Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πάνω από 42.000 οι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα το 2017


Την αυξανόμενη πίεση που δέχεται η χώρα μας από τις προσφυγικές ροές αποτυπώνει η έκθεση του ευρωπαϊκού οργανισμού ESPON, σύμφωνα με τα στοιχεία του οποίου το 2017 πέρασαν στην ΕΕ 204.718 πρόσφυγες συνολικά εκ των οποίων οι 42.305 στην Ελλάδα.

Σύμφωνα πάντα με τον ΕSPON (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για το Χωροτακτικό Σχεδιασμό) η Ελλάδα είναι μία από τις κύριες «πύλες» εισόδου προσφύγων στην Ευρώπη, ενώ μεγαλύτερες ροές προσφύγων παρατηρούνται στη διαδρομή Λιβύης - Ιταλίας από την οποία το 2017 πέρασαν 118.962 άνθρωποι.


Η προέλευση των αιτούντων άσυλο ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό από χώρα σε χώρα. Οι περισσότεροι από τους αιτούντες για πρώτη φορά άσυλο στην Ελλάδα κατά την πρόσφατη περίοδο προέρχονται από τέσσερις χώρες: Τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Από αυτές τις τέσσερις χώρες, η Συρία είναι η εθνικότητα με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση, αντιπροσωπεύοντας το 28% των αιτούντων για πρώτη φορά άσυλο το 2017.


Η καταγωγή των αιτούντων άσυλο είναι πιο διαφοροποιημένη στην Ιταλία, όπου η κύρια χώρα προέλευσης είναι η Νιγηρία με ποσοστό 20% των αιτούντων για πρώτη φορά άσυλο το 2017, ακολουθούμενη από το Μπαγκλαντές (9,8%), το Πακιστάν (7,5%) και αρκετές χώρες της Δυτικής Αφρικής (π.χ. Γκάμπια, Σενεγάλη και Μάλι).

Στην Ιταλία, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ είναι αρκετά χαμηλότερα στην κατάταξη.

Οι αιτούντες άσυλο τείνουν να εγκαθιστώνται σε ευημερούσες αστικές περιοχές. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί σε κράτη μέλη του νότου καθώς και στις βόρειες χώρες προορισμού. Μεταξύ των περιφερειών που προσελκύουν τους
περισσότερους αιτούντες στις χώρες άφιξης είναι η Λομβαρδία και το Λάτσιο στην Ιταλία, η Αττική και το Βόρειο Αιγαίο στην Ελλάδα.

Ενώ οι περισσότερες περιφέρειες στην Ιταλία φαίνεται να φιλοξενούν σχετικά υψηλό αριθμό αιτούντων άσυλο, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ισπανία παρουσιάζουν έντονη συγκέντρωση μόνο σε περιορισμένο αριθμό δυναμικών περιοχών, ιδιαίτερα στις πρωτεύουσες.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]