Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η αποκατάσταση ενός λάθους και η αλήθεια για την πρώτη γυναίκα πρύτανη


Τέλη του φετινού Αυγούστου ήταν όταν “έφυγε” από τη ζωή η Αλίκη Γιωτοπούλου Μαραγκοπούλου. Μια γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας. Μια γυναίκα των γραμμάτων και της Παιδείας. Μια γυναίκα ακαδημαϊκός, καθηγήτρια Ανακριτικής, που εκλέχθηκε και διατέλεσε δυο φορές πρύτανης στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών.

Εκείνες τις αυγουστιάτικες ημέρες η είδηση τόσο του θανάτου όσο και της κηδείας της Γιωτοπούλου Μαραγκοπούλου απασχόλησε όλα σχεδόν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όπως και έπρεπε να συμβεί.

Υπήρξε ωστόσο ένα λάθος, το οποίο πέρασε ακόμη και στη wikipedia. Πρόκειται για το σχόλιο που φέρει την Αλίκη Γιωτοπούλου Μαραγκοπούλου να χρίζεται εκ παραδρομής η πρώτη γυναίκα που εκλέχτηκε πρύτανης ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος στη χώρα.


Το λάθος εντοπίστηκε και ζητήθηκε από τη wikipedia να διορθωθεί καθώς η πρώτη γυναίκα πρύτανης της Ελλάδας ήταν η Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, η οποία εκλέχτηκε πρύτανης το 1974 στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης – κατόπιν Πανεπιστήμιο Μακεδονίας-, πέντε ουσιαστικά χρόνια πριν τη Γιωτοπούλου Μαραγκοπούλου.

Για να διορθωθεί το λάθος εστάλη η αντίστοιχη επιστολή στη wikipedia στην οποία αναφερόταν ότι θα ήταν καλό να αποκατασταθεί ένα λάθος που δεν θα το ήθελε ούτε η ίδια η Αλίκη Μαραγκοπούλου, η οποία “ήταν αξιόλογη και ευπρεπής και, σίγουρα, το τελευταίο που θα επιθυμούσε είναι η οικειοποίηση” τίτλου που δεν της ανήκε”.
Το γράμμα που εστάλη στη wikipedia είναι το ακόλουθο:
Σχόλιο 21-9-2018[επεξεργασία κώδικα | Προσθήκη θέματος]
Κατάσταση: έγινε
[εμφάνιση]παράμετροι
“Πρόκειται περί αυταπόδεικτου λάθους η πληροφορία ότι η Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου υπήρξε η “πρώτη Ελληνίδα πρύτανης”. Η ίδια εκλέχτηκε ως πρύτανης το 1979 στην Πάντειο, και η πρώτη Ελληνίδα πρύτανης, η Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη εκλέχτηκε το 1974, αμέσως μετά τη μεταπολίτευση, στην ΑΒΣΘ, που έγινε Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στην τρίτη πρυτανική της θητεία . Η Αλίκη Μαραγκοπούλου ήταν αξιόλογη και ευπρεπής και, σίγουρα, το τελευταίο που θα επιθυμούσε είναι η οικειοποίηση” τίτλου που δεν της ανήκε.
Αναφορά: Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη 2A02:587:190F:1300:35:F91C:F6EE:2E01 11:21, 21 Σεπτεμβρίου 2018 (UTC)

Ευχαριστούμε για την επισήμανση. Διορθώθηκε από την Χρήστης:Niki81.–Diu (συζήτηση) 18:29, 21 Σεπτεμβρίου 2018 (UTC).”
Αξίζει δε να τονιστεί πως η wikipedia ανταποκρίθηκε άμεσα και διορθώνοντας τη σελίδα της αποκατέστησε κι ένα ιστορικό λάθος.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]