Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η «περίεργη» επιλογή Καμμένου και το άγχος Τσίπρα για τα «μαθηματικά» των Πρεσπών


Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Τεντωμένο σχοινί θυμίζει η κυβερνητική πλειοψηφία όσο οι μέρες πλησιάζουν και η διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών έρχεται πιο κοντά. Με το άγχος να έχει κάνει δυναμική εμφάνιση στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου, όλα τα σενάρια ακόμα και εκείνο της επίσπευσης των εθνικών εκλογών είναι στο τραπέζι, όσο και αν ο πρωθυπουργός επιχειρεί συνεχώς να ξορκίσει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Η κυβερνητική «καθημερινότητα» όμως μιλάει από μόνη της, καθιστώντας ότι ο χρόνος λειτουργεί εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Η νευρικότητα πλέον δείχνει να κυριαρχεί στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων, με τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρά σε μία ασυνήθιστη για εκείνον κίνηση , αυτή της διάψευσης πληροφορίας περί του διλήμματος «πλειοψηφία 151 ψήφων για τις Πρέσπες ή κάλπες το Μάρτιο».

Η παραπάνω επιλογή αποδεικνύεται πιο «πονηρή», αν αναλογιστούμε ότι η διαρροή αυτή παρουσιάστηκε κυρίως σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Την ίδια ώρα ο Πάνος Καμμένος εμφανώς εγκλωβισμένος, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο μέχρι να αποφασίσει τελικώς το τι θα πράξει και σε ποια μορφή.

Μέχρι τότε φρόντισε να στείλει το δικό του μήνυμα προς τον Αλέξη Τσίπρα προχωρώντας στην ανάγνωση των πεπραγμένων των υπουργείων που διαχειρίστηκαν τα στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού.

Ο κ.Καμμένος μάλιστα εντελώς τυχαία «ξέχασε» να αναφερθεί στα πεπραγμένα του Τέρενς Κουίκ, εκφράζοντας και με τον τρόπο αυτό ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών είναι «persona non grata» για τους ΑΝΕΛ. Σε κάθε περίπτωση η ομιλία Καμμένου στην ολομέλεια της Βουλής απέδειξε ότι η σχέση του με τον πρωθυπουργού είναι απολύτως τυπική.


Επιβεβαίωσε ότι το μόνο που έχει πλέον στο μυαλό του είναι η πολιτική επιβίωση του κόμματός του, στοιχείο που αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του κυβερνητικού συνασπισμού. Κάποιοι θα πουν ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έγραψε ουσιαστικά τον επίλογο της συμμετοχής των ΑΝΕΛ στην κυβερνητική συνεργασία των τεσσάρων αυτών ετών. Κάποιοι άλλοι ότι απλώς ήθελε να τονίσει την συμβολή του κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό. Όποια πάντως και αν είναι η πραγματικότητα, η επιλογή από μόνη της αξίζει να επισημανθεί.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν όλοι αντιλαμβάνονται ότι η επερχόμενη κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών θα είναι κομβικής σημασίας για το μέλλον των δύο εταίρων. Η εξίσωση γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκη, αφού ο αρχικός κυβερνητικός ενθουσιασμός περί άνετης εξασφάλισης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τα όσα υπέγραψαν Τσίπρας Ζάεφ, έχει δώσει τη θέση του στην αβεβαιότητα. Μία αβεβαιότητα, την οποία ενίσχυσε ακόμα περισσότερο η προσχώρηση του Χάρη Θεοχάρη στην ΝΔ, ο οποίος αρχικά έδειχνε θετικός στο να πει «ναι». Όσο πλησιάζει η μέρα που το ελληνικό κοινοβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει για το μέλλον της συμφωνίας τόσο θα εντείνεται η νευρικότητα και το Μέγαρο Μαξίμου θα αναγκάζεται να περνά περισσότερη ώρα με τα κομπιουτεράκια κάνοντας λογαριασμούς.

Αυτή την στιγμή τα «μαθηματικά» της συμφωνίας των Πρεσπών έχουν ως εξής:

- Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 βουλευτές, οι οποίοι θα ψηφίσουν υπέρ (συμπεριλαμβανουμένου και του Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ο οποίος δείχνει και σε αυτή την περίπτωση σημάδια ασυνεννοησίας με το Μαξίμου).

- Θετικά διακείμενοι δείχνουν να είναι η Κατερίνα Παπακώστα (παρά τις ενστάσεις που λέει η ίδια ότι διατηρεί και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

- Υπέρ της συμφωνίας αναμένεται να τοποθετηθεί ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, με άγνωστη προς το παρόν την απόφαση της Ελενας Κουντουρά.

- Το σκηνικό περιπλέκεται στην ΚΟ του Ποταμιού. Στην περίπτωση που οι κύριοι Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης δεν στηρίξουν την επικύρωση, ( οι κύριοι Ψαριανός και Αμυράς έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δε θα το κάνουν και ο κύριος Δανέλης ότι θα τη ψηφίσει), η πλειοψηφία που αναζητά η κυβέρνηση για την κύρωση της συμφωνίας στη Βουλή καθίσταται εξαιρετικά αβέβαιη. Στο ενδεχόμενο που ο επικεφαλής του Ποταμιού στηρίξει την συμφωνία μαζί με τους κυρίους Μαυρωτά και Λυκούδη τότε το 151 θα έρθει για τον κυβερνητικό συνασπισμό..Μέχρι τότε θα κυλήσει πολύ νερό ακόμα στο αυλάκι και κάθε πρόβλεψη παραμένει εξαιρετικά επισφαλής...

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Η στάση των ΑΝΕΛ και ειδικά του Πάνου είναι κατάπτυστη.Ο Θεοδωράκης θα κάνει ότι του πεί ο θείος του και οι πίσω από αυτόν Γερμανοί (δυστυχώς) οι οποίοι προσπαθούν με νύχια και με δόντια να περάσει η προδοτική συμφωνία από την βουλή.Μπορεί και να εκβιάζουν, όλα είναι πιθανά με αυτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]