Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παιχνίδι νέου τύπου της Γερμανίας με την Ελλάδα


Γράφει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου

Η Γερμανία και η κα Μέρκελ συνεχίζει να πετυχαίνει τους στόχους της, βάζοντας εδώ και μήνες σε εφαρμογή την νέα στρατηγική της, που φαίνεται πως έχει απώτερο σκοπό την επιβολή των γερμανικών θέσεων στα φλέγοντα θέματα: από το Brexit και τις ενστάσεις των Ιρλανδών, μέχρι την ελληνική μεταμνημονιακή περίοδο.

Ο χθεσινός χειρισμός του Γερμανού υπουργού Οικονομικών απέδειξε τις πληροφορίες που έγκαιρα μεταδώσαμε, ότι δηλαδή το Βερολίνο κινείται βάσει στρατηγικής.

Ο κ. Σολτς θα μπορούσε άνετα να ενημερώσει και μέσω του EuroWorkingGroup, αλλά και πριν και κατά τη διάρκεια του χθεσινού Eurogroup ότι «υπάρχει θέμα» της Μπούντεσταγκ με την έγκριση της δόσης.

Βασίστηκε πάνω σε μια τεχνική λεπτομέρεια: Η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα του Eurogroup. Μετά τη συνεδρίαση, όταν ακολούθησε η συνάντηση του Συμβουλίου Διοικητών του ESM για την έγκριση της δόσης (σ.σ. πρόκειται πρακτικά για τους υπουργούς Οικονομικών), ο κ. Σολτς είπε «nein», όχι γιατί δεν θέλει αυτός ή η κα Μέρκελ αλλά γιατί η γερμανική Βουλή «εξέτασε λεπτομερώς το compliance report και διαπίστωσε ότι υπήρχε μια παρατυπία στις αποφάσεις για τον ΦΠΑ και τα νησιά».

Και επειδή η γερμανική βουλή πλέον «πιέζει» πολιτικά τη Μέρκελ -όχι μόνο ο συνασπισμός της και η αντιπολίτευση αλλά και η βάση του κόμματός της-, για ακόμα μια φορά η Ελλάδα πρέπει ή να υποχωρήσει ή να βρει ισόποσα αντίμετρα για ένα ελάχιστο ποσό: μόλις 28 εκατ. ευρώ. Η Αθήνα επέλεξε το δεύτερο (σ.σ. το κονδύλι θα καλυφθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπ. Αμυνας και τα πέντε εκατ. θα προέλθουν από τις δαπάνες για το ΝΑΤΟ) και αναμένεται εκταμίευση μέσα στον Αύγουστο -αν και ήδη ακούγονται πολλές γκρίνιες από Γερμανούς βουλευτές που θα πρέπει να «χαλάσουν» τις διακοπές τους για να πραγματοποιηθεί η θερινή συνεδρίαση για την έγκριση.

Μπλόφα ή όχι;

Διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr από διαφορετικές διπλωματικές ευρωπαϊκές πηγές διαβεβαίωσαν ότι η κίνηση για μη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που επιβαρύνονται από τη μετανάστευση ήταν προϊόν συναπόφασης της κας Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.
Οπως είχε αποκαλύψει το Euro2day.gr και επιβεβαίωσε αργότερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στους FT, η Ελλάδα δέχτηκε να πάρει πίσω πρόσφυγες, και δη από τη Γερμανία, και συμφώνησε ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά.

Κατά τους Γερμανούς διπλωμάτες, το ότι η απόφαση Μέρκελ-Τσίπρα λήφθηκε μετά το Eurogroup του Ιουνίου όπου εγκρίθηκε το compliance report, έκανε τους Γερμανούς βουλευτές να σταματήσουν τη διαδικασία έγκρισης, στέλνοντας (sic) μήνυμα όχι μόνο στην Αθήνα να μην «παίζει» με τις αποφάσεις, αλλά και στην ίδια την κα Μέρκελ ότι πλέον δεν θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, όπως στο παρελθόν, και ότι πρέπει να λογοδοτεί στο κοινοβούλιό της.

Σε μια πρώτη ανάγνωση αυτό φαίνεται σωστό. Οτι η Μέρκελ πιέζεται και δεν είναι πλέον παντοδύναμη. Σε μια δεύτερη ανάγνωση όμως και εάν κάποιος μελετήσει τις αποφάσεις ψύχραιμα, θα διαπιστώσει ότι η Μέρκελ πέτυχε ό,τι ήθελε. Πάντα με τη δικαιολογία της «αποδυναμωμένης».

1. Πίεσε και πήρε τη λιγότερο «επώδυνη» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

2. Πίεσε και πήρε τη διμερή συμφωνία για επιστροφή των προσφύγων στη χώρα εισόδου από Ελλάδα και Ισπανία. Η Ιταλία ακόμα διαφωνεί, αλλά πιθανότατα δεν θα αργήσει να αποδώσει η πίεση προς τη Ρώμη, με ανταλλάγματα δημοσιονομική ελαστικότητα.

