Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εννοείται, πως το ΟΧΙ το είπε ο Ι. Μεταξάς


Του Σάκη Μουμτζή

Το αφήγημα της Αριστεράς για την Ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδος βασίζεται πάνω σε μια σειρά από μύθους. Ενας από αυτούς τους μύθους, με τον οποίον διαπαιδαγωγήθηκαν πολιτικά, δύο γενιές νέων, ήταν πως το ΟΧΙ στους Ιταλούς δεν το είπε ο Μεταξάς, αλλά ο λαός. Είναι προφανές πως σε αυτόν τον μύθο, πέραν της ιστορικής ανακρίβειας, υπάρχει και μια λογική αντίφαση.

Πώς είναι δυνατόν το ΟΧΙ να το είπε ο λαός, όταν ο Ιταλός πρεσβευτής κτύπησε την πόρτα του ίδιου του Μεταξά; Άλλωστε, πρακτικά είναι αδύνατον να ερωτηθούν και να απαντήσουν ταυτοχρόνως εξήμισι εκατομμύρια πολίτες. Επίσης ο Ελληνας πρωθυπουργός εξίσου καλά θα μπορούσε να πει το ΝΑΙ, εκείνη την ιστορική στιγμή. Αυτές οι απλές ασκήσεις λογικής υπερβαίνουν την σκέψη των αριστερών.

Αυτήν την αντίφαση, λοιπόν, κάποιοι διανοούμενοι της Αριστεράς την αντιλήφθηκαν και έκαναν πιο λεπτεπίλεπτη την θέση τους ισχυριζόμενοι πως, «ναι μεν το ΟΧΙ το είπε ο Μεταξάς, αλλά υπό την πίεση του λαϊκού φρονήματος». Άλλη μεγάλη ανοησία. Ο λαός κοιμόταν και κυριολεκτικά λόγω ώρας και μεταφορικά λόγω της δικτατορίας. Καθαρές κουβέντες.


Το ΟΧΙ το είπε ο Μεταξάς και μόνον ο Μεταξάς για έναν και μόνον λόγο, που τον εξέθεσε στην ομιλία του στους εκδότες εφημερίδων που έγινε στις 30 Οκτωβρίου 1940 στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία». Γνώριζε πως αν επέτρεπε την διέλευση των Ιταλικών στρατευμάτων από την Ελλάδα, τότε η πατρίδα μας κινδύνευε με διαμελισμό. Οι γείτονες που εποφθαλμιούσαν διαφιλονικούμενες περιοχές της, θα τις κατακτούσαν. Ο ίδιος υπήρξε ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές του Εθνικού Διχασμού και γνώριζε άριστα τις συνέπειες του.

Όμως, ο ανομολόγητος φόβος του Ι.Μεταξά απέρρεε από το γεγονός πως τα Ανάκτορα και το μεγαλύτερο μέρος του στρατιωτικού επιτελείου ήταν φίλα προσκείμενοι στους Βρετανούς και θα αντιδρούσαν άμεσα αν αυτός έλεγε το ΝΑΙ στους Ιταλούς. Επιπροσθέτως ο Ι.Μεταξάς, όντας ευφυέστατος στρατιωτικός, πίστευε πως τελικά οι Βρετανοί θα επικρατούσαν στον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο και ήθελε η Ελλάδα να έχει συνταχθεί με τους νικητές.

Αυτήν την απάντηση προς τον Ιταλό πρεσβευτή την ετοίμαζε εδώ και μερικούς μήνες, καθώς μετά τον τορπιλισμό της «Ελλης», το δεκαπενταύγουστο του 1940, ήταν βέβαιος πως η Ελλάδα θα γινόταν στόχος του Ιταλικού ιμπεριαλισμού. Ο Ι.Μεταξάς ιδεολογικά βρισκόταν πολύ πιο κοντά στα ολοκληρωτικά καθεστώτα της Ιταλίας και της Γερμανίας, παρά στα δημοκρατικά καθεστώτα της Μ.Βρετανίας και της Γαλλίας. Όμως, όταν κλήθηκε να απαντήσει στο ιταλικό τελεσίγραφο, με καθαρή σκέψη, στάθηκε πάνω από τις ιδεολογικές προτιμήσεις του και έδωσε την απάντηση που όλοι γνωρίζουμε.

