Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δυο ώρες άρνησης Ερντογάν στις Ελληνικές προτάσεις…

Μια στημένη συνάντηση σε ένα στημένο σκηνικό που απέδωσε το αναμενόμενο τίποτε...

Για μία δύσκολη συνάντηση με τον Recep Tayip Erdogan, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά το δίωρο τετ α τετ που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφή του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως έθεσε στον Erdogan το σύνολο της διμερούς ατζέντας, ενώ ανέφερε πως έθεσε και κατ’ ιδίαν το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται εδώ και τέσσερις μήνες σε φυλακές της Αδριανούπολης χωρίς να υπάρξει σε κανένα σημείο θετικό αποτέλεσμα, πλην της συμφωνίας τους να ξαναρχίσει η συζήτηση για μέτρα εμπιστοσύνης στο Αιγαίο σε επίπεδο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων.

Αναφερόμενος στην αντίδραση του Τούρκου προέδρου, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως έγινε αναφορά και για τους «8» Τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα και όπως είπε ανέφερε στον Erdogan το θέμα αφορά την ελληνική δικαιοσύνη.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι του έδωσε να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συσχετίζεται το θέμα των δύο Ελλήνων με τους «8» και πως «αυτό που ζητά η ελληνική πλευρά δεν είναι κάποια χάρη αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες και εφόσον δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, που δεν έχουν διαπράξει, να οριστεί η προβλεπόμενη διαδικασία, να δικαστούν και να επιστρέψουν στις οικογένειες τους».

«Τόνισα στον κ. Ερντογάν ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα μας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας

Αναφορικά με το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως παρουσίασε στον κ. Ερντογάν τα στοιχεία της «αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας».

Επιπλέον, τόνισε πως υπενθύμισε στον Τούρκο πρόεδρο ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα του είχε πει πως η Ελλάδα το 2018 γυρίζει σελίδα και «είναι στο χέρι της Τουρκίας να γυρίζουν και οι σχέσεις των δύο χωρών ωστόσο η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο συνεχίζεται και αντιμετωπίζεται».

«Συμφωνήσαμε να θέσουμε τις βάσεις για μείωση της Toυρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι τονίστηκε η σημασία συνέχισης των συνομιλιών στο πλαίσιο Guterez και όπως ανέφερε συμφωνήθηκε να υπάρξουν επαφές ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών. Απέφυγε να αναφερθεί στις απαντήσεις του Tayip Erdogan από τα όσα είπε προ διημέρου στην Λευκωσία, η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική ως κακή για το μέλλον των διαπραγματεύσεων.

Για το Κυπριακό, έχει συμφωνηθεί εξάλλου να ενημερώσει σήμερα το πρωί τον πρόεδρο της Κύπρου, Νικο Αναστασιάδη με τον οποίο είχε προηγηθεί συνομιλία του πριν τη συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Ερωτηθείς εάν συζήτησαν για το προσφυγικό με τον κ. Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας είπε ότι κουβέντιασαν επί μακρόν για την ορθή εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας και πως οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών θα είναι σε πιο στενή επικοινωνία.

«Το τελευταίο διάστημα δεν παρατηρούμε ανησυχητικά φαινόμενα σε ό,τι αφορά τις ροές και ελπίζω αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Για την πΓΔΜ

Kληθείς να σχολιάσει τη διαφορά θέσεων με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, για το ονοματολογικό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι θέσεις και οι απόψεις είναι γνωστές, όπως και οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης.

«Περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση των Σκοπίων θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία των Πρεσπών και εύχομαι να τα καταφέρει γιατί είναι μια ιστορική παρέμβαση που λύνει χρόνια προβλήματα στην εξωτερική μας πολιτική».

Παράλληλα πρόσθεσε πως όταν τα καταφέρει με το καλό, κάποια στιγμή τον Γενάρη, Φλεβάρη, τότε θα κουβεντιάσουν με τον κυβερνητικό εταίρο «πώς θα προχωρήσουμε τη διαδικασία» όπως προβλέπεται από τη συμφωνία.

Τέλος να σημειωθεί επίσης ότι δεν έγινε καμία αναφορά σχετικά με τις παράλογες και προκλητικές απαιτήσεις του τουρκικού υπεξ, που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης που η Άγκυρα χαρακτηρίζει ως… τουρκική.

Ως αργά χθες βράδυ δεν είχαν υπάρξει ανακοινώσεις σχετικά με τη συζήτηση αυτή από την πλευρά της Τουρκίας.

Σχετικά με το ΝΑΤΟ

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σηαντική τη σύνοδο της συμμαχίας και υπερασπίστηκε τη θεση του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump, σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες των χωρών-μελών, ζητώντας να αυξηθούν, ιδιαίτερα εκείνων των χωρών που έχουν την οικονομιή ευρωστία, όταν η Ελλάδα της κρίσης διατηρησε υψηλούς αμυνικτούς προϋπολογισμούς.

Ταυτοχρόνως τόνισε ότι διαβλέπει μια διαφορετική στρατηγική προσέγγιση της συμμαχίας από την πλευρά της σημερινής Αμερικανικής διοίκησης που θα πρέπει να εξεταστεί.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]