3. Πίεσε θετικά για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

4. Πιέζει για γερμανικού τύπου Brexit. Οι Ιρλανδοί χθες πήραν την πρώτη γεύση.

5. Ο πολιτικός τόνος κατά των ΗΠΑ είναι γερμανικής χροιάς, παρά το γεγονός ότι στα «ενδότερα» κάποιων μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, κάποιοι θα ήθελαν πιο ευέλικτη γραμμή και φιλικότερη προσέγγιση

6. Στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου αποφασίστηκε εν ολίγοις η δημιουργία μιας μικρότερης Σένγκεν, με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται! Μια είδηση που πέρασε στα ψιλά. Και αυτό ήταν γερμανική επιδίωξη εδώ και δύο χρόνια, με την κορύφωση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος. Και εάν κάποιος θέλει να είναι καλοπροαίρετος και να πει ότι όλα αυτά είναι συνωμοσίες, οι ίδιοι οι Γερμανοί είναι που το διαψεύδουν.

Ας θυμηθούμε πρώτα ότι οι Γερμανοί, κόντρα σε όλους τους άλλους, ψιθύριζαν από τον Οκτώβριο του 2017 ότι το ελληνικό χρέος θα πάει πακέτο με όλα τα άλλα θέματα (δημοσιονομική τροχιά, τέταρτη αξιολόγηση, προσφυγικό) τον Ιούνιο. Ετσι και έγινε.

Και στο κρίσιμο Eurogroup του Ιουνίου, σύμφωνα με το παρασκήνιο, ο κ. Σολτς κράτησε τα χαρτιά του κλειστά μέχρι το τελευταίο λεπτό, η συμφωνία κλείστηκε μετά από μαραθώνια συνεδρίαση και ενώ όλοι μιλούσαν για ένα συμβιβασμό, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ενημέρωνε τους δημοσιογράφους ότι η απόφαση ήταν αυτή που σχεδίαζε το Βερολίνο εξαρχής, ότι όλα έγιναν προσεκτικά και προσχεδιασμένα και ότι η χώρα του δεν έδωσε τίποτα παραπάνω από αυτό που σχεδίαζε!

Ετσι, φθάσαμε στη χθεσινή συνεδρίαση, όπου χρειάστηκε να αναπροσαρμοστεί το compliance report, να δοθεί εντολή στην Αθήνα να βρεθούν τα αντίμετρα και να ξαναψηφίσει η Μπούντεσταγκ τον Αύγουστο. Και εάν κάποιος έχει ακόμα αμφιβολίες για την «μπλόφα», η ερώτηση που τίθεται είναι η εξής: Γιατί η κα Μέρκελ, έχοντας συμφωνήσει με τον κ. Τσίπρα για τον ΦΠΑ και γνωρίζοντας πολύ καλά η ίδια ότι -υποτίθεται- είναι αποδυναμωμένη και ότι η Μπούντεσταγκ της ασκεί έλεγχο, δεν φρόντισε να ενημερώσει εγκαίρως για τη συμφωνία, ώστε να πάρουν τα πράγματα την κανονική οδό, να αναπροσαρμοστεί το compliance report πριν το EwG και όλα να λήξουν χθες το βράδυ;

Θέσαμε το ερώτημα σε Γερμανό αξιωματούχο και πήραμε την εξής απάντηση: «Θεωρώ ότι ο κ. Σολτς δεν πίστευε ότι η Μπούντεσταγκ θα μπλόκαρε την έγκριση».

Πάντως οι υπουργοί Οικονομικών δεν περίμεναν τέτοια εξέλιξη, καθώς και οι ίδιοι ήταν ενήμεροι για τη συμφωνία Μέρκελ - Τσίπρα. Φαίνεται επίσης ότι η νέα γερμανική στρατηγική της «μπλόφας» θα συνεχιστεί και ίσως θα έπρεπε οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να το λάβουν υπόψη. Ιδιαίτερα η Αθήνα, που έχει μπροστά της όχι μόνο δύσκολες μέρες, αλλά και εκλογές με ορίζοντα τον επόμενο χρόνο.

Η λογική του «εγώ θέλω αλλά δεν με αφήνει το κόμμα μου και η γερμανική βουλή» δεν αποκλείεται να φέρνει τα πάνω-κάτω κάθε φορά που θα γίνεται η αξιολόγηση για το εάν θα πάρει η χώρα τα κονδύλια από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που αγοράστηκαν μέσω των προγραμμάτων ANFAs και τα SMPs.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία ζητούσε ετήσια επανέγκριση του μεταμνημονιακού προγράμματος. Που σε δεύτερη ματιά, πήρε και αυτό, έστω και έμμεσα...

Euro2day


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]