Η προσπάθεια της Αριστεράς να μειώσει την συμβολή του Ι.Μεταξά στην εποποιία του 1940, προδίδει εμπάθεια και φανατισμό, κάτι που δεν συνάδει με την ιστορική αποτίμηση. Οι ανόητες ερμηνείες πως « το ΟΧΙ το είπε ο λαός» φανερώνουν την μιζέρια με την οποίαν η Αριστερά προσεγγίζει αυτήν την μεγάλη στιγμή της Ιστορίας της Σύγχρονης Ελλάδος που-- είτε τους αρέσει είτε δεν τους αρέσει-- είναι συνυφασμένη με τον Ι.Μεταξά.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Το βασικο ερωτημα ειναι το αν η Αριστερα ειπε ΟΧΙ!

    Ιδου τι εγραφε ο Ριζοσπαστης στις 13/10/1939:
    «Ο ελληνικος λαος στηριζομενος σε μια μονολιθικη ενοτητα, στη φιλια και στην εδαφικη συνεργασια ολων των λαων της Βαλκανικης, την φιλια και υποστηριξη της Σοβιετικης Ενωσεως ειναι σε θεση να αμυνθει και να υπερασπισθει αποτελεσματικα την ησυχια του εναντια στους μεγιστανες του Αγγλογαλλικου ιμπεριαλισμου και καπιταλισμου».

    Οσο για τον Ζαχαριαδη,ταχθηκε οντως απο τις φυλακες Κερκυρας που βρισκοταν υπερ του Αγωνα κατα

    της φασιστικης Ιταλιας.

    Ομως το ΚΚΕ εσπευσε αμεσως να ανακοινωσει οτι αυτη η δηλωση ηταν πλαστη, δημιουργημα του Μεταξα

    μεσω του Υπουργειου Ασφαλειας.

    Κατοπιν τουτου ο Ζαχαριαδης την 26 /11 δημοσιευει στον Ριζοσπαστη:
    «Μετα την εκδιωξη των Ιταλων απο τα Ελληνικα συνορα ο αγωνας της Ελλαδας επαυσε να ειναι αμυντικος και οτι εξ ‘αρχης ως εκ των υστερων φανηκε οτι ηταν ιμπεριαλιστικος καθως η Ελλαδα θα μπορουσε να ζητησει ειρηνη δια της μεσολαβησης της Σοβιετικης Ενωσης».

    Επισης στις 7/12/1940 το μανιφεστο του ΚΚΕ αναφερει
    «Ο πόλεμος αυτός που προκλήθηκε από τη βασιλομεταξική σπείρα, που διατάχτηκε από τους εγγλέζους ιμπεριαλιστές, δεν μπορεί να έχει την παραμικρή σχέση με την υπεράσπιση της πατρίδος μας. Ούτε είναι βέβαια «πόλεμος κατά του φασισμού», όπως δήλωσε κυνικά ο αρχιφασίστας Μεταξάς, ο δήμιος του λαού μας. Μα ούτε και πόλεμος για την απελευθέρωση των ελληνικών μειονοτήτων της Αλβανίας άπ’ το ζυγό του ιταλικού φασισμού και της Αλβανικής αστοτσιφλικάδικης κλίκας, γι’ αυτό ο πόλεμος αυτός δεν μπορεί νάχει καμμιά σχέση με την ελευθερία»

    Το ΚΚΕ την 30ην Απριλίου 1940 κυκλοφορεί προκήρυξιν προς τον Ελληνικόν Λαόν, όπου έλεγε τα ακόλουθα:
    «Ο πόλεμος, όπου η δικτατορία ετοιμάζεται να σκοτώσει τα παιδιά σου, να φέρει τον θάνατον στα γυναικόπαιδα και την καταστροφή και τον αφανισμό σ’ ολόκληρη τη χώρα, δεν είναι αγώνας για την πατρίδα μας… Ο πόλεμος που ετοιμάζει η δικτατορία θα μας οδηγήσει στη μοίρα του Πολωνικού λαού. Η δικτατορία κατεβαίνει στον πόλεμο αυτό με μοναδικό «σύμμαχο» την ιμπεριαλιστικήν Αγγλία».


    Συμπερασμα:

    Ακομα και αν ο Μεταξας δεν ειχε πει το ΟΧΙ, δεν θα συνεφερε τους αριστερους να το ομολογησουν.

    Διαφορετικα θα ΟΜΟΛΟΓΟΥΣΑΝ κυνικα οτι η Αριστερα δεν εκπροσωπει τον Ελληνικο λαο,αφου αλλα

    διακηρυτει η Αριστερα και τελειως διαφορετικα πραττει ο Ελληνικος λαος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]