περίπου μέχρι το 2030 το Κράτος, η Πολιτεία θα έχει τη δυνατότητα από τα έσοδα της αξιοποίησης να καλύπτει το όλον ή μεγάλο μέρος του ποσού της επιδοτήσεως (σ.σ.: για την πληρωμή των κληρικών)».

Για την κυβέρνηση, το βασικό διακύβευμα φαίνεται ότι παραμένει η απελευθέρωση 10.000 θέσεων στο Δημόσιο εν όψει εκλογών, κάτι που περιέγραψε και ο υπουργός Παιδείας χθες, λέγοντας: «Αν είναι δυνατόν η Πολιτεία από όλο αυτό να εξασφαλίσει έναν αριθμό νέων προσλήψεων στα νοσοκομεία, στα σχολεία, είναι και ένα πράγμα επιπλέον επωφελές για όλη την κοινωνία».

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]