Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν «παίζει με τη φωτιά»


Toυ Adam Samson

Το νόμισμα της Τουρκίας υποχώρησε απότομα από το υψηλό της Δευτέρας, μετά την απόφαση του προέδρου Ερντογάν να δώσει στον γαμπρό του βασικό οικονομικό ρόλο, γεγονός που τροφοδότησε με άγχος τους επενδυτές ότι η χώρα θα διολισθήσει ακόμη πιο μακριά από τον οικονομικό ορθολογισμό.

Η λίρα τελούσε υπό διαπραγμάτευση στις 4,69 τουρκικές λίρες ανά δολάριο, στο πρωινό trading στο Λονδίνο, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά των 4,75 τουρκικών λιρών, στα οποία έφτασε στη συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη, τη Δευτέρα. Ωστόσο, το νόμισμα έχει βυθιστεί 3,9% από το υψηλό αυτής της εβδομάδας, των 4,512 τουρκικών λιρών, στο οποίο έφτασε τη Δευτέρα το πρωί.

Η τιμή του 10ετούς τουρκικού ομολόγου σε ξένο νόμισμα, λήξης Οκτωβρίου 2028, υποχώρησε στα 93,8 σεντς στο δολάριο, από 95,2 σεντς τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Ο Piotr Matys, υπεύθυνος στρατηγικής της Rabobank, είπε ότι «ο κίνδυνος να οδηγείται η Τουρκία σε πλήρη συναλλαγματική κρίση, μετά την αποφυγή της πριν από μερικούς μήνες, όταν η λίρα έπεφτε απότομα, έχει επανεμφανιστεί».

«Ο κ. Ερντογάν παίζει με τη φωτιά, βάζοντας τον γαμπρό του υπεύθυνο για το υπουργείο Οικονομικών», πρόσθεσε ο Charles Robertson, επικεφαλής οικονομολόγος στην εταιρεία που ειδικεύεται στις αναδυόμενες αγορές, Renaissance Capital. «Ποιος θα είναι η φωνή της λογικής στο υπουργικό; Αυξάνεται σίγουρα ο πειρασμός να ακολουθήσει ακόμη λιγότερο ορθολογικές πολιτικές».

Αυτή την εβδομάδα, όλη η φασαρία έχει προκληθεί, εν μέσω κορύφωσης του άγχους για τις πολιτικές που θα ενεργοποιηθούν από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ορκίστηκε τη Δευτέρα, μετά τη νίκη στις εκλογές του περασμένου μήνα.

Οι αναλυτές περίμεναν με αγωνία τις αποφάσεις του όσον αφορά το υπουργικό συμβούλιο, αναζητώντας ενδείξεις, ως προς το πώς ο κ. Ερντογάν θα εξισορροπήσει τις δικές του ανορθολογικές οικονομικές απόψεις -συμπεριλαμβανομένης της αποστροφής στα υψηλά επιτόκια-, με τις απαιτήσεις των επενδυτών για περισσότερο συμβατικές προσεγγίσεις.

Αυτά που διακυβεύονται για την Τουρκία είναι πολλά: Οι στρατηγικοί αναλυτές ανησυχούν όλο και πιο πολύ για το φάντασμα της βίαιης προσγείωσης της οικονομίας. Ο πληθωρισμός τρέχει με ταχύτητα άνω του 15% και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες. Η λίρα κατρακυλάει 19% μέχρι στιγμής φέτος, και είναι ένα από τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών με τη χειρότερη απόδοση, κατά τη διάρκεια μίας περιόδου που έχει γενικά υπάρξει «αρκούδα» για αυτή την κατηγορία ενεργητικού.

Η κίνηση του κ. Ερντογάν να τοποθετήσει τον Berat Ablayrak, σύζυγο της κόρης του, ως επικεφαλής του ισχυρού νέου υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών της Τουρκίας έχει μόνο αυξήσει τους φόβους, ότι ο πρόεδρος θα ακολουθήσει μία πολιτική υψηλής ανάπτυξης, με λίγες ανησυχίες για την πρόκληση υπερθέρμανσης στην οικονομία. Αυτή η ανησυχία εντάθηκε, αφότου έγινε σαφές ότι ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός Μεχμέτ Σιμσέκ, μία από τις πιο διακεκριμένες φιγούρες της ορθολογικής οικονομικής προσέγγισης στην Τουρκία, δεν θα έπαιρνε υπουργική θέση.

Ο κ. Matys είπε: «Δίνοντας στον κ. Albayrak έναν τέτοιο εξέχοντα ρόλο σε μία περίοδο τέτοιας κρίσιμης σημασίας για την Τουρκία και απομακρύνοντας τον "φιλικό στις αγορές" Σιμσέκ και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Νατσί Αγκμπάλ, ο πρόεδρος Ερντογάν αναζωπύρωσε τις ανησυχίες της αγοράς, ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει ανορθολογικές πολιτικές, οι οποίες περιλαμβάνουν τη μείωση του πληθωρισμού με πτώση των επιτοκίων».

Η Esther Maria Reichelt, αναλύτρια της Commerzbank, πρόσθεσε ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να έχουν εκπλαγεί από το ότι ο Ερντογάν θα αποκτούσε «απευθείας έλεγχο των κρίσιμων τομέων αμέσως και χωρίς πολλή εμπλοκή των αρμόδιων ειδικών του τομέα».

Πρόσθεσε: «…κατά πάσα πιθανότητα, ακόμη περισσότερη μεταβλητότητα [του νομίσματος] αναμένεται».

Copyright The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
Euro2day



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]